URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Οι Σύριοι του Συντάγματος – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Οι Σύριοι του Συντάγματος – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Διασχίζω τη Βασιλίσσης Σοφίας με κατεύθυνση το Σύνταγμα, χαζεύοντας για ακόμη μία φορά τα νεοκλασσικά κτίρια που κοσμούν τον πολυσύχναστο δρόμο της ελληνικής πρωτεύουσας. Στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, απέναντι ακριβώς από την Βουλή, αντικρίζω πλήθος κόσμου, περίπου 150-200 όρθιοι ή καθιστοί, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, να κρατούν διάφορα πανό. “Πλήρη δικαιώματα στους πρόσφυγες”, “Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να βρούνε λύση για τους πρόσφυγες ΤΩΡΑ”, αναγραφόταν σε ορισμένα πανό.

Την επόμενη μέρα, κάνοντας πάλι την ίδια διαδρομή, αντικρίζω το ίδιο θέαμα. Το ίδιο συνέβη και τις επόμενες μέρες, ώσπου σήμερα, μια εβδομάδα μετά η καθιστική διαμαρτυρία των Σύριων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος κλείνει 7 ολόκληρες μέρες. Το αποκορύφωμα είναι η απεργία πείνας, στην οποία υπέβαλλαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Ερμητικά κλειστά είναι τα στόματά όλων με μονωτικές ταινίες! Αξιοσημείωτο είναι ότι 19 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας του κρύου, αλλά και της αφαγίας. Και όλα αυτά διαδραματίζονται μπροστά στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

340E918847AA06C8220353079CDEBE52

Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες, έχουν βιώσει πρόσφατα την αποκρουστική βιαιότητα ενός Εμφυλίου πολέμου, που κρατάει χρόνια και τους έχει πληγώσει στο έπακρο. Αφήνοντας πίσω σπίτια, περιουσίες και το βασικότερο, το “χώμα των προγόνων τους”, με ένα δισάκι στον ώμο, επέλεξαν τον δρόμο της ξενιτιάς. Οι ίδιοι κατάφεραν να επιζήσουν στη διάρκεια του μεγάλου τους ταξιδιού,και κάπως έτσι έφθασαν κατατρεγμένοι στην Ελλάδα.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι περισσότεροι Σύριοι πρόσφυγες, κάνουν μια στάση στην Ελλάδα, έχοντας ως κύρια επιδίωξη να βρεθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Ωστόσο, από την ελληνική κυβέρνηση, ζητούν αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα, καθώς και άσυλο. Η στέγη και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι τα ευκόλως εννοούμενα ζητήματα που τους προβληματίζουν, με το βλέμμα στραμμένο φυσικά προς τα παιδιά τους, που εδώ και μία εβδομάδα κοιμούνται και ξυπνούν στα μάρμαρα της πλατείας Συντάγματος.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μεταφορά των προσφύγων στο κέντρο υποδοχής της Αμυγδαλέζας. Η πρόταση αυτή, δεν έγινε αποδεκτή από τους πρόσφυγες, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης εκεί. Αναμένεται ακόμη μία λύση από το ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής.

a8hna--lipo-thumb-large

Τα παρ’ ολίγον θύματα του πολέμου, βρέθηκαν να είναι θύματα μιας πραγματικά “ακατάστατης”, ανοργάνωτης πολιτικής σκηνής, που δεν τους προσδίδει την προσοχή που χρήζουν. Σε μια παγωμένη Αθήνα, που ο κόσμος της “κρύφτηκε” στη ζεστασία των σπιτιών τους και ενώ ο δήμος Αθηναίων έχει βάλει μικρές χριστουγεννιάτικες πινελιές σε πλατείες και δρόμους, οι πρόσφυγες τοποθετούν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, στο σημείο που βρίσκονται στο Σύνταγμα, ως ένδειξη της πρόθεσής τους να διαμείνουν εκεί μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Ας αναλογιστούμε το δράμα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, κάτι που είναι έκδηλο από τις φωτογραφίες. Επίσης, ας σκεφτούμε ότι οι πρόγονοί πολλών από εμάς έχουν βρεθεί στην ίδια κατάσταση, για διαφορετικούς λόγους. Και τέλος, επιβάλλεται να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με το θέμα των προσφύγων από τη Συρία και να τους συμπεριφερθούμε με τον τρόπο που εμείς θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν σε μια παρόμοια κατάσταση.

Συμπέρασμα… είναι αδήριτη ανάγκη να βρούμε την χαμένη μας ανθρωπιά και να την αναδείξουμε σε ανθρώπους που την χρειάζονται, ώστε οι ίδιοι το συντομότερο δυνατό να πάψουν να είναι οι “Σύριοι του Συντάγματος”!

*Η Στέλλα Ρουσσοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

340E918847AA06C8220353079CDEBE52a8hna--lipo-thumb-large