URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Η σύμμαχος σας στη φροντίδα των ποδιών σας

Πολύτιμες συμβουλές

Η σύμμαχος σας στη φροντίδα των ποδιών σας

Η ποδολόγος Αναστασία Χρίστου, αναλύει τον ρόλο της συγκεκριµένης ιδιότητας στην υγεία των ποδιών.

Αναστασία µου τι είναι η ποδολογία;

Η ποδολογία ή ο ποδολόγος είναι ένας παραϊατρικός κλάδος, όπου το άτοµο που ακολουθεί τριετής ή τετραετής φοίτηση σε πανεπιστηµιακό επίπεδο µπορεί πλέον να εργάζεται σαν επαγγελµατίας υγείας µε την εξειδίκευση του να επικεντρώνεται στα κάτω άκρα.

Ποια εκπαίδευση χρειάζεται κάποιος για να γίνει ποδολόγος;

Η εκπαίδευση που χρειάζεται ένα άτοµο ώστε να επαγγέλλεται πλέον ποδολόγος είναι η τριετής ή τετραετής φοίτηση σε πανεπιστήµια όπου διδάσκονται ολοκληρωµένα προγράµµατα τόσο ακαδηµαϊκής κατάρτισης όσο και κλινικών δεξιοτήτων όπου συµπληρώνονται πάνω από 300 ώρες κλινικής πρακτικής. Επίσης, σηµαντικό είναι η αναγνωρισιµότητα του πτυχίου στη χώρα, όπου επιθυµεί ο ποδολόγος να εργαστεί. ∆ηλαδή στην Κύπρο για παράδειγµα υφίσταται ο Παγκύπριος Σύλλογος Εγγεγραµµένων Ποδολόγων και η εγγραφή µας στο Υπουργείο Υγείας .

Ποια η δική σου εκπαίδευση;

Η δική µου εκπαίδευση ολοκληρώθηκε στο Brighton του Ηνωµένου Βασιλείου, όπου η φοίτησή µου ήταν τριετής. Συνέχισα τις σπουδές µου στο ίδιο πανεπιστήµιο, όπου παρακολούθησα το µεταπτυχιακό µου. Το ενδιαφέρον µου είναι κυρίως στο πόδι υψηλού κινδύνου και πόδι ατόµου µε διαβήτη.

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήµατα για τα οποία απευθύνονται στους ποδολόγους οι ασθενείς; Παραπέµπονται από άλλους επαγγελµατίες υγείας σε σας;

Τις πλείστες φορές οι ασθενείς, οι οποίοι µας χρειάζονται, είναι άτοµα µε ήδη διαγνωσµένες παθήσεις όπως διαβήτη, νευροπάθεια και µυοσκελετικά προβλήµατα στα πόδια. Για παράδειγµα, ένα άτοµο µε διαβήτη µπορεί να έχει ήδη συµπτώµατα νευροπάθειας και να παραπεµφθεί από τον παθολόγο ή διαβητολόγο του, για να γίνει µια εξέταση ή να δοθεί ορθοπεδικός πάτος, µε σκοπό να αποσυµφορηθούν σηµεία υψηλής πίεσης λόγω της αλλοίωσης των νεύρων από το αρρύθµιστο ζάχαρο στο αίµα.

Τι περιλαµβάνει, συνήθως, µια εξέταση από ποδολόγο;

∆εν µπορούµε µε λίγα λόγια να πούµε τι περιλαµβάνει µια εξέταση στον Ποδολόγο αφού τα προβλήµατα είναι διάφορα. Για παράδειγµα ένα άτοµο µε πλατυποδία χρήζει πελµατογραφήµατος και µυοσκελετικών αξιολογήσεων. ‘Ένα άτοµο µε είσφρυση νυχιού στο δέρµα χρήζει αξιολόγησης για τυχόν χειρουργική αφαίρεση του νυχιού, όπου µπορούµε σαν ποδολόγοι να διεκπεραιώσουµε µε βάση το λεγόµενο Golden Standard του Ηνωµένου Βασιλείου.

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήµατα που µπορούν να διαγνωστούν;

Τα συχνότερα προβλήµατα που µπορούν να διαγνωστούν είναι φλεγµονές από µυοσκελετικές δυσλειτουργίες των κάτω άκρων, µύκητες στα νύχια ή στο δέρµα, είσφρυση νυχιού στο δέρµα σε διαφορά στάδια, δηµιουργίες κάλων λόγω υψηλών πιέσεων σε σηµεία του πέλµατος, νευροπάθεια σε άτοµο µε διαβήτη και πολλά άλλα.

Μπορούµε να κάνουµε προληπτικές εξετάσεις; Αν ναι από ποια ηλικία;

Προληπτικές εξετάσεις µπορούµε να κάνουµε όλοι, γνωρίζοντας πως επισκεπτόµενοι τον Ποδολόγο υπάρχει πιθανότητα για παραποµπή σε άλλο επαγγελµατία υγείας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, για την καλύτερη αντιµετώπιση ενοχλήσεων ή πόνου. Προληπτικά, θα συµβούλευα τα άτοµα µε διαβήτη να επισκέπτονται τον Ποδολόγο τους κάθε έξι µήνες για να ενηµερώνονται αν υπάρχει εντοπισµός αλλαγών στην ποιότητα του δέρµατος όπως κάλοι ή αρχικά στάδια έλκών που δεν µπορούν να είναι εις γνώση τους σε περίπτωση νευροπάθειας.

Τι πρέπει να προσέχουµε όταν αγοράζουµε παπούτσια;

Το υπόδηµα είναι ένα πολύ µεγάλο κεφάλαιο. Το βασικότερο είναι η στήριξη, δηλαδή η ύπαρξη δεµάτων ή αυτοκόλλητου, ειδικά σε άτοµα τα οποία δουλεύουν παρά πολλές ώρες σε ορθοστασία. Επίσης, η ποιότητα των υλικών κατασκευής υποδηµάτων είναι σηµαντική, δηλαδή όταν το υπόδηµα είναι επενδυµένο εσωτερικά και εξωτερικά µε πραγµατικό δέρµα και όχι συνθετικό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο ερεθισµός και οι δηµιουργίες µικροοργανισµών όπως µύκητες και βακτηριδιακές µολύνσεις. Επίσης, σε άτοµα µε διαβήτη οι ραφές των υποδηµάτων θα πρέπει να είναι πάντοτε εξωτερικές δηλαδή να µην έρχονται σε άµεση επαφή µε το πέλµα.

*ΛΙΜΝΗ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Σωτήρας 6, Παραλίµνι. Τ: 97846961