URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Οι πρώτοι μετανάστες – του Χρίστου Κυριάκου

Οι πρώτοι μετανάστες – του Χρίστου Κυριάκου

Η πρώτη μαζική μετανάστευση των Ελλήνων, στην Αμερική, έγινε το 1768. Έγινε σε μια περίοδο που η Βρετανία, αποικιοκράτης της Αμερικής, προσπαθούσε να αποικίσει την χώρα με μετανάστες από διάφορες χώρες. Η Ελληνική μετανάστευση, συνδέεται άμεσα, με τον Σκωτσέζο ιατρό Andrew Turnbull, που την τότε εποχή ήταν πρόξενος της Βρετανίας, στη Σμύρνη, που ήταν κτήση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατά την παραμονή του στην Σμύρνη, ο Andrew Turnbull, δέχθηκε μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον Βρετανό φίλο του, James Grant, που ήταν κυβερνήτης της Ανατολικής Φλώριδας, στην Αμερική. Του πρότεινε, να δημιουργήσει μια καινούργια αποικία, στην Αμερική, που είχε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης ακατοίκητα. Θα ήταν όλα χρηματοδοτημένα από την Βρετανία. Θα είχε στην διάθεση του 101,400 στρέμματα γης. Η τοποθεσία της αποικίας θα ήταν κοντά στην πόλη St. Augustine. Ο Σκωτσέζος ιατρός, δέχθηκε την καινούργια πρόκληση και άρχισε να ψάχνει άτομα που ενδιαφέρονταν να κάνουν το μακρινό ταξίδι στην Αμερική.

Τον Ιούνιο του 1767, θα πλεύσει στην Μεσόγειο και θα επισκεφθεί διάφορες πόλεις προκειμένου να βρει άτομα. Όλοι οι υποψήφιοι μετανάστες, θα ήταν υπό το English Indentured Servant Law, ένα συμβόλαιο μεταξύ κυρίου και δουλοπάροικων, που όριζε ότι  θα δουλεύουν τη γη με έξοδα του ιδιοκτήτη, για ένα προαποφασισμένο διάστημα και στο τέλος του συμβολαίου, θα τους παραχωρούνταν ένα κομμάτι γης. Οι Έλληνες, που την τότε εποχή ήταν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν άτομα που ενδιαφέρονταν να ζήσουν αλλού την ζωή τους.

Ο Andrew Turnbull, μέσα στου επόμενους 8 μήνες, θα μαζέψει 1403 άτομα που ήταν αποφασισμένα για το μακρινό ταξίδι. Ανάμεσα τους ήταν και πολλοί Έλληνες από την Μάνη, Σμύρνη, Σαντορίνη και Κορώνη. Πέραν αυτού υπήρχαν άτομα απ’ την Μινόρκα, το Λιβόρνο, τη Μαγιόρκα, την Ίμπιζα κ.ά. Το καράβια σάλπαραν στις 28/3/1768 από το Mahon. Τον Σκωτσέζο ιατρό θα συνοδέψει η γυναίκα του, Maria Gracia Dura Bin, η οποία ήταν κόρη ενός Έλληνα πλουσίου απ’ την Σμύρνη. Για χάρη της γυναίκας του, η νέα αποικία ονομάστηκε New Smyrna.

Τα πλοία θα φτάσουν στην Αμερική στις 26/6/1768. Μονάχα 1255 άτομα κατάφεραν να επιβιώσουν στο ταξίδι. Η στενότητα χώρου, οι άσχημες καιρικές συνθήκες και οι αρρώστιες δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους φιλόδοξους μετανάστες. Τα χαμόγελα απ’ την επιβίωση του ταξιδιού χάθηκαν πολύ γρήγορα. Ο χώρος εγκατάστασης τους ήταν βαλτώδες, φίδια, αλιγάτορες και κουνούπια.

Απ’ τις πρώτες μέρες ο Andrew Turnbull θα δείξει στους εναπομείναντες μετανάστες το πραγματικό του πρόσωπο. Τους έβαζε να δουλεύουν αμέτρητες ώρες, με λιγοστό φαγητό και ελάχιστες ώρες ξεκούρασης. Η σκληρή δουλειά των έποικων, θα αποφέρει καρπούς αφού τις πρώτες χρονιές θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν υψηλή ποιότητας indigo, κάνναβη, ζαχαροκάλαμο αλλά και ρούμι.

Με τα χρόνια οι κάτοικοι της New Smyrna, θα λιγοστεύουν αντί να πολλαπλασιάζονται. Οι συνθήκες ζωής του ήταν πολύ άσχημες. Οι φυτείες θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές λόγω των εντόμων αλλά και από επιδρομές των Ερυθρόδερμων (Ινδιάνοι). Οι έποικοι άρχισαν να ξεσηκώνονται με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μερικοί ως παραδειγματισμό. Ο καιρός όμως περνούσε και η ζωή δυσκόλευε, έτσι μια νύκτα τρία άτομα θα φύγουν κρυφά απ’ τον καταυλισμό προκειμένου να βρουν βοήθεια. Αφού διέσχισαν αρκετά χιλιόμετρα, κατέφεραν να επικοινωνήσουν με τον νέο κυβερνήτη της Φλώριδας τον  Patrick Tonyn. Αυτός, γνώριζε τις συνθήκες διαβίωσης αλλά για διάφορους πολιτικούς λόγους δεν επενέβαινε. Μετά όμως απ’ τα παράπονα των εποίκων αναγκάστηκε να τους δώσει την ελευθερία τους όπως άρμοζε στον συμβόλαιο.

Οι έποικοι μετέπειτα διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη. Οι πιο πολλοί, έμειναν στην γειτονική πόλη St. Augustine. Πολύ πιθανόν σήμερα να υπάρχουν μερικές οικογένειές που οι ρίζες του φτάνουν στην Ελλάδα. Άξιο αναφοράς είναι ότι το αρχαιότερο, σωζόμενο, ξύλινο σχολείο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το έκτισε ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, που είχε έρθει στην αποικία της Νέας Σμύρνης σε ηλικία 13 ετών. Η παραλία της αποικίας, μέχρι σήμερα λέγεται New Smyrna Beach.