URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Η περίεργη υπόθεση της Maria Elizabeth Ridulph

του Χρίστου Κυριάκου

Η περίεργη υπόθεση της Maria Elizabeth Ridulph

Η µυστηριώδης υπόθεση της Maria Elizabeth Ridulph, ξεκίνησε στις 3 ∆εκεµβρίου του 1957, όταν ξαφνικά χάθηκε από τη γειτονιά της, στο Sycamore, του DeKalb County, του Illinois. Τότε, η µικρή Maria ήταν 7 χρονών, είχε καστανά µάτια και µαλλιά, ζύγιζε 24 κιλά και είχε ύψος 1.11 cm.

Εκείνη τη µέρα, η µικρή Maria, µόλις είδε ότι άρχισε να χιονίζει, παρακάλεσε τη µητέρα της να την αφήσει να βγει έξω να παίξει, αφού την περίµενε κιόλας η φίλη της, Kathy Sigman. Μόλις έφαγε το δείπνο της, η µαµά της την άφησε να βγει έξω. Αφού άρχισαν να παίζουν, πλησιάστηκαν από έναν τύπο, που τους ρώτησε αν τους άρεσαν οι κούκλες και οι piggyback (κουβάληµα στους ώµους ή στην πλάτη) βόλτες. Η Maria, απάντησε θετικά και δέχθηκε να την ανεβάσει στους ώµους του. Μετέπειτα, πήγε στο σπίτι της και έφερε µια κούκλα για να του την δείξει. Η Kathy Sigman, που ήταν εκεί όλη την ώρα, αφού κρύωσαν τα χέρια της, πήγε και στο σπίτι της για να φέρει τα γάντια της. Όταν επέστρεψε, έλειπαν και οι δύο. Η Kathy, πήγε άµεσα στο σπίτι των γονιών της Maria και ανέφερε στη µαµά της ότι την έχασε και δεν µπορούσε να την βρει. Η µητέρα της δεν αγχώθηκε ιδιαίτερα, αφού η µικρή Maria, συνήθιζε να παίζει κρυφτό. Έτσι την έστειλε ξανά έξω να την ψάξει, µαζί µε τον 11χρονο αδερφό της αυτή τη φορά. Όταν ξαναήρθαν πίσω, χωρίς να την βρουν, η Kathy, τους είπε για τον νεαρό κύριο που τους πλησίασε. Η µητέρα, σαν τα άκουσε αυτά, έντροµη κάλεσε την αστυνοµία.

Οι αστυνοµικοί έφτασαν άµεσα στο σπίτι των Michael και Frances Ivy Ridulph και προσπάθησαν να πάρουν όσο πιο πολλές πληροφορίες µπορούσαν από την 8χρονη Kathy Sigman. Όπως κατέθεσε η µικρή, ο άντρας ήταν 24 χρονών και ανύπαντρος. Όταν ρώτησαν πώς το ξέρει αυτό, η µικρή απάντησε: “Αυτός µας το είπε”. Επιπρόσθετα, ο άγνωστος άντρας, είχε λεπτό πηγούνι, φορούσε πολύχρωµο πουλόβερ και τα δόντια του είχαν κενό στη µέση. Τους είπε, µάλιστα, ότι τον έλεγαν Johnny. Στην υπόθεση της Maria Elizabeth Ridulph, εµπλάκηκε και το FBI (Federal Bureau of Investigation) που άρχισε να ρωτάει αν είδε κανένας τη µικρή Maria να παίζει µε τη φίλη της ή κάποιον να τις πλησιάζει. Οι έρευνες συνεχίστηκαν µέχρι αργά το βράδυ και ολόκληρη η γειτονιά ήταν “στο πόδι”, ώστε να βρεθεί το µικρό κοριτσάκι. Όσον αφορά την Kathy, που ήταν ο µοναδικός µάρτυρας της υπόθεσης, οι αστυνοµικές αρχές την είχαν υπό προστασία τους, αφού φοβόντουσαν πως ο απαγωγέας θα την βλάψει. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς των αστυνοµικών, η απαγωγή έγινε µεταξύ 6:30 µε 7:00 περίπου το απόγευµα.

1957slayingjpg-447326a6527dcdd1

Οι καταθέσεις της αστυνοµίας συνέχιζαν µε γοργούς ρυθµούς και ήδη είχαν καταλήξει σε κάποια άτοµα που θεωρούσαν ύποπτους. Πάντως, τους φόβιζε η κατάθεση της µητέρας της Maria, που έλεγε πως όποιος και αν την απήγαγε, θα πρέπει να την σκοτώσει, προκειµένου να την κρατήσει ήσυχη.

Η απαγωγή της Maria Elizabeth Ridulph, άρχισε να παίρνει τεράστιες διαστάσεις δηµοσιότητας, αφού στην υπόθεση εµπλάκηκαν µέχρι και ο πρόεδρος της Αµερικής, Dwight D. Eisenhower, αλλά και ο διευθυντής του FBI, J. Edgar Hoover. Όλη η Αµερική ήταν “στην πρίζα” προκειµένου να µάθει, τι γίνεται µε την υπόθεση απαγωγής στο Sycamore, του DeKalb County.

Ένας από τους κύριους ύποπτους, που ήταν ψηλά στη λίστα, ήταν ο Johnny Tessier, όπου το προφίλ του έµοιαζε πολύ σ’ αυτό που έδωσε η Kathy στις αρχές. Πέραν αυτού, ήταν γείτονας της οικογένειας και, όπως δήλωσαν οι µικροί της γειτονιάς, πολλές φορές προσφέρθηκε να τις πάρει βόλτες. ∆υστυχώς όµως, ο συγκεκριµένος ύποπτος, είχε άλλοθι, αφού τη συγκεκριµένα ώρα και µέρα, ήταν στο σπίτι του, σύµφωνα µε µαρτυρία των γονέων του. Εκτός του Johnny Tessier, οι αστυνοµικοί είχαν συλλάβει και κάποιους άλλους, που ταίριαζαν στο προφίλ του απαγωγέα και έβαλαν την Kathy να αναγνωρίσει τον άγνωστο Johnny. Η µικρή, που τα είχε χαµένα, αφού άλλαζε συνέχεια τις καταθέσεις της, αναγνώρισε τον Thomas Joseph Rivard, ως απαγωγέα, κάτι που δεν µπορούσε να ισχύει, αφού τη µέρα της απαγωγής ήταν στη φυλακή για διάφορες παραβιάσεις.

Οι αστυνοµικοί, έστρεψαν και πάλι τα βλέµµατά τους στο Johnny Tessier, αφού πίστεψαν ότι ίσως να έκρυβε κάτι. Επιπρόσθετα, το παρελθόν του δεν ήταν το καλύτερο, αφού όταν ήταν µικρός, διώχθηκε από το σχολείο, γιατί έσπρωξε τον καθηγητή του. Ανακρίνοντας τον Johnny Tessier, θα ανακαλύψουν πως δεν ήταν σπίτι, όπως δήλωσαν οι γονείς του, αφού αυτός είπε άλλη ιστορία στους αστυνοµικούς. Σύµφωνα µε την κατάθεσή του, κατά τις ηµεροµηνίες 2 και 3 ∆εκεµβρίου ήταν στο Rockford του Illinois, 40 µίλια µακριά από τον χώρο της απαγωγής, προκειµένου να εγγραφεί στην αεροπορία. ∆ήλωσε κιόλας, ότι είχε τηλεφωνήσει η ώρα 6:45 στους γονείς του, γεγονός που έκανε αδύνατον για κάποιον να προλάβαινε µέχρι τις 7:00 να ήταν στο χώρο απαγωγής. Οι αστυνοµικοί, που έψαξαν αυτά που είπε, είδαν ότι όντως πήρε τηλέφωνο από το Rockford εκείνη τη µέρα, αλλά προκειµένου να σιγουρευτούν του έκαναν το τεστ αλήθειας, όπου το πέρασε µε επιτυχία. Έκτοτε έπαψαν να τον θεωρούν ύποπτο. Πάντως ουδέποτε έδειξαν στη µικρή Kathy τον Johnny Tessier προκειµένου να τον αναγνωρίσει ως απαγωγέα.

Maria Ridulph, shown on vacation in Iowa in the summer of 1957. A Seattle man was charged Friday, July 1, 2011 in the long-unsolved slaying of Maria Ridulph, a 7-year-old girl who was abducted in 1957 near her home in the northern Illinois, prosecutors said. DeKalb County State's Attorney Clay Campbell said that Jack Daniel McCullough, 71, was charged with murdering Maria Ridulph, who was abducted while playing with a friend near her home in Sycamore, about 50 miles west of Chicago. (AP Photo/Chicago Sun-Times) CHICAGO LOCALS OUT; MAGS OUT

Maria Ridulph, shown on vacation in Iowa in the summer of 1957. A Seattle man was charged Friday, July 1, 2011 in the long-unsolved slaying of Maria Ridulph, a 7-year-old girl who was abducted in 1957 near her home in the northern Illinois, prosecutors said. DeKalb County State’s Attorney Clay Campbell said that Jack Daniel McCullough, 71, was charged with murdering Maria Ridulph, who was abducted while playing with a friend near her home in Sycamore, about 50 miles west of Chicago. (AP Photo/Chicago Sun-Times)

Η υπόθεση της Maria Elizabeth Ridulph, έδειχνε να βαίνει προς αδιέξοδο, αφού ο βασικός ύποπτος απορρίφθηκε και η µικρή δεν είχε βρεθεί πουθενά. ∆ιέξοδο στη δύσκολη υπόθεση, έδωσαν δύο τουρίστες, που έψαχναν µανιτάρια σε ένα δάσος, αφού κατά λάθος βρήκαν το πτώµα της µικρής, κοντά στο Woodbine του Illinois, 100 χιλιόµετρα από τον χώρο της απαγωγής, στις 26 Απριλίου του 1958. Βασικά, είχαν βρει έναν σκελετό παιδιού και µερικά σκισµένα ρούχα, που αργότερα αποκαλύφθηκαν πως ήταν της µικρής Maria. Όσον αφορά τον απαγωγέα, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο. Μετά από τη µοιραία αποκάλυψη, η υπόθεση µπήκε στο ράφι µε τις άλυτες υποθέσεις, αφού κανένα καινούριο στοιχείο δεν υπήρχε, προκειµένου να δώσει συνέχεια στο ψάξιµο.

Τα χρόνια πέρασαν και η υπόθεση της µικρής ξεχάστηκε σαν πολλές άλλες. Ο κύριος ύποπτος της υπόθεσης, Johnny Tessier, πλέον ονοµαζόταν Jack McCullough, αφού µε ένορκη δήλωση, το 1994, άλλαξε το όνοµά του ώστε να τιµήσει τη µητέρα του, Eileen Mc Cullough Cherry. Στα χρόνια αυτά, ο Johnny που έγινε Jack, υπηρέτησε στον στρατό της Αµερικής για 13 χρόνια, πριν γίνει αστυνόµος, τον Ιούνιο του 1974. Εκεί, δεν θα περάσει και τα καλύτερα χρόνια, αφού θα τσακωθεί µε τον υπεύθυνο του τµήµατός του, που προσπαθούσε να τον διώξει. Λίγα χρόνια αργότερα, θα εµπλακεί σε µια υπόθεση, όπου µια 15χρονη, ονόµατι Michelle Weinman, θα τον κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση. Αν και όλο αυτό το σκηνικό έγινε µε τη θέλησή της, σύµφωνα µε τον Johnny Tessier (Jack McCullough), αυτός θα εκδιωχθεί από το σώµα στις 10 Μαρτίου του 1984. Έκτοτε δούλευε σαν φύλακας.

Η υπόθεση δεν έµελλε να χαθεί για πάντα, αφού το 2008, η ετεροθαλής αδερφή του Johnny Tessier, Janet Tessier, που προσπάθησε ξανά να ανοίξει την υπόθεση παλαιότερα, δήλωσε στην αστυνοµία ότι στα γεράµατα της µητέρα της, Eileen, είχε πει στις κόρες της πως το κορίτσι που χάθηκε τότε, το απήγαγε ο Johnny. Πέραν της συγκεκριµένης µαρτυρίας, δήλωσε πως ο αδερφός της, προσπάθησε να την σκοτώσει µε όπλο, ενώ την Jeanne, την άλλη αδελφή της, την είχε βιάσει όταν ήταν µικρή. Τις συγκεκριµένες καταθέσεις υποστήριξε και η άλλη αδερφή τους, η Katherine. Εκτός των καταθέσεων των ετεροθαλών αδελφών του Johnny, ακόµη µια γυναίκα υποστήριξε πως όταν ήταν µικρή, ο συγκεκριµένος προσπάθησε να την απαγάγει, µέχρι που παρενέβη ο πατέρα της. Σ’ αυτές τις απανωτές καταθέσεις, ήρθε και ένα περίεργο στοιχείο, που παραξένεψε πολύ την αστυνοµία. Συγκεκριµένα, το κορίτσι του Johnny, που είχε το 1957, όταν έγινε η απαγωγή, παρουσίασε στην αστυνοµία ένα αχρησιµοποίητο εισιτήριο τρένου από το Rockford στο Illinois. Το συγκεκριµένο στοιχείο ήταν πολύ σηµαντικό για τις αρχές, αφού σύµφωνα µε τις καταθέσεις, ο Johnny µπορεί να µην περίµενε να πάρει το τρένο και να ήρθε οδηγώντας πιο γρήγορα. Άρα µπορούσε να ήταν στον χώρο της απαγωγής τη συγκεκριµένη ώρα. Αυτό που έδεσε όλες τις καταθέσεις, ήταν που πήραν διάφορες φωτογραφίες του Johnny, από το 1957, στην Kathy, προκειµένου να τον αναγνωρίσει, πράγµα που έκανε 51 χρόνια αργότερα!

213175ad21d49610940f6a7067001970_original

Χωρίς πολλά, η υπόθεση είχε ξανανοίξει και ο Johnny παραπέµφθηκε σε δύο δίκες, µια για την υπόθεση βιασµού της αδερφής του Jeanne (Απρίλιο 2012) και µια για την υπόθεση δολοφονίας της Maria Elizabeth Ridulph (Σεπτέµβριο 2012). Στην πρώτη υπόθεση ο δικαστής δεν βρήκε καθόλου στοιχεία, αλλά στη δεύτερη, σύµφωνα µε τις καινούριες µαρτυρίες, ο 73χρονος πλέον Johnny, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης. ∆ικαιούταν να κάνει έφεση µετά από 3 χρόνια.

Τα ΜΜΕ, που φούντωσαν την υπόθεση ακόµη περισσότερο, άρχιζαν να µοιράζουν συγχαρητήρια στις αστυνοµικές αρχές, αφού κατάφεραν να λύσουν την παλαιότερη υπόθεση δολοφονίας που υπήρχε µέχρι τότε στην Αµερική. Βέβαια, υπήρχαν και άλλοι, που έδειξαν τους ενδοιασµούς τους για την απόφαση να δικάσουν έναν άνθρωπο 73 χρονών, µε µαρτυρίες που έλαβαν µετά από 50 χρόνια.

Ο Johnny, που έκανε έφεση 3 χρόνια αργότερα, στις 13 Φεβρουαρίου του 2015, κατάφερε να αθωώθεί, αφού ο δικηγόρος Richard Schmack, που αναθεώρησε ξανά όλα τα στοιχεία, απέδειξε στον δικαστή ότι τα καινούρια στοιχεία δεν ήταν ορθά και κακώς φυλακίστηκε ο συγκεκριµένος άνθρωπος. Εν τέλει, ο Johnny αφέθηκε ελεύθερος, στις 15 Απριλίου 2016 έχοντας στην πλάτη του µια από τις µεγαλύτερες υποθέσεις δολοφονίες που υπήρξαν ποτέ στη χώρα. Έκτοτε, η µικρή Maria Elizabeth Ridulph, έµεινε απλά µια κακή ανάµνηση.

213175ad21d49610940f6a7067001970_original1957slayingjpg-447326a6527dcdd11957 Slaying Arrest