URBAN.CULTURE.MAGAZINE

«Η κρίση θέλει μεράκι και χειροποίητες δημιουργίες»

«Η κρίση θέλει μεράκι και χειροποίητες δημιουργίες»

Γνωρίσαμε τις περίφημες Alexandros Handmade Chocolates
Συνέντευξη: Στέλλα Ρουσσοπούλου 

Είναι γεγονός ότι δύσκολα αντιστέκεται κανείς στον πειρασμό μιας σοκολάτας. Στον πειρασμό μιας χειροποίητης σοκολάτας Αlexandros είναι φύσει αδύνατο να αντισταθείς. Άριστη ποιότητα, απίστευτοι συνδυασμοί συστατικών (η αγαπημένη μου είναι το τριαντάφυλλο) και ένα άρτια εξειδικευμένο προσωπικό δημιουργούν μία επιχείρηση που σε καιρούς κρίσης αποφάσισε να κινηθεί… ελληνικά και χειροποίητα!

Ζητήσαμε από την Νατάσα Κουσάκη, υπεύθυνη του marketing και των δημόσιων σχέσεων της εταιρείας, να μας αφηγηθεί ένα παραμύθι δημιουργίας γεμάτο αγνά συστατικά και σοκολάτα. Άφθονη σοκολάτα.

Μία επιχείρηση 16 χρόνων με έναν νέο σε ηλικία ιδρυτή. Πότε και κάτω από ποιες συνθήκες, λοιπόν, η εταιρία Alexandros Handmade Chocolates βάζει τα θεμέλιά της στην Ελλάδα;

Η εταιρεία μας ξεκίνησε το 1999, από τον τότε 21χρόνο Αλέξανδρο Δημητρίου, πολύ γλυκά και πολύ αθώα, όταν εκείνος αποφάσισε πως θέλει να κάνει επάγγελμα την αγάπη του για τη σοκολάτα και συγκεκριμένα για τη μυρωδιά του κακάο που από μικρός λάτρευε. Ξεκίνησε με σπουδές και σεμινάρια σε Ιταλία και Γαλλία, με μικρά βήματα δημιουργώντας την πρώτη έδρα της εταιρείας σε έναν μικρό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, παράγοντας λίγους κωδικούς σε σοκολατάκια και προμηθεύοντας κυρίως ζαχαροπλαστεία. Τα χρόνια πέρασαν, οι γνώσεις και η εμπειρία αυξήθηκε και το ίδιο έγινε και με την παραγωγή, τα προϊόντα και όλη την επιχείρηση. Ακολούθησε η μετακόμιση σε μεγαλύτερο χώρο, νέες συνεργασίες με καταστήματα και αλυσίδες ζαχαροπλαστείων και πλέον η δική μας σειρά συσκευασμένης χειροποίητης σοκολάτας και πραλίνας “Alexandros”.
Dark cranberries (2)

Στην αρχή της πορείας της εταιρίας, τι ήταν αυτό που παρουσιάσατε για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των μελλοντικών σας πελατών;

Η εταιρεία γεννήθηκε από την αγάπη του ίδιου του δημιουργού της για τη σοκολάτα και αυτό συνεχίζει να ισχύει μέχρι και σήμερα και να τροφοδοτείται καθημερινά από το πάθος, τη φαντασία και την όρεξη που έχει και έχουμε όλοι στην ομάδα της “Alexandros Handmade Chocolate” για νέες δημιουργίες. Για εμάς αυτό είναι το σημείο όπου αποδίδουμε το ενδιαφέρον που δημιουργήσαμε στην αγορά. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και δίνεις την ενέργεια και το πάθος σου, αυτό αποτυπώνεται σε ό,τι κι αν κάνεις και αν το κάνεις με σεβασμό για τον καταναλωτή σου είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα το εισπράξεις αργά ή γρήγορα.

Εμάς, μας οδήγησε το πάθος του να δημιουργήσουμε μια πολύ καλή ποιοτικά σοκολάτα, σε ενδιαφέρον και πρωτότυπους συνδυασμούς και αυτό με τη σειρά του να το παρουσιάσουμε με μια εναλλακτική συσκευασία με εντυπωσιακά χρώματα, η οποία θα ήταν ικανή να αναδείξει την αντίστοιχη ποιότητα και γεύση της σοκολάτας μας.

Σήμερα, τι ιδιαίτερο προσφέρει η Alexandros Homemade Chocolates στους πελάτες της;

Εξαιρετική σοκολάτα σε πολλές παραλλαγές. Υγείας με 70% κακάο σε 12 μοναδικούς συνδυασμούς, γάλακτος σε 8 υπέροχους συνδυασμούς και πραλίνες γάλακτος και υγείας σε 11 διαφορετικές γεύσεις από κροκάν αμυγδάλου έως τσίλι με μπαχαρικά και κάρδαμο. Πολύ σύντομα όσοι αγαπούν τη σοκολάτα μας θα μπορούν να βρουν στην αγορά και τις πρώτες 11 γεύσεις σε βιολογική σοκολάτα με μοναδικά συστατικά από super foods, ξηρούς καρπούς και εξωτικά φρούτα!

Γιατί νομίζετε ότι έχουν τόσο μεγάλη απήχηση οι συγκεκριμένες σοκολάτες;

Αυτό που πιστεύουμε ότι μας έχει βοηθήσει στο να έχουμε μια καλή παρουσία στην αγορά είναι η ελληνική μας ταυτότητα, η σταθερή προσεγμένη ποιότητα που προσφέρουμε και η ιδιαίτερη ποικιλία σε γεύσεις και συνδυασμούς συστατικών.

Ο κατάλογος των προϊόντων σας αλλάζει τακτικά με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών σας; Πώς προέκυψε η σοκολάτα με στέβια;

Αυτό που μας αρέσει πολύ στη δουλειά μας είναι η ευελιξία που μπορούμε να έχουμε και να προσφέρουμε στους πελάτες μας. Αυτό σημαίνει πως τα προϊόντα μας μπορούν να διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες τους. Τα προϊόντα που προσφέρει η κάθε εταιρεία γίνονται για το κοινό της και είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες του και σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής, αφού έτσι μόνο μπορείς να διατηρείς το ενδιαφέρον και την εκτίμηση του κοινού στο οποίο απευθύνεσαι. Έτσι έγινε και με τη στέβια. Υπάρχει πολύς κόσμος που λόγω του διαβήτη δεν μπορούσε να απολαύσει εύκολα σοκολάτα λόγω της ζάχαρης που έχει. Απευθυνόμενοι κυρίως σε αυτό τον κόσμο, δημιουργήσαμε 2 κωδικούς με στέβια, έναν υγείας και έναν γάλακτος. Είμαστε χαρούμενοι για την ανταπόκριση που είχαμε και μελλοντικά θα προσπαθήσουμε να εμπλουτίσουμε τη προσφερόμενη γκάμα σε γεύσεις και συστατικά.

Από πού μπορούμε να προμηθευτούμε τις χειροποίητες σοκολάτες Αλέξανδρος; Υπήρξε ποτέ η πιθανότητα για την ίδρυση και ενός ζαχαροπλαστείου;

Οι σοκολάτες μας διατίθενται σε παντοπωλεία, delicatessen, κάβες και κάποια ζαχαροπλαστεία στην Ελλάδα καθώς και στο e-shop Yolenis, το οποίο κάνει αποστολές εντός και εκτός Ελλάδος.

Όσον αφορά στη λειτουργία δικού μας ζαχαροπλαστείου, παρότι αποτελεί μια σκέψη που έχει περάσει από το μυαλό μας, μέχρι στιγμής η θέληση μας να είμαστε 100% αφοσιωμένοι στην απαιτητική καθημερινότητα της δουλειάς μας προκειμένου να έχουμε τα υψηλού επιπέδου αποτελέσματα που θέλουμε, δε μας έχει δώσει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να υλοποιήσουμε μια τέτοια σκέψη.

Πώς προέκυψε το πελατολόγιο σας και εκτός ελληνικών συνόρων;

Από την έως τώρα εμπειρία μας τολμώ να πω πως όταν έναν προϊόν έχει μια καλή παρουσία στην χώρα όπου παράγεται δημιουργεί από μόνο του τις ευκαιρίες για ζήτηση και εκτός συνόρων. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, ενημέρωση και παρουσία στις αγορές-στόχους, είτε μέσω των συμμετοχών και επισκέψεων μας σε επιλεγμένες διεθνείς εκθέσεις, είτε μέσω της αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρει το διαδίκτυο- καθώς οι δυνατότητες που παρέχει αποτελούν βασικά εργαλεία επικοινωνίας με τις αγορές του εξωτερικού.

Ποιο είναι το μυστικό για την επιτυχία μιας επιχείρησης το 2015 στην Ελλάδα;

Να ακούς τον παλμό της αγοράς, να προσαρμόζεσαι στις ανάγκες του κοινού σου, εξελίσσοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου -όσο αυτό είναι δυνατό- και να είσαι αυθεντικός και ειλικρινής σε ότι προσφέρεις.

Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι η σοκολάτα είναι αντίδοτο στην κούραση και την εξάντληση. Εσείς πιστεύετε στις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας;

Βάσει τεκμηριωμένων ερευνών που έχουν γίνει για τη σοκολάτα έχει αποδειχθεί η πνευματική εγρήγορση που προσφέρει λόγω του σιδήρου, που απελευθερώνεται όταν λιώσει στο στόμα, ο οποίος βοηθά στην ταχύτερη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο. Επίσης, έχουν αποδειχθεί κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες της, οι οποίες σχετίζονται με την πρόληψη της υπέρτασης και τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τη ρύθμιση της διάθεσης, τη μακροζωία αλλά και την αντιοξειδωτική δράση που έχει η μαύρη σοκολάτα καθώς είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, χάρη στη μεγάλη της περιεκτικότητα σε κακάο. Το σίγουρο είναι πως εφόσον τα παραπάνω ισχύουν, έρχονται και συμπληρώνουν ευχάριστα τη δεδομένη απόλαυση που μας προσφέρει η σοκολάτα με την μοναδική γεύση και μυρωδιά της.

Τέλος, κάθε υγιής επιχείρηση θέτει στόχους, που είτε υλοποιούνται είτε όχι. Ένας από τους στόχους της δικής σας επιχείρησης για το προσεχές μέλλον;

Στόχος μας πάντα είναι η εξέλιξη, να διατηρούμε την ποιότητα που έχουν τα προϊόντα μας και να υπάρχει μια σταθερά αυξανόμενη ζήτηση, η οποία να μας επιτρέπει να κάνουμε πράξη τις ιδέες μας, δημιουργώντας νέους κωδικούς, ως ανταπόδοση της αγάπης που εισπράττουμε από το πελατολόγιό μας.

Dark almonds (2)Dark cranberries (2)