URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Η κατάσταση των δρόμων στην Κύπρο

του Άντρου Γ. Καραγιάννη, Δημάρχου Δερύνειας

Η κατάσταση των δρόμων στην Κύπρο

Η εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης όσον αφορά κάποιους δρόμους στην Κύπρο είναι η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται κυρίως εντός της επαρχίας. Παρά τη μικρή μας έκταση ως χώρα, διαθέτουμε αυτοκινητόδρομους και αστικούς δρόμους, που βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ άμεση επιδιόρθωση χρειάζονται αρκετοί δρόμοι εντός δημοτικών και κοινοτικών ορίων.  

Αρχικά καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικοί κεντρικοί δρόμοι και πολεοδομικά έργα, που ζηλεύουν και οι πιο απαιτητικοί από εμάς Ευρωπαίοι πολίτες. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Κύπρος, θα πρέπει να καταβάλλεται περισσότερη προσπάθεια ώστε οι δρόμοι να πληρούν όλα τα ευρωπαϊκά κριτήρια και να παρέχουν πάνω από όλα ασφάλεια στους πεζούς, στους ποδηλάτες και στους οδηγούς. Η μερική βελτίωση των δρόμων ή το πρόχειρο κλείσιμο των λακκούβων αποτελεί προσωρινή λύση και δεν αφήνει ικανοποιημένους τους δικαιολογημένα απαιτητικούς δημότες, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι τα οχήματά τους καταστρέφονται.

Οι δήμοι και οι κοινότητες αδυνατούν από μόνοι τους να επιδιορθώνουν και να επιστρώνουν τους δρόμους εντός των ορίων τους, αφού κάτι τέτοιο συνεπάγεται υψηλό κονδύλι και επιβαρύνει αισθητά τον προϋπολογισμό τους. Αναμφισβήτητα η αναβάθμιση του οδικού δικτύου, η κατασκευή πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων αποτελούν πρώτιστη ανάγκη των δημοτών. Η ολική επίστρωση και ασφαλτόστρωση δρόμων πρωταρχικής σημασίας, που πλήγηκαν από την φθορά που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου και τις κακοτεχνίες στην εκτέλεσή τους, στοιχίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στις τοπικές αρχές και γι’ αυτό το λόγο  χρειάζονται τη συνεισφορά του κεντρικού κράτους για υλοποίησή τους.

Η ταχύτητα και η άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου, είναι κάποιες από τις κύριες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων. Δεν επιτρέπεται δρόμοι οι οποίοι εξυπηρετούν χιλιάδες κόσμο, μαθητές, αθλητές, καταναλωτές στις  λαϊκές αγορές και στα εμπορικά κέντρα, ή συνδέουν δήμους και κοινότητες, να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και να μετατρέπονται σε κολυμπήθρες με τις πρώτες βροχές. Έχουμε θρηνήσει αρκετά θύματα, κυρίως πεζούς και ποδηλάτες, οι οποίοι πιθανόν να ζούσαν σήμερα, αν κύριοι δρόμοι διέθεταν πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους, κατάλληλες σημάνσεις και επαρκή φωτισμό.

Ευθύνη φέρουν και οι τοπικές αρχές, αφού δεν εφαρμόζεται πιστά η σχετική νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες γης να κατασκευάζουν πεζοδρόμια μπροστά από κάθε αναπτυγμένο τεμάχιο. Από την άλλη, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό έγκρισης για τις κατοικίες τους αν δεν τηρηθεί η νομοθεσία. Δυστυχώς υπάρχει και το πρόβλημα των παλιών ημιτελών δρόμων, οι οποίοι δύσκολα μπορούν να διαπλατυνθούν ή να ανακατασκευαστούν. Επίσης πρόβλημα αποτελεί, η μη κατασκευή πεζοδρομίων μπροστά από παλιές κατοικίες.

Όσα έργα και αν προσφέρουμε στους δημότες μας, όσο ευγενικοί,  εξυπηρετικοί, εργατικοί και αν είμαστε, κρινόμαστε όλοι από την εικόνα που παρουσιάζουν οι δρόμοι μας. Ο κόσμος θέλει να μεταβαίνει με ασφάλεια στην εργασία, στο σχολείο, στην εκκλησία ή στο σπίτι του. Εμείς τα ακούμε καθημερινώς και τα μεταφέρουμε στα ανώτερα δώματα, ευχόμενοι να μην πέσουν σε ώτα μη ακουόντων.  Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους όλοι μας, ότι η ασφάλεια του δημότη, μας αφορά όλους.

Αν δεν μπορούμε να αγγίξουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα, πώς θα ζητήσουμε τη συνεργασία και την εμπλοκή των δημοτών σε φλέγοντα θέματα;  Πολύ πιθανόν να μας γυρίσουν την πλάτη, αφού ολίγο τους ενδιαφέρει ποιού αποτελεί  υποχρέωση η κατασκευή και η βελτίωση των δρόμων. Αν δεν βελτιωθούν οι ατασθαλίες εμπλεκομένων, οι καθιζήσεις και οι κακοτεχνίες των δρόμων, με μπαλώματα δεν πρόκειται να λύσουμε τα μακροπρόθεσμα προβλήματα του οδικού μας δικτύου.

Οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες συγκρίνουν τους δρόμους της Κύπρου με αυτούς του εξωτερικού. Η ολική εικόνα και η κακή κατάσταση αρκετών δρόμων κυρίως στην επαρχία απασχολεί έντονα τις τοπικές αρχές. Η υποβάθμιση του οδικού δικτύου πλήττει την προσφορά υπηρεσιών προς τους δημότες και την ποιότητα ζωής όλων μας.