URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Η Gamecraft βάζει παιχνίδι και μυστήριο στις ζωές μας! – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Η Gamecraft βάζει παιχνίδι και μυστήριο στις ζωές μας! – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

«Το μυστήριο είναι στοιχείο όλων των καλών πραγμάτων. Ακόμη και η αρετή ή η ομορφιά είναι μυστηριώδεις» (Thomas Carlyle).

Πολλοί είναι αυτοί που θέλγονται από καταστάσεις μυστηρίου, ακόμη και στην καθημερινή τους ζωή. Γι’ αυτό επιλέγουν με άμεσους ή έμμεσους τρόπους να “βιώνουν” το μυστήριο. Κάποιοι από αυτούς τους τρόπους, είναι τα βιβλία, οι τηλεοπτικές σειρές και οι κινηματογραφικές ταινίες. Ένας άμεσος τρόπος, όμως, είναι τα παιχνίδια μυστηρίου, όπου ο καθένας μπορεί να λάβει δράση. Για όλους αυτούς που αποζητούν το μυστήριο, η ομάδα Gamecraft, επιτελεί ένα “λειτούργημα”. Η Gamecraft, λοιπόν, είναι μία ομάδα στη Θεσσαλονίκη, που έχει αναλάβει την διοργάνωση ζωντανών παιχνιδιών ρόλων σε πολλούς χώρους και βραδιές μυστηρίου. Λόγος γίνεται για ανθρώπους “μυημένους” στο μυστήριο, που διοργανώνουν πολλές δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη, και γι’ αυτό μας κίνησαν το ενδιαφέρον να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Πότε και πώς ξεκινά η ιστορία της Gamecraft; Ποιος είναι ο βασικός ήρωας, ο “εγκέφαλος” της ομάδας;

Η Gamecraft δημιουργήθηκε επίσημα τον Αύγουστο του 2009 από τον Αλέξανδρο Μυροφορίδη, λάτρη των παιχνιδιών ρόλων και της αφήγησης. Αν και ιδιοκτήτης εταιρίας πληροφορικής, που θα μπορούσε να τον κάνει περισσότερο εξειδικευμένο σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, το όραμα του ήταν μία δημιουργική ομάδα που να μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ζωντανά διαδραστικά δρώμενα με οποιαδήποτε μορφή (παιχνίδια ρόλων, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, συνεδρίες αστυνομικού μυστηρίου κλπ) ευέλικτα στην θεματολογία, το επίπεδο δυσκολίας και τον τρόπο παιχνιδιού.

Mystery Nights 1

Όπως γίνεται κατανοητό, οι δραστηριότητες της Gamecraft είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στην ομάδα σας;

Μετά από προσεκτικές επιλογές, η ομάδα απαρτίζεται αυτή την στιγμή από 20 ιδρυτικά μέλη. Οι προσεκτικές επιλογές αφορούν τις δεξιότητες με τις οποίες το κάθε μέλος μπορεί να συνεισφέρει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των παιχνιδιών. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να συμμετάσχει στην Gamecraft, εάν ανήκει στον ευρύτερο χώρο της δημιουργικής φαντασίας. Θα ήταν χαρά μας να βλέπουμε το έμψυχο δυναμικό της ομάδας να εμπλουτίζεται.

Ποιος ήταν ο σκοπός σχεδιασμού των βραδιών μυστηρίου και τι νομίζετε ότι προσφέρει στους συμμετέχοντες;

Οι Βραδιές Μυστηρίου έρχονται να παρουσιάσουν μία νέα μορφή murder mystery συνεδρίας που δεν έχει καμία σχέση στον τρόπο διεξαγωγής με τα δείπνα μυστηρίου ή τα παιχνίδια όπως το ‘Παλέρμο’. Είναι μία αστυνομική ταινία με ελεύθερο, μη γραμμικό σενάριο. Οι άνθρωποι που έχουν την δυνατότητα να το επηρεάσουν ή να το διαφοροποιήσουν είναι μόνο οι συμμετέχοντες, οι παίκτες.

Πριν την διαμόρφωση της ομάδας, οι ασχολίες και τα ενδιαφέροντά σας ήταν αντίστοιχα με την κύρια ασχολία της ομάδας, που αφορά τα διαδραστικά παιχνίδια και τα παιχνίδια ρόλων;

Οι ασχολίες μας ήταν, και για πολλούς παραμένουν, διαφορετικές από το αντικείμενο της ομάδας. Ίσως αυτό και να αποτελεί πλεονέκτημα για μία ομάδα όπως την Gamecraft. Στα παιχνίδια ρόλων μία ομάδα παικτών θεωρείται πιο πλήρης όταν αποτελείται από μέλη με διαφορετικές ικανότητες και ειδικότητες. Το άθροισμα αυτών λειτουργεί ως μία πολυσυλλεκτική και πολυτάλαντη ομάδα που μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση. Το κοινό μας ενδιαφέρον όμως είναι ξεκάθαρα τα παιχνίδια ρόλων, τα διαδραστικά παιχνίδια, η αφήγηση.

Θα θέλαμε να αναφερθείτε, συνοπτικά, στις κυριότερες δραστηριότητες της Gamecraft.

Η ομάδα σχεδιάζει διαδραστικά παιχνίδια με την μορφή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μουσεία, χώρους εκπαιδευτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Έχει συνεργάτες βιβλιοπωλεία και πολυχώρους όπου πραγματοποιεί συνεδρίες παρόμοιες με τις Βραδιές Μυστηρίου. Εκδίδει το ‘Αντίθετο Ημισφαίριο’, μία περιοδική ανθολογία ιστοριών μυστηρίου και φαντασίας, με ποικιλία νέων αλλά και παλιών καταξιωμένων συγγραφέων. Εμπλέκει την τεχνολογία με την θεωρία παιχνιδιών σε πρωτότυπα project όπως η εφαρμογή Treasure hunt για την Θεσσαλονίκη (smartphone, tablet) και τα διαγωνιστικά παιχνίδια σε δημόσιες βιβλιοθήκες (Future Library project).

Mystery Nights 2

Για την επίτευξη αυτών των δραστηριοτήτων είναι αναγκαία η στήριξη από ορισμένους φορείς. Ήταν εύκολο να βρεθούν αρωγοί στη δική σας προσπάθεια;

Στην αρχή όπως θα ήταν αναμενόμενο, όλοι μας κοιτούσαν με απορία προσπαθώντας να κατανοήσουν τι είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε. Μέχρι τότε τα παιχνίδια ρόλων αποτελούσαν ένα θεωρητικό αντικείμενο σε Ελληνικά και ξένα βιβλία μουσειολογίας. Το πρώτο πολιτιστικό ίδρυμα που αγκάλιασε την προσπάθεια μας ήταν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ένας εξαιρετικός χώρος με μοντέρνο και ευέλικτο προσωπικό στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Έκτοτε και ειδικά σήμερα, η πρακτική των παιχνιδιών ρόλων είναι πλέον ευρέως γνωστή και προτιμητέα από πολλούς φορείς.

Για να συμμετάσχει κανείς στις δραστηριότητες της ομάδας σας πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις, όπως η ηλικία ή άλλες δεξιότητες;

Η ηλικία δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο στην συμμετοχή. Κατά τα άλλα αρκεί μόνο η άμεση ή έμμεση σχέση του ενδιαφερόμενου με την δημιουργική φαντασία.

Από πού εμπνέεστε για να σχεδιάσετε τις διάφορες δραστηριότητες;

Από οτιδήποτε μας εμπνέει. Θέατρο, βιβλία, κινηματογράφος, κόμικς, τηλεόραση, επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία ιστορίας, μυθιστορήματα, περιοδικός τύπος, ακόμη και εφημερίδες με νέα που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Φυσικά και από οποιοδήποτε αντικείμενο με ιστορική, αρχαιολογική, ειδική αξία, την θεματική συλλογή ενός μουσείου, την ιστορία μίας πόλης, την αρχιτεκτονική ενός κτιρίου.

Μια από τις πιο γνωστές και πολυσυζητημένες δραστηριότητες είναι οι “Βραδιές Μυστηρίου”. Ποιος είχε την ιδέα για αυτές τις βραδιές και πώς προέκυψε η συνεργασία με το ΟΞΥΓΟΝΟ;

Η ιδέα ήταν του Αλέξανδρου Μυροφορίδη, ιδρυτή της Gamecraft. Στον Αλέξανδρο αρέσει πολύ το αστυνομικό μυθιστόρημα και τα παράγωγα του. Εξαιτίας αυτού, συμμετέχει από το 2011 στην λέσχη ανάγνωσης αστυνομικής λογοτεχνίας του ΟΞΥΓΟΝΟ και την λέσχη NOIR των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Παράλληλα προετοίμαζε το παιχνίδι και την ομάδα υλοποίησης του. Όταν θεωρήθηκε πώς η Gamecraft ήταν έτοιμη για το καινούργιο παιχνίδι, επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του ΟΞΥΓΟΝΟ, οι οποίοι και δέχτηκαν να ξεκινήσουν τις συνεδρίες στον χώρο τους.

Θα μπορούσαν οι “Βραδιές Μυστηρίου” να πραγματοποιηθούν και σε εξωτερικό χώρο;

Φυσικά. Υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις βέβαια και με ένα τρόπο παιχνιδιού πιο ελεύθερο σε κινήσεις και επιλογές. Δύσκολο στον συντονισμό αλλά εξαιρετική ιδέα.

Πόσο δύσκολο είναι να διαμορφώσεις ένα σενάριο μυστηρίου; Από πού λαμβάνετε την αφορμή για να θέσετε τις βασικές αρχές μιας ιστορίας;

Τα σενάρια μυστηρίου της ομάδας σχεδιάζονται επί 2 περίπου μήνες το καθένα. Όσο δύσκολο και απαιτητικό ακούγεται, άλλο τόσο θα επιβεβαιώναμε πως είναι. Στα σενάρια δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή παρανόηση, κενό σημείο, αδύναμη δικαιολόγηση και σχεδιασμός από την πλευρά μας. Το πλήρως ελεύθερο σενάριο είναι πάρα πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί και πάρα πολύ εύκολο να επηρεαστεί από τις άπειρες επιλογές που η μη γραμμικότητα του προσφέρει. Τα πάντα ξεκινούν και βασίζονται στην θεματική επιλογή και την χρονική περίοδο. Από εκεί και πέρα, πληθώρα ιστορικών και άλλων πληροφοριών εμπλουτίζουν το σενάριο.

Τι ακριβώς καλούνται να κάνουν οι συμμετέχοντες σε μία βραδιά μυστηρίου;

Οι συμμετέχοντες απαρτίζουν ουσιαστικά ένα συλλογικό μυαλό ερευνητή που αναλαμβάνει να επιλύσει την εκάστοτε υπόθεση μυστηρίου. Με την συμμετοχή τους ξεκινούν, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν μία έρευνα γεμάτη συλλογή στοιχείων, μαρτυριών και αποφάσεων. Σημειώνουν ότι παρατηρήσουν, μπλοφάρουν μπροστά στον ύποπτο, διατάσσουν βοηθητικές έρευνες και όλα αυτά θα πρέπει να τα κάνουν για το καλό όλων των υπολοίπων. Τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα, οι θεωρίες, οι αποφάσεις είναι προς όφελος και εκμετάλλευση όλων. Δεν υπάρχουν ατομικά νικητές σε αυτές τις συνεδρίες, υπάρχει ικανοποίηση με την συμβολή στην επίλυση του μυστηρίου και θεωρούμε πως αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα.

Είναι σύνηθες να βρίσκουν το ζητούμενο οι συμμετέχοντες;

Στην συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων, ναι. Αυτό είναι ευχάριστο για όλους διότι έτσι οι παίκτες επιβραβεύονται και εμείς ενθουσιαζόμαστε με την επιτυχημένη ολοκλήρωση. Θεωρούμε πως κανείς δεν σχεδιάζει κάτι επιτυχημένο, επειδή απλώς το κάνει πάρα πολύ δύσκολο. Το σενάριο δεν επιλύεται σε λεπτά, όμως με την παρουσία τόσης συσσωρευμένης ευφυΐας, είναι πάντα θέμα χρόνου.

Mystery Nights 3

Μέσα από τη νοητική διαδικασία επίλυσης του μυστηρίου από τους συμμετέχοντες, έχετε προβεί σε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, σήμερα;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ένα χαρακτηριστικό συμπέρασμα που θα μπορούσε να προκύψει είναι πώς με βάση την αφθονία της πληροφορίας σήμερα και την ευκολία στον τρόπο απόκτησης της, οι ερευνητές γίνονται υπεραναλυτικοί και ‘διυλίζουν τον κώνωπα’ προκειμένου να μην τους ξεφύγει το παραμικρό. Αυτό σαν δεύτερη παρατήρηση, επηρεάζει πολύ τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης και έρευνας, ο οποίος και προαπαιτεί την χρήση της ανθρώπινης ευφυΐας. Είναι περισσότερο CSI και λιγότερο Sherlock Holmes αν μπορεί να μας επιτραπεί η έκφραση. Σημάδι των καιρών…

Είναι αρκετοί οι Θεσσαλονικείς που επέλεξαν να περάσουν το βράδυ τους μαζί σας σε μια βραδιά μυστηρίου;

Στο ΟΞΥΓΟΝΟ έχουν παίξει μαζί μας πάνω από 750 παίκτες. Το σύνολο των συμμετεχόντων σε τέτοιες συνεδρίες υπερβαίνει τους 1.000. Εάν αναλογιστείτε πως η κάθε συνεδρία δεν μπορεί να φιλοξενήσει άνω των 30 ατόμων, τότε αυτό μας κάνει ιδιαιτέρως χαρούμενους για τον αριθμό εκδηλώσεων και το ενδιαφέρον συμμετοχής των συμπολιτών μας.

Ένα «ιδιόμορφο εισιτήριο για τις βραδιές μυστηρίου»! Μιλήστε μας για αυτό.
.
Μία καταπληκτική ιδέα των υπεύθυνων του ΟΞΥΓΟΝΟ. Η αγορά ενός βιβλίου, αστυνομικής ή άλλης λογοτεχνίας, που μένει στον παίκτη και ταυτόχρονα του δίνει την δυνατότητα να συμμετάσχει στις Βραδιές Μυστηρίου χωρίς οποιαδήποτε άλλη οικονομική επιβάρυνση. Θεωρούμε πως ήταν η κατάλληλη επιλογή αντιτίμου για την συμμετοχή του κόσμου στο παιχνίδι μας.

Μετά την μεγάλη επιτυχία της Gamecraft με τις βραδιές μυστηρίου, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο του σχεδιασμού των Βραδιών Μυστηρίου ψηλά και να το βελτιώνουμε διαρκώς. Ιδέες για την εξέλιξη του παιχνιδιού υπάρχουν πολλές, τις εξετάζουμε με προσοχή. Η ιδέα σαν πρωτότυπος τρόπος παιχνιδιού έχει κατοχυρωθεί πνευματικά σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και 2 χρόνια, πράγμα που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Εντός της άνοιξης, θα ανακοινωθούν παιχνίδια Βραδιών Μυστηρίου σε ξενοδοχεία και με χρήση Αγγλικών για την προσφορά ενός νέου, μοντέρνου, πακέτου εναλλακτικού τουρισμού και δραστηριοτήτων για την πόλη μας. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Αντιδημαρχία Τουρισμού Θεσσαλονίκης για το συγκεκριμένο θέμα και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Τέλος, η ομάδα σας θα ήθελε να συμμετάσχει κάποια στιγμή και αυτή σε μια βραδιά μυστηρίου, ειδικά διαμορφωμένη για αυτή;

Ακούγεται πολύ καλή ιδέα! Εμείς ζούμε για τέτοια πράγματα, είτε τα οργανώνουμε, είτε συμμετέχουμε σε αυτά. Το παιχνίδι είναι τρόπος ζωής, για την ακρίβεια είναι κομμάτι και απεικόνιση αυτής. Χωρίς αυτό, χάνουμε ένα μεγάλο κομμάτι της εξέλιξης μας. Δηλαδή εννοείτε να είμαστε εμείς οι συμμετέχοντες; Πού υπογράφουμε για να γίνει αυτό;

*Η Στέλλα Ρουσσοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Mystery Nights 1Mystery Nights 2Mystery Nights 3