URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Η χοληστερόλη στη ζωη των παιδιων μας – Της Κούλας Γούμενου

Η χοληστερόλη στη ζωη των παιδιων μας – Της Κούλας Γούμενου

Η υψηλή χοληστερόλη στα παιδιά και στους εφήβους είναι πλέον συχνό φαινόµενο. Στα παιδιά καλό είναι από την ηλικία των τεσσάρων ετών να λαµβάνεται το ιστορικό από τους παιδιάτρους αλλά και από τους διαιτολόγους.

Εάν πάσχουν οι γονείς ή κάποιος άλλος στην οικογένεια από:

1) οικογενειακή υπερχοληστερολαιµία .

2) καταστάσεις όπως διαβήτη, παχυσαρκία, υπέρταση κλπ.

3) εάν υπάρχουν επίπεδα χοληστερόλης άνω των 240 mg/dl και τέλος εάν υπήρξε ποτέ θάνατος από καρδιαγγειακές παθήσεις στο στενό συγγενικό περιβάλλον.

Συστήνεται συνήθως κάποια εξέταση αίµατος ανάµεσα στις εξετάσεις ρουτίνας, η οποία θα περιλαµβάνει :

Χοληστερίνη ορού καθώς και τις HDL & LDL χοληστερίνες, τριγλυκερίδια ορού και ολικά λιπίδια.

Ποια είναι τα επίπεδα της χοληστερίνης στα παιδιά;

Τα αποδεκτά επίπεδα είναι: ολική χοληστερόλη <170 mg/dl και LDL χοληστερόλη: <110 mg/dl

Τα οριακά επίπεδα είναι: ολική χοληστερόλη 170-199 mg/dl και LDL χοληστερόλη: 110 – 129 mg/dl

Τα υψηλά επίπεδα είναι: ολική χοληστερόλη ≥200 mg/dl και LDL χοληστερόλη: ≥130 mg/dl

Εάν το παιδί µας έχει χοληστερόλη τότε συµβουλευόµαστε τον παιδίατρο ο οποίος θα µας καθοδηγήσει σχετικά µε το ιατρικό κοµµάτι και στη συνέχεια επισκεπτόµαστε το διαιτολόγο/διατροφολόγο για να µας βοηθήσει στο κοµµάτι της διατροφής .

Γενικές συµβουλές για τη µείωση της χοληστερόλης

H ενηµέρωση και η εκπαίδευση των γονέων και  των άλλων ατόµων που φροντίζουν για το φαγητό των παιδιών, όπως η γιαγιά, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαµόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών.

Ορισµένες από αυτές είναι:

Η καθηµερινή κατανάλωση πρωινού πριν το σχολειό καθώς και το σνακ που θα πάρει το παιδί µαζί του:

Ενα γάλα 1.5% λιπαρά και δηµητριακά ολικής, µια µπανάνα και 5-6 αµύγδαλα ανάλατα, ένα τοστ σικάλεως µε άπαχο ζαµπόν και παιδικό τυρί µε λίγα λιπαρά

τα οποία αποτελούν έξυπνες και γρήγορες λύσεις.

Το µεσηµεριανό και βραδινό γεύµα θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα από µια µικρή σαλάτα παντός τύπου.

Θα πρέπει να καταναλώνονται οπωσδήποτε δύο µερίδες γαλακτοκοµικών µέχρι 2% λιπαρά, ηµερησίως.

Κατανάλωση 2-4 φρούτων ηµερησίως (αν υπάρχει δυνατότητα µαζί µε τη φλούδα για περισσότερα θρεπτικά συστατικά).

Ένα καλό συνοδευτικό των φρούτων και του γιαουρτιού είναι και οι ανάλατοι ξηροί καρποί.

Μπορείτε να συνοδέψετε το µήλο µε 4 κοµµατάκια καρύδι ή το γιαούρτι µε µπανάνα µε 6 αµύγδαλα (φτιάξτε και smoothie ή κρέµες στο µπλέντερ προσθέτοντας και 1-2 µπισκότα ολικής). Αντικαταστήστε το βούτυρο, τη µαγιονέζα και λιπαρές ύλες µε ελαιόλαδο, ταχίνι ολικής, σησαµέλαιο ή ακατέργαστο φυστικοβούτυρο.

Αποφύγετε τα τηγανητά για τα παιδιά και όλη την οικογένεια. Εξαιρετική επιλογή είναι να ψήνονται οι πατάτες και τα αυγά σε ελάχιστο νερό, σε αντικολλητικό τηγάνι και λίγο πριν ψηθούν να προσθέσετε ωµό ελαιόλαδο (µε µέτρο πάντα).

Αντικαταστήστε το ψωµί, τα µακαρόνια, το ρύζι και τα δηµητριακά µε προϊόντα ολικής όπως καστανά µακαρόνια ή κριθαράκι (πειραµατιστείτε µε το βράσιµο και µια ωραία σάλτσα και το παιδί σας δε θα καταλάβει τη διάφορα). Επιλέξτε ρύζι µπασµάτι ή καστανό που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη (απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη).

Γενικά οι πλήρεις τροφές και τα προϊόντα ολικής άλεσης προσφέρουν κυρίως οφέλη στην υγεία. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν είναι ευεργετικές για την σωστή λειτουργιά του εντέρου, βοηθούν στη µείωση της ολικής χοληστερόλης .

Επιλέγουµε λιπαρά ψάρια (τόνο, σολωµό, σαρδέλα, µπακαλιάρο, σκουµπρί, γαύρο, τσιπούρα) µέχρι και 2 φορές την εβδοµάδα. Τα ω3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια συµβάλλουν σηµαντικά στη µείωση της χοληστερόλης.

Κατανάλωση κρέατος χωρίς λίπος και πέτσα, επιλέγουµε στήθος κοτόπουλου, φιλέτο γαλοπούλας ή άπαχο µοσχάρι.

Ελαττώνουµε όσο το δυνατόν γίνεται τα έτοιµα γλυκά και τυποποιηµένα σνακ, επιδόρπια και αναψυκτικά, διότι είναι πολύ επεξεργασµένες τροφές µε πολλά συντηρητικά, µεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή αλατιού. Είναι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά αλλά πολύ πλούσιες σε κορεσµένα και τρανς λιπαρά.

Τα προϊόντα αυτά µαζί µε τα έτοιµα φαγητά , τα κρέατα πλούσια σε κορεσµένο λίπος, τα τηγανητά, τα σφολιατοειδή και οι πίτσες, τα γλυκά και πολλά άλλα που αποτελούν γρήγορες λύσεις σίτισης οφείλονται για τη ραγδαία αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα µας. Αλλά και την τόσο συχνή εκδήλωση χοληστερίνης στην παιδική ηλικία.

Σηµαντικό είναι να καταλαβαίνουµε ότι το παιδί πρέπει να τρώει για να έχει ενέργεια και να µπορεί να αναπτυχτεί σωστά. Το πόσο θα φάει εξαρτάται και από το σωµατότυπο του παιδιού, το φύλο, τη φυσική του δραστηριότητα. Εποµένως, θα πρέπει να υπάρχει ορθή κρίση και να µην αναγκάζονται τα παιδιά να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες φαγητού τις οποίες δε χρειάζονται. Αυτό µπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους αλλά και σε κάποια άλλη περίπτωση φοβία προς το φαγητό και κακή σχέση µε αυτό. Η θεωρία ότι τα αυγά είναι επικίνδυνα γιατί αυξάνουν τη χοληστερόλη έχει διαψευθεί από πολλές µελέτες και θεωρείται πως µέχρι 5 αυγά την εβδοµάδα µπορούν να καταναλώνονται άφοβα (µε την έγκριση του παιδιάτρου για τυχόν παρουσία αλλεργίας – άλλης πάθησης ή δυσανεξίας).

Αντικαταστήστε τις µεγάλες σοκολάτες γάλακτος µε σοκολάτα υγείας που περιέχει και ξηρούς καρπούς ή µικρά ατοµικά επιδόρπια µε βάση το φρέσκο γάλα και το κακάο.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας υπενθυµίσω ότι µια ισορροπηµένη διατροφή και η παντός τύπου άσκηση βοηθούν σηµαντικά στην αποφυγή προβληµάτων υγείας όπως παχυσαρκία, υπέρταση, υπερχοληστερολαιµία, διαβήτη τυπου ιι στα παιδιά αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια.