URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Giulia Tofana: Μια πολύ κακή γυναίκα!

του Χρίστου Κυριάκου

Giulia Tofana: Μια πολύ κακή γυναίκα!

Η ιστορία της Giulia Tofana αρχίζει κάπου στις αρχές του 1600 με 1615, αφού δεν διασώθηκαν στοιχεία για την ακριβής ημερομηνία γεννήσεως της. Γεννήθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας και ήταν κόρη των Thofaniad’ Adamo και Francis.

Σε νεαρή ηλικία θα δει την μητέρα της να εκτελείται, δια απαγχονισμού, αφού οι παπικές αρχές την κατηγόρησαν ότι σκότωσε τον άντρα της με ένα άγνωστο δηλητήριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνει πεντάρφανη σε πολύ μικρή ηλικία.

Θα αρχίσει να περνάει πολύ χρόνο με φαρμακοποιούς αλλά και με άλλους τσαρλατάνους γιατρούς, βλέποντας τους να κάνουν διάφορα φάρμακα και δήθεν μαγικά φίλτρα. Σιγά – σιγά θα αποκτήσει και αυτή κάποιες βασικές γνώσεις για την Ιατρική γεγονός που θα την οδηγήσει στην κατασκευή του δικού της δηλητηρίου. Το ονόμασε “Aqua Tofana” δηλαδή το νερό της Tofana.

Οι πωλήσεις των δηλητηρίων θα γίνουν ανάρπαστες, αφού πολλές γυναίκες, που περνούσαν ιδιαίτερα δύσκολα δίπλα στους συζύγους τους, θέλουν πλέον να μείνουν χήρες! Η φήμη της μέρα με την μέρα μεγαλώνει, αφού όσοι ήθελαν να ξεφορτωθούν κάποιον, αγόραζαν το διάσημο “Aqua Tofana”, που συνήθως πουλιότανως καλλυντικό ή ως άρωμα, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τις αρχές. Πωλιόταν και με το όνομα “Mannadi San Nicola” και “Manna of St. Nicholas of Bari”. Συσκευαζόταν σε ένα μικρό φιαλίδιο που απέξω είχε εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Το δηλητήριο ήταν εξαιρετική ποιότητας αφού ήταν άχρωμο αλλά και άοσμο. Τα βασικά του συστατικά ήταν το αρσενικό και ο μόλυβδος. Όσοι το αγόραζαν, μπορούσαν να τοαναμίξουνπολύ εύκολα με το φαγητό ή το ποτό, χωρίς να αλλάξει την γεύση του ή την μυρωδιά του. Κάτοικοι άλλων πόλεων, αρχίζουν νααναζητούν το προϊόν, έτσι η Giulia Tofana, αποφασίζει να επεκτείνει την επιχείρηση της στην Ρώμη και την Νάπολη. Στο κόλπο θα βάλει και την κόρη την Girolama Spera, αλλά και μερικούς άλλους οι οποίοι ήξεραν να κρατούν κρυφό το μυστικό.

Εν τέλει, οι παπικές αρχές έμαθαν το κόλπο της Giulia Tofana και άρχισαν να την καταδιώκουν. Ο κόσμος, ιδίως οι γυναίκες, την αγαπούσαν και την φυγάδευσαν σε ένα μοναστήρι, όπου εν μέρει οι αρχές δεν είχαν το δικαίωμα να ψάξουν. Οι αρχές, προκειμένου να την βγάλουν έξω και να την ανακρίνουν, έσπειραν την φήμη ότι δηλητηρίασε το νερό έτσι μπήκαν αναγκαστικά μέσα και την συνέλαβαν.

Η Giulia Tofana θα βασανιστεί πολύ άσχημα μέχρι να παραδεχθεί τα εγκλήματα της. Συγκεκριμένα δήλωσε πως πώλησε πέραν των 600 φιαλιδίων, σε διάφορα άτομα. Οι αρχές χωρίς να χάσουν καιρό την απαγχόνισαν μαζί με την κόρη της και τους βοηθούς της, τον Ιούλιο του 1659. Μήνες αργότερα θα φυλακιστούν και άλλοι, που βρέθηκαν ότι ήταν βοηθοί της.

Κλείνοντας, να αναφέρω πως μέχρι σήμερα υπάρχει η φήμη πως το δηλητήριο δεν παρασκευάστηκε απ’ την GiuliaTofana, αλλά απ’ την μητέρα της, ασχέτως πως οι ιστορικοί το διαψεύδουν. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως για χρόνια, έλεγαν, πως ο διάσημος μουσικός Wolfgang Amadeus Mozart, δηλητηριάστηκε απ’ το “Aqua Tofana”. Βέβαια αυτή η πληροφορία, σήμερα, θεωρείται αβάσιμη.