URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Γιορτινές, γευστικές… αμαρτίες! άρθρο της Κυριακής Γούμενου

Γιορτινές, γευστικές… αμαρτίες! άρθρο της Κυριακής Γούμενου

Kάθε χρόνο τέτοια περίοδο µας κυριεύει η ίδια αγωνία: Πώς πρέπει να φάµε κατά την περίοδο των γιορτών για να µην αυξήσουµε το βάρος µας; Ωστόσο, δε χρειάζεται να στερηθούµε για να καταφέρουµε να διατηρήσουµε το βάρος µας, καθώς µπορούµε να γευτούµε όλες τις γιορτινές λιχουδιές, αρκεί η διατροφή µας να είναι κατάλληλα σχεδιασµένη.

Έτσι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων (περίπου 20 ηµέρες) η αυτοσυγκράτηση των περισσοτέρων µειώνεται λόγω της άφθονης ποικιλίας φαγητών και ποτών, τα περισσότερα των οποίων είναι τρόφιµα και ποτά υψηλής θερµιδικής ενέργειας αλλά χαµηλής θρεπτικής αξίας. Με αποτέλεσµα την πρόσληψη µεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, που σχεδόν καθηµερινά ξεπερνά το ισοζύγιο ενέργειας, µε επακόλουθο την αύξηση του βάρους µετά από κάποιες µέρες. .

Αν υπολογίσουµε ότι τα περισσότερα τρόφιµα έχουν αυξηµένες ποσότητες ζάχαρης αλλά και κορεσµένων λιπαρών τότε η αύξηση της λιπώδους µάζας είναι αυτονόητη µέχρι το τέλος των Χριστουγέννων.

Βέβαια, ακόµα χειρότερο διατροφικό σοκ είναι για αυτούς που έχουν κάνει τη νηστεία του σαραντάηµερου και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί µετά. Λόγω απουσίας τροφών, όπως το κρέας και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα για µεγάλο χρονικό διάστηµα, η απότοµη επαναφορά τους µπορεί να προκαλέσει στοµαχικές διαταραχές και ανεπιθύµητες ενέργειες.

Γι’ αυτό, είναι καλά µετά την νηστεία να καταναλώνονται µικρά και συχνά γεύµατα (περίπου έξι ηµερησίως) αντί τρία µεγάλα, να αποφεύγονται τα πολύ λιπαρά φαγητά (πχ τηγανιτά, κοκκινιστά, φαγητά µε σάλτσες και ιδιαίτερα φρέσκια κρέµα) και να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Τα Χριστούγεννα, βέβαια, είναι µια δοκιµασία και για τον καθένα που προσπαθεί να ακολουθήσει µία διατροφή – δίαιτα, είτε είναι αδυνατίσµατος, είτε είναι θεραπευτική – αθλητική ή ακόµα και σωστής διατροφής. Το παραδοσιακό  τραπέζι κάθε Χριστούγεννα είναι συνήθως ψηλό σε περιεκτικότητα λίπους, χοληστερόλης, ζάχαρης, αλατιού και θερµίδων, όµως είναι ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της κουλτούρας µας που θα πρέπει να επανέλθει, όσο πιο κοντά µπορεί, στην παλιά υγιεινή µεσογειακή διατροφή και να αποµακρυνθεί από τις ξενόφερτες διατροφικές συνήθειες που έχουν ακόµα περισσότερα λιπαρά και ζάχαρα στο φαγητό.

Στη µεσογειακή διατροφή περιλαµβάνονται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο. Έτσι, αν απλά δεν υπερκαταναλώνονται τροφές και γλυκά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων δε συντρέχει λόγος κάποιος να αυξήσει το βάρος του, αφού ουσιαστικά απλά θα ακολουθεί µια µεσογειακή διατροφή µε βάση τις δίκές του ανάγκες. Παρ’όλα αυτά όµως υπάρχουν κάποια πράγµατα που θα µπορούσαν να αλλάξουν γι αυτές τις µέρες, έτσι ώστε αν υπάρχει «υπερφαγεία» να µειωθούν τουλάχιστον οι θερµίδες και να υπάρχει µια σχετική ισορροπία µεταξύ προσλαµβανόµενων και καταναλισκόµενων θερµίδων.

Για να µην προσθέσετε βάρος:

Επιδείξτε από τώρα εγκράτεια. Αν το πρόγραµµά σας έχει αρκετά «τραπέζια» (εντός και εκτός σπιτιού) την περίοδο των εορτών, φροντίστε τις µέρες που µεσολαβούν να τρώτε πιο λιτά απ’ ότι συνήθως (λ.χ. τα κύρια γεύµατα να είναι βραστά λαχανικά µε λίγο τυρί ή ψητό άπαχο κρέας µε σαλάτα χωρίς ψωµί ή ρύζι µε γιαούρτι λίγων λιπαρών ή σούπα χορταρικών).

Μην «κόψετε» γεύµατα, νοµίζοντας ότι έτσι θα προστατεύσετε τη σιλουέτα σας. Χρειάζεστε τρία κύρια γεύµατα και δύο σνακ κάθε µέρα – απλώς εάν έχετε τραπέζι, θα πρέπει να φάτε πιο ελαφρά στα υπόλοιπα (λ.χ. για πρωινό λίγες κουταλιές δηµητριακά ολικής αλέσεως µε λίγων λιπαρών γάλα, το µεσηµέρι σαλάτα µε βραστό ψάρι και στο ενδιάµεσο 2-3 φρούτα).

Πριν από κάθε γεύµα να πίνετε 1-2 ποτήρια νερό, για να «κόβετε» την όρεξή σας.

Μη βγαίνετε µε άδειο στοµάχι. Να τρώτε ένα άπαχο γιαούρτι και ένα µήλο, για να µην πεινάτε.

Να τρώτε σε µικρό πιάτο και να µην το ξαναγεµίζετε.

Να αρχίζετε το φαγητό σας µε άφθονη σαλάτα (χωρίς σος) ή να γεµίζετε το µισό πιάτο µε σαλάτα και το υπόλοιπο µε άλλα φαγητά.

Μη δοκιµάζετε απ’ όλα τα πιάτα. Αντίστοιχα, µην πιέζετε τους καλεσµένους σας να δοκιµάσουν όλα όσα µαγειρεύετε εσείς.

Για να αποφύγετε τη δυσπεψία:

Μην το παρακάνετε µε το φαγητό και το ποτό.

Αν ξέρετε πως κάποιο φαγητό σας πειράζει, αποφύγετέ το εντελώς.

Να µην τσιµπολογάτε από τα πιάτα.

Να µην τρώτε την πέτσα και τα ορατά λίπη από τα κρέατα.

Φροντίστε να περιλαµβάνονται οπωσδήποτε σαλάτες λαχανικών στο γεύµα σας (εκτός κι αν έχετε ιατρικό λόγο που τις αποφεύγετε), τις οποίες τρώτε πρώτες.

Να µην καταναλώνετε φρούτα αµέσως µετά το φαγητό.

Να πίνετε άφθονο νερό.

Αν υπάρχει δυνατότητα, να προτιµάτε τα ψητά κρέατα (στη σχάρα ή στη σούβλα) από αυτά του φούρνου, της γάστρας, τα τηγανητά κ.τ.λ.

Συνολικά λοιπόν, αν υποθέσουµε ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων διαρκούν περίπου είκοσι ηµέρες, ακόµα και τότε είναι εύκολο να διατηρήσουµε τα κιλά µας αλλά και να χάσουµε κάποια από αυτά µέσα στις γιορτές, αν είµαστε σε πρόγραµµα αδυνατίσµατος. Είναι εύκολο γιατί αν περιορίσουµε την «υπερφαγεία» µόνο στις ηµέρες των γιορτών, δηλαδή στο διήµερο 25-26, την Πρωτοχρονιά και τη γιορτή των  Φώτων, τότε έχουµε αρκετές ενδιάµεσες ηµέρες για να εφαρµόσουµε την δίαιτα ή υγιεινή  διατροφή µας, αλλά και να βρούµε χρόνο για φυσική δραστηριότητα (µια βόλτα διάρκειας πάνω από 1 ώρα  αρκεί) έτσι ώστε όχι µόνο να βγούµε αλώβητοι από τις γιορτές αλλά να έχουµε βελτιωθεί σωµατικά και ψυχικά από το πνεύµα των ηµερών.

Καλα Χριστουγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους µας.

Κυριακή Γούμενου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος