URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Γίνε ο Καλύτερος Παίκτης

του Κυριάκου Παπουλίδη

Γίνε ο Καλύτερος Παίκτης

Ξαφνικά, σχηματίστηκε στο μυαλό μου η φράση: «Ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις τους πάντες είναι να τους επιβάλεις το πώς να φερθούν».

Διανύουμε την εποχή των ραγδαίων αλλαγών και οι καθημερινές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ενέργειες μας. Φυσικό επακόλουθο είναι πολλοί από εμάς να χάνουν την πίστη τους στους ηγέτες, είτε μιλάμε για πολιτικούς, είτε για τους αρχηγούς σε μια ομάδα, για τους προϊσταμένους μας στο χώρο εργασίας, ακόμη και για τους φίλους μας, που κάποτε είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό μας.

Η γενική κρίση που βιώνουμε, έχει απλώσει τα δίχτυα της στις αρχές και στις αξίες μας. Στον τρόπο που λειτουργούμε ως φίλοι, συνεργάτες, πελάτες, επιχειρηματίες, εραστές, σε κάθε μικρή ή μεγάλη ομάδα, μέσα στην οποία δρούμε καθημερινά, και καλούμαστε να ξεδιπλώσουμε την προσωπικότητα και τα χαρίσματα μας.

Τι είναι αυτό που λείπει από τον κόσμο σήμερα?

Η αποτελεσματική ηγεσία. Και μπορεί ως λέξη να την έχουμε συνδυάσει μόνο με σπουδαία παραδείγματα, ωστόσο είναι ένα χαρακτηριστικό που αφορά και τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος στον οποίο ζούμε μας επιβάλλει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με διαφορετικές κουλτούρες, να ξεπερνάμε σύνορα και να ρίχνουμε τα εσωτερικά μας τείχη.

Διαπιστώνουμε ότι η αλλοτρίωση έχει επισκιάσει τον τρόπο δράσης μας και ο ανθρωπισμός είναι μια έννοια που εκλείπει. Σε πείσμα των καιρών, όμως, υπάρχουν αυτοί που δίνουν καθημερινό αγώνα για να ξαναφέρουν την ελπίδα, μέσα από την αγάπη για την αλήθεια.

Πώς το πετυχαίνουμε αυτό;

• Είναι απαραίτητες οι κλασσικές ηγετικές ικανότητες του οράματος, του δυναμικού χαρακτήρα και του θάρρους για να χαράξουμε μια διαδρομή, αλλά χρειαζόμαστε κάτι βαθύτερο για να επανακτήσουμε την αξιοπιστία και τον σεβασμό. Πρέπει να φροντίσουμε να εξελιχθούμε συναισθηματικά, κοινωνικά και διαισθητικά.

• Ο σωστός πρωταθλητής δεν ενδιαφέρεται για το προσωπικό του συμφέρον, αλλά για την εξέλιξη των ανθρώπων γύρω του μέσα από την νίκη.

• Μέσα σε μια ομάδα πρέπει να αναλαμβάνεις την ευθύνη, να δημιουργείς κίνητρα και να εμπνέεις.

• Είναι η ώρα να αφήσουμε το εγώ μας και να κοιτάξουμε το σύνολο. Δεν είναι εύκολο να αποτινάξεις αυτό το βαρίδιο, άλλα όταν δείξεις ότι νοιάζεσαι πραγματικά για τους ανθρώπους σου, τα οφέλη είναι μαγικά.

• Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να μάθεις να συνδέεσαι ολοκληρωτικά με τους ανθρώπους σου, και ταυτόχρονα να μην απομακρύνεσαι από τον πραγματικό σου εαυτό.

• Η αποτυχία είναι μέρος της ζωής μας. Απαιτείται αξιοπρέπεια και υπομονή για να δούμε όλα τα κομμάτια και να ανασυνθέσουμε την πορεία μας.

Οι άνθρωποι που εμπιστεύομαι και αποτελούν πρότυπο μου, διακρίνονται από την ταπεινότητα στη ζωή και στις πράξεις τους, χωρίς να ανάγουν τη δόξα και την αναγνώριση σε αυτοσκοπό. Δεν αναλαμβάνουν θέση εξουσίας για όφελος τους, αλλά για να δημιουργήσουν καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους τους. Αυτοί είναι οι καλύτεροι παίκτες! Δίνοντας ενστικτωδώς τις μεγαλύτερες μάχες για το καλό των ανθρώπων τους!

Κυριάκος Παπουλίδης είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και του αρέσει να γράφει κείμενα που εμπνέουν και αναδεικνύουν πάντα την θετική πλευρά των πραγμάτων. Πραγματοποιώντας το Master του στις Διεθνείς Επιχειρήσεις στο Λονδίνο, εργάσθηκε ως Ραδιοφωνικός Παραγωγός στον Ελληνοκυπριακό Σταθμό του Λονδίνου, στον London Greek Radio LGR. Τον τελευταίο χρόνο είναι Παρουσιαστής – Αρχισυντάκτης στην εκπομπή «Μήνυμα Ζωής», με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του έργου των σύγχρονων ηρώων της Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας καίρια κοινωνικά θέματα.

Ακολουθήστε τον στο Facebook και στο Youtube.