URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Γιατί αξίζει στις παραλίες μας να είναι καθαρές! – Της Δέσποινας Χατζηζαχαρία

Γιατί αξίζει στις παραλίες μας να είναι καθαρές! – Της Δέσποινας Χατζηζαχαρία

Διάβαζα πριν μέρες μια έρευνα που κατάτασσε την Κύπρο πρώτη στην Ευρώπη για τις καθαρές τις παραλίες. Συγκεκριμένα ότι «το 2013 η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ, που πληρούσε σε ποσοστό 100% τα αυστηρότερα κριτήρια ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων σε όλες τις περιοχές κολύμβησης». Και ρωτώ. Γιατί τότε δε φροντίζουμε και εμείς οι ίδιοι να παραμένουν καθαρές και από σκουπίδια;

Κακά τα ψέματα εδώ στην Κύπρο αυτό «πουλάμε». Το σλόγκαν βέβαια πάει κάπως «ελάτε στην Κύπρο για να χαρείτε τον ήλιο και τη θάλασσα». Τι εννοούμε με αυτό. Εμείς κερδίζουμε από τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται για να χαρούν τόσο τον ήλιο όσο και τις παραλίες μας. Από τη στιγμή που τον ήλιο τον έχουμε έτσι και αλλιώς και δε μπορούμε να επέμβουμε –ευτυχώς δηλαδή, γιατί αν μπορούσαμε θα ήταν και αυτός αλλοιωμένος – ας φροντίζουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρές οι παραλίες μας, άρα και πιο ελκυστικές στους τουρίστες.

Γιατί, δε χρειάζεται κάποιος να έχει την ταμπέλλα του «περιβαλλοντιστή» για να μαζεύει τα σκουπίδια του φεύγοντας από την παραλία. Στην τελική, δεν είναι υπόχρεος ο επόμενος που θα έρθει, να καθίσει δίπλα από τα άδεια μπουκάλια, τενεκεδάκια, ποτήρια και τις βαρκούλες από ασημόχαρτο που άφησες πίσω σου. Κοινή λογική ονομάζεται. Ήπιες και έφαγες; Φρόντισε φεύγοντας να μην αφήσεις σκουπίδια. Και για να ξεκαθαρίσω κάτι, μέσα στα σκουπίδια εννοείται πως συγκαταλέγονται και τα κουκούτσια των φρούτων. Γιατί μπορεί να χρειάζονται διακόσμηση οι πύργοι των κάστρων που χτίζουν στην άμμο τα παιδιά, αλλά αυτό γίνεται και με πέτρες. Δε χρειάζεται σκάβοντας να βρίσκεις από κουκούτσια νεκταρινιών μέχρι κουκούτσια καρπουζιών. Γιατί η άμμος δεν είναι χώμα και δεν πρόκειται ποτέ να φυτρώσει ούτε ροδακινιά ούτε χρυσομηλιά. Άλλο αυτό με τις γόπες των τσιγάρων! Προτιμώ να μην το σκέφτομαι.

Το αστείο όμως είναι, πως λύσεις υπάρχουν. Εύκολες κιόλας. Στα γρήγορα να σε ενημερώσω, πως τη σακούλα του περιπτέρου που έφερες μαζί σου όταν ήρθες γεμάτη με νερά, αναψυκτικά, αντηλιακά, περιοδικά, Sudoku κλπ, μπορείς κάλλιστα να τη χρησιμοποιήσεις και φεύγοντας για να μαζέψεις τα σκουπίδια σου. Τέλειο;

Και να μη ντρέπεσαι! Όταν βλέπεις τους διπλανούς σου να φεύγουν αφήνοντας πίσω τους όλα όσα προανέφερα, να τους κάνεις παρατήρηση. Γιατί αυτοί οι συγκεκριμένοι θα επιστρέψουν την επόμενη μέρα και αν τύχει και βρουν έστω και ένα άδειο μπουκάλι, δε θα τους αρέσει.

Στην τελική, όλοι δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε τα μπάνια μας σε καθαρές παραλίες και όλοι πρέπει να δουλεύουμε για να τις έχουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Όπως και να έχει. Καλές βουτιές να έχουμε όλοι! Ελπίζω σε καθαρές παραλίες πάντοτε. Προσοχή όμως όταν κολυμπάτε. Υπάρχουν ψάρια που δαγκώνουν. Εισαγόμενα αλλά και κυπριακά!

Υ.Γ. : Φυσική ροή πραγμάτων. Για να καταλήξεις στην παραλία, σημαίνει κάπου πρέπει να βρεις να παρκάρεις το όχημα. (αιώνιο πρόβλημα καλοκαιριού). Πληροφοριακά και μόνο, εκείνοι οι χώροι στάθμευσης που είναι μπροστά μπροστα, πιο μεγάλοι και συνήθως έχουν ένα μπλε/κίτρινο σήμα, χώροι στάθμευσης ατόμων με αναπηρία λέγονται. Και μόνο αυτοί πρέπει να τους χρησιμοποιούν. Όλοι το ξέρουμε, όλοι πρέπει να το τηρούμε.