URBAN.CULTURE.MAGAZINE

George και Willie Muse – Η ιστορία των µαύρων αλµπίνων

του Χρίστου Κυριάκου

George και Willie Muse – Η ιστορία των µαύρων αλµπίνων

Τη µητέρα τους δεν την είδαν ποτέ. Ούτε τον πατέρα τους. Τους έκλεψαν απ’ τη µάνα τους, όταν ήταν ακόµη στην κούνια και τους πώλησαν σε τσίρκο. Οι υπεύθυνοι του τσίρκου, έψαχναν για τέτοια σπάνια πλάσµατα. Σίγουρα θα προσέλκυαν πλήθος κόσµου, έλεγε µε σιγουριά ο ιδιοκτήτης του τσίρκου, όταν τους πρωτοείδε.

Ο George και ο Willie Muse, όπως ονοµάζονταν, ήταν δίδυµοι αλµπίνοι, γεννηµένοι από µαύρους γονείς, γεγονός που τους έκανε πολύ σπάνιους. Κατάγονταν απ’ το Roanoake της Virginia των Ηνωµένων Πολιτειών της Αµερικής. Ο κόσµος, την τότε εποχή (1890), αγνοούσε την ύπαρξη της συγκεκριµένης γενετικής ασθένειας. Ένας Θεός ήξερε τι πίστευε ο καθένας, όταν αντίκριζε τους δίδυµους Muse µπροστά του. Ο υπεύθυνος του τσίρκου, που εν µέρει τους είχε υπό ιδιοκτησία του, τους άφησε τα µαλλιά να µακρύνουν και τους τα ‘κανε πλεξίδες. Αυτό, έδινε έµφαση στην ήδη περίεργη εµφάνισή τους. Καθώς µεγάλωναν, η δηµοτικότητάς τους ανέβαινε, όπως και η τιµή τους. Το 1922 οι Muse θα αγοραστούν από τον Alpheus George Barnes Stonehouse. Ο συγκεκριµένος ήταν ιδιοκτήτης ενός πολύ µεγάλου τσίρκου που προσέλκυε ακόµη περισσότερο κόσµο. Πίστευε δε, πως η συγκεκριµένη “επένδυση” θα του αποφέρει σηµαντικά κέρδη.

Ο Alpheus George θα τους δώσει τα ονόµατα Eko και Iko και θα τους παρουσιάσει στον κόσµο ως “Λευκοί κανίβαλοι από τον Ισηµερινό”. Το συγκεκριµένο νούµερο ήταν πλήρως αποτυχία, έτσι τους άλλαξε το νούµερο και πλέον ήταν οι “Oι άνθρωποι µε το προβατοπρόσωπο!!”. Ούτε το συγκεκριµένο άρεσε στον κόσµο, έτσι οι δίδυµοι αναγκάστηκαν να µάθουν κιθάρα και µαντολίνο. Τους έντυσε κιόλας σε µαύρα φινετσάτα κοστούµια και τους παρουσίασε ως “Πρέσβεις από τον πλανήτη Άρη!”. Αυτό το νούµερο όντως άρεσε στον κόσµο.

Τα χρόνια περνούσαν και οι αδελφοί Muse, συνέχιζαν να δίνουν εµφανίσεις σε όλα τα µήκη και πλάτη της χώρας. Το 1927, το τσίρκο θα περάσει κοντά από την πόλη Roanoke. Η µάνα τους, αν και τους έχασε νωρίς, ποτέ δεν έπαψε να τους ψάχνει. Ακούγοντας για τους “Πρέσβεις από τον πλανήτη Άρη” κατάλαβε ότι πρόκειται για τα δικά της παιδιά. Προσπάθησε να τα πάρει πίσω µε τον εύκολο αλλά και µε τον δύσκολο τρόπο, αλλά δεν τα κατάφερε. Προσέλαβε δικηγόρο προκειµένου να βρει το δίκιο της αλλά δεν τα κατάφερε και πάλι. Η µόνη επιτυχία, σε ολόκληρο το εγχείρηµα ήταν ότι, πλέον, ο υπεύθυνος του τσίρκου θα ήταν αναγκασµένος να τους πληρώνει, αφού ποτέ δεν πληρώθηκαν για τίποτα.

Τα αδέρφια Muse θα συνεχίσουν τον δρόµο τους µαθαίνοντας όµως ότι η µάνα τους εν τέλει δεν πέθανε, όπως τους είχαν πει τότε. Η φήµη τους θα βγει και εκτός συνόρων και θα αρχίσουν περιοδείες και σε άλλες χώρες. Μάλιστα θα κληθούν να δώσουν παράσταση µπροστά στη Βασίλισσα της Αγγλίας. Με τα χρήµατα που µάζεψαν θα αγοράσουν σπίτι για τη µάνα τους, ασχέτως πως δεν έζησαν ποτέ µαζί.

Το 1943 η κ. Muse θα πεθάνει. Τα παιδιά της το έµαθαν πολύ αργότερα. Το 1961, µετά από περίπου 70 χρόνια παρουσίας σε τσίρκο, οι δίδυµοι θα αποφασίσουν να αποσυρθούν και θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους στο Roanoke. Ο George θα πεθάνει το 1971, ενώ ο Willie θα ζήσει µέχρι την ηλικία των 108. Θα πεθάνει το 2001. Κανείς απ’ τα δυο αδέρφια δεν παντρεύτηκε ποτέ.

∆υστυχώς, µέχρι και σήµερα, ο αλµπινισµός αποτελεί άγνωστη ασθένεια για πολλές χώρες. Σε κάποιες χώρες της Αφρικής, όπως για παράδειγµα στην Τανζανία, θεωρούν τη συγκεκριµένη ασθένεια ως κατάρα και τους σκοτώνουν. Σε άσχηµες περιόδους βεβηλώνουν και τους τάφους τους, µιας και πιστεύουν ότι αυτοί φταίνε για ότι κακό συµβαίνει. Πέραν αυτών, υπάρχει ένας µύθος γύρω απ’ τους αλµπίνους της Αφρικής που οι τσαρλατάνοι µάγοι – γιατροί πιστεύουν ότι µερικά µέρη του σώµατος, αυτών των πλασµάτων, µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε διάφορες τελετουργίες ως συστατικά, προκειµένου να παρασκευαστούν µαγικά φίλτρα που θα φέρουν ευηµερία στον χρήστη. Βάσει αυτής της δεισιδαιµονίας οι περισσότεροι αλµπίνοι της Αφρικής ακρωτηριάζονται µέχρι και σήµερα…