URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Femme Fatale – Νικολέττα Καρρά

Συνέντευξη στη Βέρα Κοσμά

Femme Fatale – Νικολέττα Καρρά

Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές ηθοποιούς της ελληνικής showbiz. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι επίσης μια ευγενική, έξυπνη και ταλαντούχα γυναίκα η οποία με τα χρόνια εξελίσσεται. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλά για τη δουλειά της, τις συνεργασίες της αλλά και για τις ανασφάλειες που έχει.

Έχεις µια σηµαντική παρουσία στο θέατρο και στην τηλεόραση. Αν γυρίσουµε λίγο πίσω, την πρώτη ηµέρα που περνούσες το κατώφλι της ∆ραµατικής Σχολής, ποια όνειρα, που είχες τότε, έχουν πραγµατοποιηθεί και ποια είναι αυτά που περιµένεις να πραγµατοποιηθούν στο χώρο της υποκριτικής; Ίσως κάποια συνεργασία, κάποιος ρόλος που θα ήθελες να υποδυθείς.

Όταν ξεκίνησα να ασχολούµαι µε αυτή τη δουλειά ήµουν ένα παιδί όπως όλα τα υπόλοιπα, µε επιφυλάξεις, προβληµατισµούς και ανασφάλειες. Είχα συνάµα και πολλά όνειρα, τα οποία οφείλω να οµολογήσω δεν περίµενα να εκπληρώσω ούτε τα µισά από όσα έχω εκπληρώσει. ∆όξα τον Θεό έχουν πάει πολύ καλά τα πράγµατα, έχω όµως ακόµα πολλά όνειρα που περιµένουν να πραγµατοποιηθούν και ειδικά όσον αφορά το θέατρο. Θέλω να πιστεύω πως µε την πάροδο του χρόνου και µε το ρυθµό που κινούµαι, αργά και σταθερά, θα καταφέρω να εκπληρώσω κάποια από αυτά.

Οι ρόλοι που έχεις υποδυθεί µέχρι στιγµής είναι πολύ διαφορετικοί µεταξύ τους κι ερµηνευτικά νοµίζω πως διαφοροποιείσαι αρκετά από τη µια παράσταση στην άλλη. Είναι κάτι που το επιζητείς;

Σαφώς και είναι κάτι που επιζητώ. Αυτή είναι εξάλλου και η δουλειά του ηθοποιού, να κάνει διαφορετικά πράγµατα, να ενσαρκώνει διαφορετικούς χαρακτήρες και να ζει πολλές διαφορετικές ζωές. Αν υποδυόταν ίδιους ρόλους συνεχώς, τότε δεν θα έπρεπε να είναι ηθοποιός.

Αυτή την περίοδο ασχολείσαι και µε την τηλεόραση και µε το θέατρο; Υπάρχει ελεύθερος χρόνος να αφιερώσεις σε ό,τι αγαπάς;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ελεύθερος χρόνος, αλλά περιορισµένος. Γενικά αυτή την περίοδο είµαι πολύ πιεσµένη, έχω τις περισσότερες µέρες παραστάσεις και πρόβες, αλλά ευτυχώς όποτε έχω ελεύθερο χρόνο κάνω ό,τι αγαπώ.

Τι αγαπά η Νικολέττα να κάνει στον ελεύθερό της χρόνο;

Αγαπώ να ασχολούµαι µε το χορό, τη γυµναστική, να πηγαίνω για καφέ ή φαγητό µε φίλους και µε τον άντρα µου. Είµαι γενικά πολύ δραστήριο άτοµο και όσο ελεύθερο χρόνο έχω, µου αρέσει να κάνω πράγµατα. ∆εν κάθοµαι ποτέ.

Το «Άνδρες έτοιµοι για όλα» βρίσκεται στην τέταρτη συνεχόµενη χρονιά. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται η επιτυχία αυτή;

Είναι πάρα πολλοί παράγοντες που έχουν συντελέσει σε αυτή την επιτυχία. Καταρχήν, είναι ένα πάρα πολύ καλογραµµένο σενάριο από τους Ρέππα και Παπαθανασίου, οι οποίοι είναι µετρ στο είδος τους. Είναι τόσο καλό το κείµενο που δεν χρειάζεται καν να παίξεις, µόνο που θα διαβάσεις τα λόγια θα γελάσεις. Από την άλλη είναι ένα έργο που θίγει πολλά επίκαιρα θέµατα, όπως αυτό της οικονοµικής κρίσης. Σε όλα αυτά προστίθεται και το πολύ καλό καστ που υπάρχει τόσα χρόνια µε καταξιωµένους ηθοποιούς, αλλά και οι νέους ηθοποιούς οι οποίοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Μίλησε µας λίγο για τη συνεργασία σου µε τους «Συµµαθητές»; Πόσο κοντά και πόσο µακριά είσαι από τον ρόλο που υποδύεσαι;

Απέχω πολύ µακριά από τον ρόλο της Τατιάνας. Η Τατιάνα είναι ένα παιδί που έχει περάσει bullying και έχει ταλαιπωρηθεί πολύ στα εφηβικά της χρόνια. Παρ’ όλα αυτά είναι µια γυναίκα η οποία έχει κάνει ραγδαίες αλλαγές στον εαυτό της και για να επιτύχει τους στόχους της και τα κατάφερε. Αν πρέπει να βρω κοινά στοιχεία ανάµεσα σε εµένα και την Τατιάνα, θα έλεγα πως είναι ο δυναµισµός της και ίσως η στάση της µε το φαγητό. Μου αρέσει και εµένα πολύ το φαγητό αλλά εγώ τρώω, σε αντίθεση µε την Τατιάνα.

Έχεις αρνηθεί κάποιον ρόλο που θεώρησες ότι δε σου ταιριάζει ή θεωρείς πως είναι µέρος της δουλειάς του ηθοποιού να προσαρµόζεται στα πάντα;

Βέβαια έχω αρνηθεί κάποιους ρόλους, δεν είναι κακό να λέµε και όχι. ∆εν είναι τυχαίο που λένε ότι οι καριέρες κτίζονται στα όχι. Χρειάστηκε να απορρίψω ρόλους που θεώρησα ότι δεν θα µε πάνε κάπου, δεν θα µε βοηθήσουν να προχωρήσω αλλά και ρόλους που θεώρησα ότι είναι πολύ παρόµοιοι µε χαρακτήρες που ενσάρκωσα στο παρελθόν. Αναγκάστηκα να αρνηθώ και δεν είναι κάτι το οποίο µετάνιωσα.

Με ποια κριτήρια επιλέγεις τις συνεργασίες σου;

Θα µπορούσα να σου πω πολλά κριτήρια. Θα µπορούσα να σου πω για τον σκηνοθέτη, το σενάριο, το ρόλο, τους συναδέλφους. Όλα αυτά µετράνε, είναι πολύ σηµαντικά και τα λαµβάνω όλα υπόψη µου. Έχω αποφασίσει, όµως τα τελευταία χρόνια ότι θα δίνω βαρύτητα και στο ένστικτο µου. Έχει συµβεί στο παρελθόν όλα να είναι τέλεια αλλά στην τελική η δουλειά να µην µου άρεσε και να µην πέρασα καλά. Και το ένστικτό µου τότε φώναζε ότι δεν πρέπει να το κάνω. Από τότε είπα ότι το 50% της απόφασής µου θα την στηρίζω στο ένστικτο µου.

Έχεις νιώσει κάποιο ρόλο που ενσάρκωσες, η συµπεριφορά και ο χαρακτήρας του να αφοµοιώνεται στον δικό σου χαρακτήρα, στην προσωπική σου ζωή;

∆εν είµαι συνηθισµένη να παίρνω στοιχεία του ρόλου που υποδύοµαι αλλά φέτος µε τους «Συµµαθητές», όπου είναι και η δεύτερη χρονιά ως Νικολέττα νιώθω να εκνευρίζοµαι µε κάποια προβλήµατα της Τατιάνας.

Με ποιον ρόλο έχεις νιώσει µεγαλύτερο συναισθηµατικό δέσιµο;

Θα έλεγα γιατί ήταν όταν ξεκινούσα πως ο ρόλος της Μαρίας στο Πενήντα – Πενήντα ήταν σηµαντικός για εµένα. Ήταν ο πρώτος µόνιµος ρόλος µου τηλεοπτικά, η πρώτη καλή δουλειά που είχα κάνει τηλεοπτικά και έχει ξεχωριστή θέση για εµένα. Γενικά όµως ως Νικολέττα έχω αγαπήσει πολύ την Τατιάνα, γιατί µε αυτό το ρόλο εγώ νιώθω πιο ικανοποιηµένη.

Πες µου κάτι που αποτελεί για σένα τη βενζίνη, για να ξεκινήσει το µυαλό και η ψυχή να τρέχουν;

Η καλή παρέα, οι καλοί φίλοι, το καλό φαγητό, το καλό κρασί, το γλυκό, ο χορός και ο άντρας µου.

Σου έτυχε να συµβεί κάτι στη ζωή σου έτσι ώστε να σε συγκλονίσει και να σου αλλάξει φιλοσοφία ζωής;

Φυσικά υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Εκτός από το θάνατο των γονιών µου, έχουν συµβεί και άλλα τα οποία δεν θα ήθελα να αναφερθώ τώρα. Έχουν συµβεί όµως και πολλά στα οποία µε έχουν κάνει να συνειδητοποιήσω ότι κάποια προβλήµατα τα οποία θεωρώ εγώ ως σοβαρά στην τελική να µην είναι.

Έχεις χάσει τους γονείς σου σε πολύ µικρή ηλικία; Υπάρχει κάποια συµβουλή τους που θα κρατάς για πάντα;

Πάρα πολλά πράγµατα. Πράγµατα που αφορούν ευγένεια, διακριτικότητα, σεβασµό και εµπιστοσύνη στον εαυτό µου.

Συµφωνείς στην άποψη ότι τα αξιόλογα βιώµατα πρέπει να είναι οδύνης και πάθους;

Μπορεί να είναι και ευτυχίας. Αξιόλογα βιώµατα είναι αυτά που συνοδεύονται µε πολύ έντονα συναισθήµατα, είτε αυτά είναι βιώµατα οδύνης, είτε πάθους, είτε ευτυχίας.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε ότι η οµορφιά είναι ανώτερη από την ευφυΐα, γιατί δεν χρειάζεται εξήγηση. Ως άνθρωπος, και δεν είναι µόνο προσωπική µου άποψη, κατέχεις και τα δύο και την εξωτερική οµορφιά αλλά και την ευφυΐα, Ποια θεωρείς ότι είναι σηµαντικότερη;

∆εν ξέρω τι είναι σηµαντικότερο. Το ιδανικότερο για εµένα είναι να υπάρχουν και τα δύο, να υπάρχει ισορροπία.

Αυτές οι δύο αρετές σε βοηθάνε να κατακτήσεις ό,τι επιθυµείς;

Όχι, γιατί δεν είναι µόνο αυτά τα δύο. Στη ζωή υπάρχει και η τύχη, το καλό timing, οι ικανότητες κάποιου και πολλά άλλα. Αν ήταν µόνο η οµορφιά και το µυαλό, τότε θα ήταν πολύ πιο εύκολο να αποκτούµε όλα όσα θέλουµε στη ζωή µας.

Τι θα δει κάποιος που θα µπει στο µυαλό σου για 15 λεπτά;

Εξαρτάται ποια ώρα της ηµέρας θα µπει, ποια µέρα της εβδοµάδας και ποια περίοδο του χρόνου. Συνέχεια τα πράγµατα και τα δεδοµένα αλλάζουν και εννοείται πως είναι πολύ διαφορετικές οι σκέψεις µου όταν δουλεύω από τις σκέψεις µου όταν σε είµαι διακοπές.

Η Νικολέττα Καρά παθαίνει κρίση αυτοπεποίθησης;

Βέβαια… Αυτό συµβαίνει πολύ συχνά. Έχω ανασφάλειες όπως έχουν όλες οι γυναίκες. Παρ’όλα αυτά όσο µεγαλώνω τα βρίσκω περισσότερο µε τον εαυτό µου, άρχισα να αγαπώ τις αδυναµίες µου και να δέχοµαι τα µειονεκτήµατα στην εµφάνιση και τον χαρακτήρα µου.

Τι σου τονώνει την αυτοπεποίθηση;

Πολύ απλά πράγµατα, µια καλή κουβέντα από ένα φίλο, ένα ωραίο σχόλιο από κάποιον που παρακολούθησε την παράσταση το οποίο θα µου δώσει θετική ενέργεια.

Ποιο είναι το αγαπηµένο σου µέρος στην Αγία Νάπα;

Όλες οι θάλασσες της Αγίας Νάπας.

Πού θα περάσεις τις ηµέρες των γιορτών;
Θα έχω παραστάσεις, οπότε ο ελεύθερος χρόνος θα είναι ελάχιστος. Το πιθανότερο Παραµονή Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων να είµαι κάπου µε τον άντρα µου, γιατί είναι τα µόνα ρεπό που θα έχω αυτές τις ηµέρες.

Ήταν καλό το 2015 για εσένα; Τι κρατάς και τι αφήνεις πίσω;

Ήταν µια πάρα πολύ καλή χρονιά, µου έχουν συµβεί πολλά όµορφα πράγµατα κυρίως στα επαγγελµατικά. Και εφόσον έχω την υγεία µου και τα άτοµα που αγαπώ, δεν θέλω να είµαι αχάριστη. Ελπίζω να συνεχίσω το 2016 µε τον ίδιο τρόπο και εύχοµαι υγεία σε όλο τον κόσµο.

Φωτογραφία: Νικόλας Τσακρής