URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Facebook Facelift – Του Δρ. Δημήτρη Σταύρου

Facebook Facelift – Του Δρ. Δημήτρη Σταύρου

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα προγράμματα επικοινωνίας του διαδικτύου όπως το Facebook και το Skype είναι πια μέρος της καθημερινότητάς μας. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες σχεδόν καθημερινά. Τα προϊόντα κοινωνικής δικτύωσης με την αλματώδη τεχνολογική τους ανάπτυξή και τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων για την επικοινωνία των συνδρομητών τους έχουν δημιουργήσει μια νέα κατηγορία ατόμων που αναζητούν λύσεις στην πλαστική χειρουργική.

Είναι συχνό φαινόμενο να έρχονται άτομα στο ιατρείο μου και να υποστηρίζουν ότι αποφάσισαν να επισκεφτούν τον πλαστικό χειρουργό αφού είδαν τον εαυτό τους στο Facebook ή στο κινητό τους. Όταν βλέπεις το πρόσωπό σου στον καθρέφτη είναι απλά μία αντανάκλαση του εαυτού σου ενώ όταν το δεις στον υπολογιστή ή στο κινητό σου βλέπεις την εικόνα που ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει και τότε κρίνεις διαφορετικά. Η κάθε λεπτομέρεια έχει άλλη αξία, το κάθε ψεγάδι θέλει διόρθωση.

Η εικόνα που βλέπουμε σε μία οθόνη κινητού είναι διαφορετική από αυτή που βλέπουμε στον καθρέφτη. Η μύτη μας μπορεί να φαίνεται πιο μεγάλη, το πηγούνι μας μικρό ή το δέρμα του λαιμού μας χαλαρό και ρυτιδιασμένο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία αύξηση αναλογικά των αισθητικών επεμβάσεων όπως το facelift ή το chin augmentation.

Το facebook facelift λοιπόν, είναι η καινούργια μόδα στην πλαστική χειρουργική. Ειδικά όσο η τεχνολογία γίνετε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και πολλές φορές εργαλείο της δουλείας μας, τα άτομα που θα αναζητήσουν λύσεις για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους θα αυξάνονται. Ο ρόλος μας σαν πλαστικοί χειρουργοί είναι να ακούσουμε τις ανησυχίες και τις επιθυμίες των πελατών μας και να προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη που έχουν να δείχνουν νεότεροι και να νιώθουν αυτοπεποίθηση και ευεξία.

Το σημερινό facelift δεν είναι το ίδιο με το facelift που έκανε η μητέρα μας πριν από 20-30 χρόνια. Ο στόχος σήμερα είναι να δείχνεις φυσικός, να διατηρήσεις τη μοναδική γοητεία της ηλικίας σου χωρίς να έχεις ένα πρόσωπο ανέκφραστο, υπερβολικά τραβηγμένο και τελικά τεχνητό. Η εξέλιξη της επιστήμης μας επέτρεψε να κατανοήσουμε καλύτερα τις διεργασίες της γήρανσης και να επινοήσουμε καινούργιες τεχνικές για να την αναστρέψουμε.

Το γηρασμένο πρόσωπο, είναι επακόλουθο τριών διαφορετικών παραγόντων, της μείωσης της ελαστικότητας του δέρματος, της απώλειας όγκου των μαλακών ιστών και των αλλαγών που οφείλονται στην βαρύτητα. Η ελαστικότητα του δέρματος αντιμετωπίζεται με laser και peeling, η απώλεια όγκου με fillers και fat augmentation. Το χειρουργείο αντιμετωπίζει μόνο της αλλαγές της βαρύτητας. Ο σωστός συνδυασμός των τριών είναι που θα μας δώσει το βέλτιστο φυσικό αποτέλεσμα ενός σύγχρονου facelift.

Το ίδιο έχει εξελιχθεί και η ανάρρωση από το facelift. Πολλοί πελάτες αποφεύγουν να προχωρήσουν στο χειρουργείο γιατί φοβούνται τη διαδικασία της ανάρρωσης. Η αλήθεια όμως είναι πως οι σύγχρονες τεχνικές επιτρέπουν τη σύντομη και ανώδυνη επαναφορά στην καθημερινότητα. Η παραμονή στην κλινική περιορίστηκε στο ένα μόνο βράδυ και με τα κατάλληλα επιθέματα η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση μετά το χειρουργείο.

Η καθημερινή μας έκθεση στην κοινωνία, είτε αυτή γίνεται στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας είτε μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μας φέρνει αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής, ότι δηλαδή ο χρόνος είναι αμείλικτος και δε χαρίζεται σε κανένα. Δε βλάπτει όμως να φροντίζουμε την εμφάνισή μας και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ή το χέρι του πλαστικού χειρουργού μας για να καθυστερήσουμε λίγο τα σημάδια της γήρανσης. Άλλωστε σημασία δεν έχει η ηλικία μας αλλά το πώς εμείς νιώθουμε.

 

Δρ Δημήτρης Σταύρου

Πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός

Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μετεκπαίδευση στην πλαστική χειρουργική στο Chaim Sheba Medical Center at Tel-Hashomer, Tel-Aviv, Israel.

Fellowship in Advanced Surgery στο Melbourne Institute of Plastic Surgery – Monash University – Australia

www.drstavrou.com