URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Εθελοντές και πρόσφυγες. Σχέσεις ανθρωπιάς – της Μαρίας Παρδάλη

Εθελοντές και πρόσφυγες. Σχέσεις ανθρωπιάς – της Μαρίας Παρδάλη

Ιούνιος 2015, Ειδομένη – Ν. Κιλκίς. Ξεκίνησαν να συρρέουν κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες από τη Συρία, περιμένοντας σε ουρές να έρθει η σειρά τους και να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους για τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Το τι τράβηξαν και τραβούν αυτοί οι άνθρωποι είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους μας. Ατέλειωτος, επικίνδυνος και αβέβαιος ο δρόμος από την πατρίδα τους. Κάποιοι διανύουν μια απόσταση 75 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, με τα πόδια, μέχρι να φτάσουν στα σύνορα.

Βρέφη, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, υπερήλικες και νέοι, φυτοζωούν για μέρες, είναι ταλαιπωρημένοι, άυπνοι, άρρωστοι, απελπισμένοι. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί ντόπιοι κάτοικοι που αυθόρμητα και ανθρώπινα σπεύδουν να βοηθήσουν. Πιο συγκεκριμένα, σχηματίζεται σιγά – σιγά μια ομάδα εθελοντών, η βάση της το Κιλκίς, με διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης. Η ομάδα αυτή ξεκίνησε βασιζόμενη, αρχικά, στους δικούς της περιορισμένους πόρους και στη δική της θέληση. Όπως μου είπαν μερικοί από τους εθελοντές : ακόμα κι αν ανακουφίσουμε έναν από τους πρόσφυγες, ακόμα κι αν έχουμε να προσφέρουμε μόνο νερό, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Η εθελοντική αυτή πρωτοβουλία μετράει σήμερα 15 – 20 μέλη. Ξεκίνησε έχοντας τις λιγοστές προμήθειες για τους πρόσφυγες συγκεντρωμένες σε ένα ραφάκι. Η κινητοποίηση του κόσμου και εταιριών, σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν απίστευτη και συγκινητική. Ενημερώθηκε από τη σελίδα που δημιουργήθηκε στο facebook και άρχισε να στέλνει κούτες και φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης, από την Αγγλία, την Ελβετία, τη Σουηδία.

Η εθελοντική ομάδα πηγαίνει κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή στην Ειδομένη όπου μοιράζει τα αγαθά και βοηθάει με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες. Τις υπόλοιπες μέρες βρίσκεται στην αποθήκη όπου τακτοποιεί και κατηγοριοποιεί όλα τα είδη, ρούχα, φάρμακα, υπνόσακους, κουβέρτες. Σε καθημερινή βάση κάνουν ατομικές σακούλες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθώς και συγκεντρώνουν μερίδες φαγητού, μαγειρεμένες από απλούς πολίτες· οι μερίδες αυτές έχουν φτάσει ημερησίως ακόμα και τις 2,500.

Τις ανιδιοτελείς υπηρεσίες τους παρέχουν μία οδοντίατρος, μια νοσοκόμα και δύο γιατροί οι οποίοι μεταβαίνουν στην Ειδομένη προκειμένου να εξετάσουν και να περιθάλψουν όσους νοσούν. Οι εθελοντές περνούν, μάλιστα, κάποια από τα βράδια τους εκεί, δίπλα στους πρόσφυγες. Αναλαμβάνουν την ευθύνη να περάσουν τα βράδια τους μαζί τους ώστε να είναι παρόντες σε οτιδήποτε χρειαστούν  και να μην τους αφήσουν αβοήθητους. Τους προσεγγίζουν, τους γνωρίζουν καλύτερα, γίνονται φίλοι, φροντίζουν να ανταλλάξουν στοιχεία επικοινωνίας για να παρακολουθήσουν την πορεία τους και να πληροφορηθούν ότι έφτασαν ασφαλείς στον τελικό τους προορισμό. Πρόκειται για εθελοντές που ξεκλέβουν χρόνο από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, που αναλαμβάνουν δράση όχι επειδή θέλουν να φορτώσουν τη φιλανθρωπική τους ατζέντα αλλά γιατί διακρίνονται από ειλικρινή διάθεση προσφοράς.

Οι πρόσφυγες, αυτοί οι δέσμιοι των κακών πολιτικών χειρισμών, της απουσίας διπλωματικών λύσεων, αυτά τα θύματα της δίνης του πολέμου, το μόνο που επιθυμούν είναι να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Σε αυτή τους την προσπάθεια, είναι συγκινητικό και συνάμα παρήγορο ότι βρίσκονται άνθρωποι πρόθυμοι να παραγκωνίσουν τις υποχρεώσεις της προσωπικής τους ζωής προκειμένου να τους συνδράμουν και να σταθούν στο πλάι τους. Είναι από αυτές τις δράσεις που μας κάνουν να χαμογελάμε και να αισιοδοξούμε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Και όπως μαρτυρούν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες, πουθενά στο μακρύ τους ταξίδι δεν συνάντησαν φιλοξενία και φιλοτιμία ίδια με της Ελλάδας.

Αν θέλετε να ενισχύσετε την προσπάθειά τους μπορείτε να βρείτε την ομάδα τους στο facebook «Εθελοντές Κιλκίς-Θεσσαλονίκης Σύροι Πρόσφυγες»

*Η Μαρία Παρδάλη είναι δικηγόρος.