URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Εσύ Νεοέλληνα! – του Νικόλαου Τσιναφορνιώτη

Εσύ Νεοέλληνα! – του Νικόλαου Τσιναφορνιώτη

Ας υποθέσουμε ότι η μεγαλύτερη σου επιθυμία αυτή τη στιγμή, είναι να αρπάξεις έναν σάκο γεμάτο από όνειρα, στόχους, πάθος, ορμή και εγωισμό -από εκείνους όμως τους εγωισμούς που κρατάς μέσα στην γροθιά σου όχι για τους άλλους, αλλά για εσένα τον ίδιο- και να φύγεις με το πρώτο αεροπλάνο που θα βρεις για κάπου άλλου, οπουδήποτε, ίσως για τη «χώρα του Ποτέ» που μετοίκιζες στη παιδική σου ηλικία. Και μόλις φτάνεις στο αεροδρόμιο για να πάρεις το πρώτο αεροπλάνο, το πορτοφόλι σου να είναι άδειο και τα ATM να έχουν μπλοκάρει.

Αναγνωρίζω τη τεράστια υπομονή και επιμονή σου, συγχαίρω τη δύναμη σου να μένεις ακόμα στα πόδια, αλλά επικρίνω και σε καταψηφίζω εσένα Νεοέλληνα που για άλλη μια φορά φάνηκες κατώτερος των προσδοκιών που έθεσες εσύ ο ίδιος. Το παιγνίδι είχε καιρό τώρα ξεκινήσει και να που κάπου εδώ πέφτει η αυλαία, τόσο εκκωφαντικά.

Αλήθεια, στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2015 πόσο φρόνιμη και συνετή θεωρείς την αναβίωση των χρωματισμένων πολιτικών τοποθετήσεων, εσύ, που μέχρι χθες παραπονιόσουν για τη παιδεία, την κοινωνική πρόνοια και την κοινωνική πολιτική που σου σέρβιραν; Εσύ, που συσπειρώνεσαι ακόμα σε παραπαίδια μεγαλοκομμάτων, που αναλώνεσαι και αυτό-διογκώνεσαι στις πλαστικές και απάνθρωπες πολιτικές πρακτικές τους, που λίγο πολύ σε έφεραν στα ουράνια ποσοστά της ανεργίας, τα μερικά εκατομμύρια συνανθρώπων κάτω από τα όριο της φτώχειας, της εξαθλίωσης τους κράτους πρόνοιας και τη μιζέρια.

Ποια είναι η θέση σου Νεοέλληνα, απέναντι στο μνημονιακό κατασκεύασμα, τους Λαιστρυγόνες και τις Σειρήνες των Βρυξελλών, την εθνική σου κυβέρνηση και τα δημοψηφίσματα; Την πόλωση, τη τρομοκρατία και τη προπαγανδιστική κινδυνολογία των ΜΜΕ; Ποια είναι η θέση σου για την ανάδειξη και παγίωση φασιστικών και σοβινιστικών κομμάτων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον οικονομικό πόλεμο και την λιτότητα της «κρεμάλας»; Έχεις θέση;

Σωπαίνεις και κλείνεις ερμητικά μάτια και αυτιά, όπως έμαθες να κάνεις πάντα. Επαναπαύεσαι τόσο εγωκεντρικά στις παραφιλολογίες και τις πομφόλυγες από τον καναπέ σου, όπως διατάζει η «φιλοσοφία του Φραπέ». Απαρνιέσαι τη ψήφο σου, τη δύναμη και τη φωνή σου τις κομβικές στιγμές και καταλήγεις κάπως έντρομος όταν πια είσαι μερικά λεπτά πριν τη «λοβοτομή».

Και η ιστορία; Η ιστορία για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται και σε επιβεβαιώνει αντίστοιχα. Τελικά, όχι τόσο ως απόστολο του πνεύματος και δαφνοστεφανωμένο κληρονόμο του παρελθόντος, όπως καπηλεύεσαι δεκαετίες τώρα, όσο ως «ραγιά», αφού ανέκαθεν αυτό ήσουν ακόμα και αν το απαρνιούσουν.

Τέλος, όσον αφορά τη συγκέντρωση των ανθρώπων σε συστάδες έξω από τα ΑΤΜ, είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε ότι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απόρροια τόσο της πολιτικής πρακτικής που υφίσταται, όσο επακόλουθο της ανθρώπινης βλακείας. Ίσως να έφτασε η στιγμή να μην αλλάξει ο κόσμος, αλλά ο ευθυνοφοβικός και εγωθελιστής «Κεμάλ» να ξυπνήσει. Προς το παρόν, ισορροπήστε ανάμεσα στο χάος.

Νικόλαος Τσιναφορνιώτης είναι φοιτητής στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.