URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ενδοχώρα: o εναλλακτικός τουριστικός προορισμός. Από τον Άντρο Καραγιάννη

Ενδοχώρα: o εναλλακτικός τουριστικός προορισμός. Από τον Άντρο Καραγιάννη

          Τον τελευταίο καιρό γίνεται αρκετός λόγος για αφίξεις χιλιάδων τουριστών κατά τη χειμερινή περίοδο. Μια τέτοια εξέλιξη θα κρατήσει σίγουρα αρκετές επιχειρήσεις ζωντανές και θα επιφέρει αρκετά έσοδα στο κράτος. Είμαστε όμως έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τόσους τουρίστες και να τους προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις για εμπλουτισμό, βελτίωση και αναβάθμιση του τουριστικού πακέτου; Διαθέτουμε τις απαραίτητες υποδομές και μπορούμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες; 

         Αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να νεκρώνουν κυριολεκτικά.  Στόχος όλων των εμπλεκομένων στην τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να είναι η επιμήκυνση της χειμερινής περιόδου και η προσέλκυση τουριστών σ’ αυτή τη «νεκρή» περίοδο. Θα πρέπει όμως να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του χειμερινού επισκέπτη ο οποίος θεωρείται πιο απαιτητικός από τον καλοκαιρινό επισκέπτη.

         Σ’ αυτό το σημείο είναι που θα πρέπει να στοχεύσουμε για να τον ικανοποιήσουμε. Οι συγκοινωνίες, η εξυπηρέτηση και φιλικότητα του προσωπικού, η φιλοξενία, η καθαριότητα των χώρων υγιεινής και ο τρόπος προσέγγισης, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες επιλογής του τουριστικού προορισμού. Όλα αυτά καθώς και η προώθηση της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Φιλοξενίας, της Παράδοσης, των Ηθών και Εθίμων του τόπου μας αποτελούν ένα ποιοτικό τουριστικό πακέτο.

Η Κύπρος θα πρέπει να ξεφύγει από το τρίπτυχο Ήλιος, Θάλασσα και Διασκέδαση.  Το νησί της Αφροδίτης διαθέτει και άλλα κάλλη και ομορφιές που πρέπει να αναδείξουμε όπως είναι η ενδοχώρα και η επαρχία.  Για να προσελκύσουμε όμως τον ξένο αλλά και ντόπιο τουρίστα στην επαρχία θα πρέπει πρώτα από όλα να υπάρχουν τα κατάλληλα έργα υποδομής.

         Για να ξεφύγει για λίγο ο τουρίστας από την καθημερινότητα της παραλίας και να αναζητήσει την ενδοχώρα, θα πρέπει να βρει σ’ αυτή, αυτό που του λείπει από τα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα.  Με το ποδήλατο ή πεζός θα αναζητήσει τους πραγματικούς Κύπριους, θα επιδιώξει να καθίσει στο καφενείο, όπου θα τον κεράσουν καφέ ή θα τον καλέσουν για γλυκό στη βεράντα ή στον κήπο γεμάτο κυπριακά φυτά και δέντρα υπό το συνεχές κελάηδημα των πουλιών. Περιπλανώμενοι στα στενά δρομάκια της ενδοχώρας θα τους χαιρετούν οι ντόπιοι και θα τους υποδείξουν τα λαογραφικά μουσεία και τα εκκλησιαστικά μνημεία για να επισκεφτούν.  Θα νιώσει την ασφάλεια που του λείπει στη χώρα του και θα αφεθεί στις πέντε αισθήσεις για να τον ταξιδέψουν σ’ ένα κόσμο διαφορετικό και μαγευτικό.

         Στην παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού θα γνωρίσει τις κυπριακές λιχουδιές και θα ενημερωθεί από τον σερβιτόρο για την τοπική προέλευση των προϊόντων που σερβίρονται. Θα αναζητήσει τη Λαϊκή Αγορά, τις φυτείες εσπεριδοειδών ή τις φραουλοκαλλιέργειες, για να προμηθευτεί ολόφρεσκα προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή ή ακόμα για να μαζέψει από μόνος του τους καρπούς από τα εσπεριδοειδή.

         Θα πρέπει λοιπόν να του προσφέρουμε την ευκαιρία να εξερευνήσει για να κατανοήσει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο τουρισμός.  Η επίσκεψη και διαμονή του στην ενδοχώρα θα τον πείσει ότι διαφέρουμε από άλλους νησιώτικους τουριστικούς προορισμούς και ότι συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τη γεωργία, κτηνοτροφία και γαστρονομία όχι μόνο για να προσελκύσουμε επισκέπτες αλλά και για να κρατήσουμε τους νέους μας στις ρίζες τους.

Η ενδοχώρα αποτελεί τον ιδανικό εναλλακτικό τουριστικό προορισμό αφού μπορεί να προσελκύσει πιο απαιτητικούς, ρομαντικούς, και περιβαλλοντικά ευαίσθητους τουρίστες. Σε αρκετές Κοινότητες και Δήμους της Επαρχίας υπάρχουν αρκετά τουριστικά καταλύματα και παραδοσιακά αγροτουριστικά σπίτια τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εναλλακτική μορφή διαμονής.

         Την ενδοχώρα αναζητούν το τελευταίο διάστημα αρκετοί συμπατριώτες μας, νεαρά ζευγάρια και οικογενειάρχες, οι οποίοι ανήκουν στην καλύτερη ομάδα επισκεπτών. Ο συνδυασμός βουνού και πεδιάδας προσφέρει την ευκαιρία σε ντόπιους και ξένους τουρίστες για ορειβασία, περπάτημα στη φύση, γνωριμία με τη χλωρίδα και πανίδα της Κύπρου και τα ενδημικά της είδη. Ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εποχικότητας και να τονώσει την επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο.

         Αφού η Κύπρος βασίζεται στον τουρισμό θα πρέπει να βελτιωνόμαστε, για να γίνουμε καλύτεροι και ποιοτικότεροι από τους ανταγωνιστές μας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η προσφορά ψηλού επιπέδου υπηρεσιών για να πείσουμε τον τουρίστα να ξανάρθει. Η Κύπρος διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και κάθε γωνιά του νησιού κρύβει ένα χαρακτηριστικό τοπικό στοιχείο. Ο ποικιλόμορφος τουρισμός προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γίνουν σοφότεροι και πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες αφού τουρισμός σημαίνει Παράδοση και Πολιτισμός.

Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας