URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ένας κυριακάτικος καφές με την Ολίβια Γαβρίλη

Ένας κυριακάτικος καφές με την Ολίβια Γαβρίλη

Το κορίτσι ενός από τους πιο γνωστούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, μεγάλωσε και πλέον δηλώνει (μάλλον το φωνάζει μέσα από τη δική της εντελώς διαφορετική συχνότητα) ότι «eimai mama». Δεν είναι απλά μία μαμά με δύο παιδιά (που αυτό δεν είναι και λίγο), είναι μία μαμά που ξέρει καλά τα κρυφά μυστικά της επιτυχίας του Internet, και το έχει κάνει επάγγελμα από το 2009. Το eimaimama.gr, δεν είναι ένα κλασσικό “μαμαδο-site”, αλλά αποτελεί μια επανάσταση στο διαδικτυακό χώρο.

Καθημερινά εμβαθύνει σε θέματα που αφορούν τη μητρότητα, δημοσιεύει αληθινές ιστορίες, δίνει πολλές ιδέες στις μανούλες και κυρίως έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα να φέρει κοντά πολλές μαμάδες, δημιουργώντας ένα “μαμαδο-κίνημα”, μια όμορφη παρέα, με κοινό σκοπό τη διευκόλυνση τη γλυκιά συνύπαρξη με τα παιδιά τους. Η νεαρή Θεσσαλονικιά έχει, άλλωστε, γεννηθεί για να κάνει όμορφα πράγματα.

unnamed (1)

Τι ήταν αυτό που “πυροδότησε” μέσα σου την ιδέα της δημιουργίας του site; Περίμενες τόσο μεγάλη ανταπόκριση;

Το eimaimama.gr ξεκίνησε ως ένα προσωπικό blog, όταν έμεινα έγκυος στην Αθηνά μου, το πρώτο μου παιδάκι. Βέβαια τότε το είχα ονομάσει “Είμαι έγκυος!”. Αρχικά ήθελα να μοιραστώ με φίλους, γνωστούς και συγγενείς όλα όσα βίωνα στην πρώτη μου εγκυμοσύνη. Μόλις είχε μετακομίσει στην Αθήνα, είχαν μείνει όλοι πίσω και ήθελαν να μαθαίνουν τα νέα του μωρού μας! Δεν περίμενα ποτέ ότι θα γινόταν τόσο αγαπητό τόσο γρήγορα! Πλέον η παρέα μας είναι τεράστια και δεν μπορώ παρά να νιώσω ευγνωμοσύνη και περηφάνια για αυτό!

Το πρώτο, λοιπόν, σε προτίμηση “μαμαδο-site”. Πού οφείλεις την εμπιστοσύνη των γυναικών που την αποδεικνύουν με το να επιλέγουν το δικό σου site; Τι προσφέρει αυτός ο χώρος στο Διαδίκτυο, στις μητέρες;

Πολλές μανούλες λένε πως το eimaimama.gr τους θυμίζει ένα περιοδικό! Είναι τόσο πλούσιο σε ύλη που δεν το βαριέσαι ποτέ! Πιστεύω πως μεγάλο ρόλο παίζει το αληθινό του περιεχόμενο. Εκτός από επιστημονικά κείμενα, δημοσιεύουμε απόψεις και ιστορίες κάθε μαμάς ή μπαμπά. Ο καθένας έχει λόγο στο eimaimama.gr. Σε γενικές γραμμές βέβαια προσέχουμε πολύ το περιεχόμενο του eimaimama.gr, για παράδειγμα το κομμάτι των προτάσεων αγορών. Αν κάτι δεν μας αρέσει, απλά δεν το προβάλουμε!

Είναι επόμενο, οι γυναίκες που γίνονται για πρώτη φορά μανούλες να “αγκαλιάζουν” το site. Θεωρείς, ότι μπορεί να προσελκύσει, συγχρόνως, μανούλες μεγαλύτερων παιδιών;

Το πρώτο διάστημα οι περισσότερες ήμασταν μωρομανούλες, άρα και τα θέματα κυρίως… βρεφικά! Όσο μεγαλώνουν βέβαια τα “πρώτα” παιδάκια, αυξάνεται και η ύλη του eimaimama.gr Σήμερα θα έλεγα ότι έχουμε στο μεγαλύτερο ποσοστό μαμάδες με παιδάκια βρεφικής ηλικίας έως 7-8 ετών, έχουμε όμως πια και πάρα πολλές μαμάδες με μεγαλύτερα παιδιά, ακόμα και ενήλικα! Φυσικά δεν λείπουν και οι γιαγιάδες!

unnamed (11)

Ποια από τα μείζονα θέματα που απασχολούν τις μητέρες, μπορούν να βρουν στις στήλες του eimai mama.gr;

Τα πάντα! Όλα όσα απασχολούν τη σύγχρονη μητέρα! Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι η μητέρα είναι βασικά γυναίκα, οπότε έχουμε και πολλά γυναικεία θέματα, όπως ομορφιά, διατροφή, σχέσεις, ψυχολογία. Για αυτό μας διαβάζουν και κορίτσια που ακόμα δεν είναι μανούλες! Προετοιμάζονται όμως!

Με ποιον τρόπο, επιδιώκεις εσύ την επικοινωνία με τις μανούλες; Ποιες είναι οι δράσεις του eimai mama.gr;

Το προφίλ μου στο Facebook είναι ανοιχτό και στην διάθεση κάθε μανούλας. Το ίδιο και το mail [email protected] Δέχομαι βέβαια καθημερινά δεκάδες μηνύματα και δεν προλαβαίνω να διαβάσω ή να απαντήσω τα πάντα, προσπαθώ όμως να είμαι συνεπής. Οι μανούλες ερχόμαστε σε επαφή και εκτός internet βέβαια, στις τεράστιες μαμαδο-συναντήσεις μας! Γίνεται κάθε φορά χαμός, έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες φιλίες σ’ αυτές τις συναντήσεις!

Συγχρόνως, διατηρείς σελίδα στο facebook , τις “Ελληνίδες μαμάδες”, που ξεπερνά τους 150.000 φίλους. Η σελίδα αυτή, έρχεται να υποβοηθήσει το eimaimama.gr;

Θα έλεγα πως το ένα είναι αδερφάκι του άλλου… κακά τα ψέματα, τίποτα πια στο internet δεν μπορεί να “περπατήσει” καλά, αν δεν υπάρχει η υποστήριξη του Facebook. Το Facebook μου δίνει και εμένα την ευκαιρία να έχω πιο άμεση σχέση με τους ανθρώπους που διαβάζουν το eimaimama!

Πώς αισθάνεσαι που η ιδιότητα της μητέρας, έχει καταστεί για σένα και ως μία μορφή επαγγέλματος; Νιώθεις “Μαμά”, με το αρχικό γράμμα κεφαλαίο; Σε κουράζει η αδιάκοπη ενασχόληση με θέματα που αφορούν τα παιδιά;

Noμίζω πως σχεδόν όλες μας στην αρχή λατρεύουμε τον ρόλο της μαμάς, νιώθουμε πως θα μπορούσαμε να είμαστε μόνο μαμάδες και τίποτα άλλο. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, καταλαβαίνεις πως δεν είσαι τελικά μόνο μαμά. Είναι ίσως ότι πιο σημαντικό κάνεις, αλλά όχι το μοναδικό. Ε, εγώ με την τόση ενασχόλησή μου με μαμαδο-θέματα και μαμαδο-καταστάσεις βιώνω φάσεις που παθαίνω αυτό που λέμε… overdose. Έχω μάθει όμως να το διαχειρίζομαι πια, ξεκλέβω κάποιες στιγμές μέσα στη μέρα που δεν eimai… (μόνο) mama!

unnamed (9)

Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου μια τυπική Ελληνίδα μάνα;

Νομίζω ότι διαφέρω αρκετά από την τυπική Ελληνίδα μάνα… Ίσως για αυτό με εμπιστεύονται τόσες μαμάδες… για αυτό το διαφορετικό μου που το ψάχνω αρκετά, το χτίζω καθημερινά, βελτιώνομαι όσο μπορώ…. Δεν ανήκω σε μια κουλτούρα μητρότητας… δανείζομαι στοιχεία από παντού, ελπίζοντας να γίνω όσο το δυνατόν πιο άξια μαμά για τα παιδιά μου!

Τι νομίζεις, ότι κέρδισες ή έχασες από τη μητρότητα σε μικρή ηλικία;

Πιστεύω πως μόνο κερδισμένη είμαι και καθόλου χαμένη! Ήμουν (και είμαι) σε ηλικία που… αντέχω πολύ. Κακά τα ψέματα, θέλει αντοχή το μεγάλωμα των παιδιών. Βέβαια, μιλάω εκ του ασφαλούς γιατί μέχρι τα 26 που έγινα μαμά για πρώτη φορά είχα μια ομολογουμένως γεμάτη ζωή, έζησα όμορφα από τα 18 που τελείωσα το σχολείο μέχρι τη στιγμή που κράτησα το μωρό μου για πρώτη φορά αγκαλιά. Δεν είχα απωθημένα, δεν έβαλα κάτι στην άκρη για αργότερα…

Θα παρότρυνες τις γυναίκες να επιδιώξουν να τεκνοποιήσουν σε μικρή ηλικία;

Τις συμβουλεύω να γίνουν μητέρες, όποτε νιώσουν ότι θέλουν να γίνουν! Όχι γιατί πρέπει, όχι γιατί το θέλουν οι άλλοι, όχι γιατί έγιναν οι φίλες τους και αυτές όχι ακόμα… Τα παιδιά δεν είναι κούκλες, δεν είναι παιχνίδι… και ο ρόλος της μαμάς, όσο έμφυτος και αν είναι, είναι απαιτητικός… Κακά τα ψέματα, η μαμά κουβαλά το μεγαλύτερο βάρος της καθημερινότητας. Όσο πρόθυμος και να είναι ο μπαμπάς (και ευτυχώς στις μέρες μας οι μπαμπάδες συμμετέχουν πολύ ενεργά), αν η μαμά είναι καλά, τότε όλα είναι καλά… Αν όχι, τότε… ζόρικα τα πράγματα. Για αυτό το τονίζω: κάντο μόνο αν και όταν το θέλεις πραγματικά!

unnamed (3)

Μια Αμερικανίδα αρθρογράφος, η Erma Bombeck, έχει πει ότι “Μόνο αφού γίνεις μητέρα, η κρίση σου για τους άλλους μετασχηματίζεται αργά σε συμπόνια και κατανόηση”. Έχεις παρατηρήσει εσύ αντίστοιχη αλλαγή στον εαυτό σου, μετά τη γέννηση των παιδιών σου;

Αν έχω λέει! Ακριβώς αυτό! Απορώ μάλιστα με τους ανθρώπους που δεν τους έχει συμβεί αυτό ακριβώς! Όταν κρατάς στα χέρια σου το δικό σου βρεφάκι και βλέπεις πόσο καθαρή και αγνή ψυχή έχει, συνειδητοποιείς ότι όλοι έτσι γεννηθήκαμε, σαν λευκοί καμβάδες… Όσο μεγαλώνει ένα παιδί, τόσο γεμίζει χρώματα ο καμβάς… Άλλοτε γίνεται έργο τέχνης, άλλοτε μουντζούρα, ανάλογα με τα βιώματά του… Έχω αποκτήσει τόση κατανόηση για τους ανθρώπους που πλέον δεν νιώθω ίχνος κακίας ή στεναχώριας, ακόμα και αν κάποιοι με πονούν.

Τι εντύπωση σου έχουν προκαλέσει οι μανούλες, αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με αυτές; Είναι, όντως, υπερπροστατευτικές και θέλουν να ξέρουν τα πάντα γύρω από τη μητρότητα;

Η υπερπροστατευτική μαμά με την ζακετούλα έχει αρχίσει να αλλάζει. Έχει δρόμο μπροστά της βέβαια, αλλά πλέον οι γονείς είναι πιο ανοιχτοί σε άλλες απόψεις, άλλες κουλτούρες, γυρνούν σιγά σιγά πιο πολύ στο φυσικό, γίνονται και οι ίδιοι ερευνητές και μελετητές όταν πρόκειται για το παιδί τους. Πάντως εδώ και 6 σχεδόν πια χρόνια που ασχολούμαι με το eimaimama έχω δει τη μέση μαμά σιγά σιγά να αλλάζει. Έχει γίνει πιο χαλαρή, αλλά ταυτόχρονα και πιο ψαγμένη.

Τέλος, ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Η Ολίβια έχει χρόνο για να κάνει καινούρια πράγματα;

Κάποια στιγμή στη ζωή μου αποφάσισα να βάλω πρόγραμμα και έτσι όσο και αν χρειαστεί να τρέξω μέσα στη μέρα, πάντα μένει χρόνος! Οπότε ναι… έχω στα σκαριά κάτι καινούργιο! Θα αφορά κάθε γυναίκα και θα είναι σύντομα έτοιμο! Ελπίζω να το αγαπήσετε όσο και το eimaimama.gr!

Συνέντευξη: Στέλλα Ρουσσοπούλου

unnamed (1)unnamed (11)unnamed (9)unnamed (3)