URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ελένη Αρτυματά: «I am a Champion»

Συνέντευξη στη Βέρα Κοσμά

Ελένη Αρτυματά: «I am a Champion»

«Τρέχω, προσπαθώ. Βάζω όλες µου τις δυνάµεις. Νιώθω κουρασµένη. ∆εν τα παρατώ. Θα τα καταφέρω. Θα δώσω ψυχή και σώµα», Ελένη.

Μπορείς να αναφέρεις κάποια από τα όνειρά σου ξεκινώντας από µικρή ηλικία; Επηρέασαν τις επιλογές σου και πώς;

Τα όνειρα του καθενός είναι πιστεύω συνυφασµένα µε τα ταλέντα του, τις δεξιότητες και τα θέλω του. Θεωρώ τον εαυτό µου πολύ τυχερό, γιατί ανήκω στην οµάδα των ανθρώπων που υλοποίησαν τα παιδικά τους όνειρα. Για να γίνουν τα όνειρα όµως πραγµατικότητα, αρχικά πρέπει να τεθεί ο στόχος και έπειτα να γίνουν όλες οι απαραίτητες θυσίες. Μέσα σε αυτήν την πορεία, από τον στόχο µέχρι την υλοποίηση, σίγουρα οι επιλογές µας προσαρµόζονται ανάλογα.

Πόσο επηρέασε ο πρωταθλητισµός τις σχολικές σου επιδόσεις αλλά και την προσωπική σου ζωή;

∆εν νοµίζω ότι η ενασχόληση µου µε τον στίβο επηρέασε αρνητικά τις επιδόσεις µου στο σχολείο ή την προσωπική µου ζωή. Κατάφερνα από µικρή να βάζω πρόγραµµα στη µέρα µου και να το τηρώ, ώστε να µην υστερώ σε κάτι. Ίσως υπάρχει η αντίληψη ότι ο αθλητισµός είναι υπεύθυνος για τις κακές σχολικές επιδόσεις, λόγω του χρόνου που αφιερώνουν τα παιδιά σ´αυτόν. Θεωρώ πως είναι λάθος, η άσκηση βελτιώνει την υγεία και µε την καλή φυσική κατάσταση είµαστε πιο ξεκούραστοι, πιο ζωντανοί και µε ενισχυµένη πνευµατική διαύγεια.

Ο πρωταθλητισµός έχει ατέλειωτες απαιτήσεις.  ∆ίνεις συνεχώς. Ταυτόχρονα  όµως παίρνεις.

Ποιο θεωρείς  ότι ήταν το κέρδος από τον αθλητισµό;

Έχω γίνει πιο δυνατός άνθρωπος. Όχι µόνο σωµατικά αλλά και ψυχικά. Έµαθα να αντέχω σε δύσκολες καταστάσεις και ότι και να συµβαίνει ξέρω πως σε κάποια στιγµή θα το ξεπεράσω.

Έχεις συµµετάσχει σε µεγάλους αγώνες, πώς αισθάνεσαι  και πώς αντιµετωπίζεις το άγχος που µπορεί να δηµιουργείται πριν από αυτούς;

Η αλήθεια µε ρωτάει συνεχώς ο κόσµος για το πώς διαχειρίζοµαι το άγχος και αν υπάρχει. Προετοιµάζοµαι πολλούς µήνες πριν για τον µεγάλο αγώνα-στόχο που έχω.  Κανένα άγχος δεν υπάρχει, εφόσον έχω δουλέψει αρκετά. Πιστεύω στον εαυτό µου και δεν επιτρέπω στις ανασφάλειες να µε πάνε πίσω.

Τη στιγµή της απονοµής των µεταλλίων ή µετά από καλές επιδόσεις, ποιες σκέψεις έρχονται στο µυαλό σου;

Είναι ένα υπέροχο συναίσθηµα. Από τα ωραιότερα του αθλητισµού. Η στιγµή εκείνη που νιώθω πως ξεπέρασα τον εαυτό µου, φέρνοντας στο µυαλό όλες τις δύσκολες στιγµές και τα εµπόδια που χρειάστηκε να ξεπεράσω, µε κάνει διπλά περήφανη.

Ποια είναι για σένα τα σπουδαιότερα µετάλλια που σου έχουν απονεµηθεί;

Κάθε µετάλλιο, κάθε πρώτη θέση, κάθε συµµετοχή σε µια διοργάνωση έχει τη δική της βαρύτητα για µένα. Όλα είναι σπουδαία, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Θα ήταν εποµένως άδικο να επέλεγα κάποιο από αυτά.

Ποια ήταν η χειρότερη στιγµή  στη πορεία σου µέχρι σήµερα στο στίβο;

Όταν µε ακύρωσαν από τον τελικό των Κοινοπολιτειακών αγώνων δέκα λεπτά πριν την έναρξη του αγωνίσµατος. Έχουν περάσει έξι χρόνια κι όταν το θυµηθώ µε πληγώνει ακόµη.

Υπήρξαν στιγµές που απογοητεύτηκες;

Ο αθλητισµός δίνει πολλές χαρές και συνήθως είναι αυτές µόνο που φαίνονται. Πίσω από τα λίγα δευτερόλεπτα δόξας κρύβονται ώρες και µέρες στιγµών απογοήτευσης και απελπισίας. Αυτό πιστεύω είναι λογικό να συµβαίνει, κυρίως όταν κάνεις αυτό που αγαπάς και θέλεις να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό.

Στην ανοδική αυτή πορεία που είχες στον χώρο του αθλητισµού, είχες κοντά σου φίλους, οικογένεια… Σε βοήθησαν; Παρατήρησες αλλαγές στη συµπεριφορά τους;

Ήµουν και είµαι πολύ τυχερή που έχω γύρω µου τόση υποστήριξη από οικογένεια και φίλους. ∆εν χρειαζόταν να κάνουν πολλά, µόνο που έβλεπα στα µάτια τους την κατανόηση ήταν υπεραρκετό.

Η δική σου συµπεριφορά και ο χαρακτήρας σου πιστεύεις πως αλλοιώθηκαν µέσα από αυτή σου την πορεία;

Ναι, το πιστεύω ακράδαντα πως ο αθλητισµός µε άλλαξε και δεν θα ήµουν ο ίδιος άνθρωπος, αν δεν επέλεγα αυτή την πορεία. Όπως είπα και πιο πάνω, ο αθλητισµό σε αλλάζει, σε κάνει πιο δυνατό, βλέπεις τη ζωή µε άλλο µάτι. Εποµένως, χωρίς όλα αυτά που µου πρόσφερε ο αθλητισµός, σίγουρα θα ήµουν διαφορετική.

Τι θα έλεγες σε έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος έχει ξεκινήσει τώρα να ασχολείται µε τον αθλητισµό;

Ο αθλητισµός σε οποιαδήποτε µορφή συµβαίνει είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελµατικά έχει πολλά θετικά να δώσει. Είναι ένα όµορφο ταξίδι µε ωραίες εµπειρίες ζωής. Είναι σηµαντικό όµως, για να ασχοληθεί ένας νέος µε τον αθλητισµό αρχικά να αγαπά την άσκηση και να µην γίνεται καταπιεστικά. ∆εν χρειάζεται να απογοητεύονται από την πρώτη προσπάθεια, όλοι µας έχουµε ένα ταλέντο που µας κάνει ξεχωριστούς, µε την κατάλληλη προσπάθεια και τους σωστούς ανθρώπους-προπονητές-δασκάλους.

Στη σηµερινή κοινωνία, πολλοί, κυρίως νέοι, ασχολούνται µε τη γυµναστική επειδή έχει γίνει τρόπος επίδειξης του ατόµου, «ποστάροντας» µάλιστα αµέτρητες φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, σαν να είναι µια νέα µόδα και δεν γίνεται µε πρότυπο το ρητό «νους υγιής, εν σώµατι υγιεί». Ποια η γνώµη σου γι’ αυτή τη µόδα;

Το σηµαντικό είναι ότι πολλοί ασχολούνται µε διάφορους τρόπους µε τη γυµναστική, όποιο κι αν είναι το πραγµατικό κίνητρο του καθενός. Στο τέλος της ηµέρας, η δηµοσίευση φωτογραφιών στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει τρόπος ζωής, κι αν µέσω αυτού προβάλλονται, µεταξύ άλλων, καλοφτιαγµένα µυώδη σώµατα που απαιτούν ώρες προπόνησης και µια προσεγµένη διατροφή, εµένα προσωπικά δεν µε ξενίζει.

Φέτος είναι χρονιά Ολυµπιακών και για ακόµη µια χρονιά όλη η Κύπρος εναποθέτει τις ελπίδες της σε εσένα για µια καλή παρουσία του νησιού µας. Ποια είναι τα συναισθήµατά σου;

Μόνο περήφανη µπορώ να νιώθω που θα εκπροσωπήσω για τρίτη συνεχόµενη Ολυµπιάδα τη χώρα µου. Το να αντιπροσωπεύω τη χώρα µου είναι ένα ακόµα κίνητρο για να παρουσιαστώ όσο καλύτερα µπορώ. Για ακόµη µια χρονιά θα δώσω τον καλύτερο µου εαυτό και ελπίζω  και η Κύπρος να είναι περήφανη για εµένα.

Ποια προετοιµασία κάνεις για να είσαι έτοιµη;

Αυτό που έκανα ανέκαθεν, δηλαδή να δίνω ψυχή και σώµα για το καλύτερο αποτέλεσµα.

Ποιος είναι ο µεγαλύτερος σου στόχος από αυτή τη συµµετοχή;

Να παρουσιαστώ µε αξιοπρέπεια και στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση της χρονιάς.

Θαυµάζεις κάποια συγκεκριµένη αθλήτρια που θα αναµετρηθεί στους Ολυµπιακούς µαζί σου;

∆εν θα έλεγα µε ευκολία κάποια συγκεκριµένη αθλήτρια. Κάθε µια έχει το δικό της ταλέντο και στυλ που την κάνει να ξεχωρίζει. Θέλω να ευχηθώ πρώτα απ΄ολα καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα µας φέτος στην Ολυµπιάδα. Εύχοµαι το Ολυµπιακό πνεύµα ειρήνης να µεταλαµπαδευτεί από το Ριο σε όλο τον κόσµο, όλοι να έχουµε την υγεία µας και κοντά µας ανθρώπους που αγαπάµε.

Υπάρχει κάτι που θα σε έκανε να σταµατήσεις τον αθλητισµό;

Όταν θα ένιωθα πως δίνω περισσότερα, σωµατικά και ψυχικά απ’ όσα παίρνω πίσω. Και δεν είναι επειδή θες αντάλλαγµα, αλλά γιατί χρειάζεσαι δύναµη και κίνητρο για κάθε σου βήµα.

Ήσουν πάντοτε πειθαρχηµένη στη ζωή σου;

Ήµουν από παιδί πειθαρχηµένη, σίγουρα όχι στο βαθµό που είµαι τώρα. Χρόνο µε τον χρόνο οι στόχοι µεγαλώνουν κι αυτό απαιτεί µεγαλύτερη προσπάθεια.

Σαν χαρακτήρας πως είσαι; Με την αδικία πως αντιδράς; Σου έχει συµβεί να εκραγείς από αγανάκτηση, ακόµη και αν αφορούσε κάποιον άλλον και όχι εσένα;

Με πνίγει η αδικία όταν τη νιώσω και πολλές φορές δυσκολεύοµαι να διαχειριστώ τέτοιες καταστάσεις. Η αλήθεια είναι πως πιο εύκολα µπορεί να εκραγώ από αγανάκτηση και να διεκδικήσω το δίκαιο για κάποιο τρίτο πρόσωπο παρά για τον εαυτό µου.

Πες µου τρία πράγµατα που σε ηρεµούν και σε βοηθούν όταν βρίσκεσαι σε αδιέξοδα και τρεις ευχές που θα ήθελες να γίνουν πραγµατικότητα, είτε αφορούν εσένα είτε άλλους, ή τον κόσµο γενικότερα.

Όταν νιώθω ότι βρίσκοµαι σε αδιέξοδο προσπαθώ να καταπιαστώ µε κάτι ευχάριστο, ώστε να ηρεµήσω και να καθαρίσω το µυαλό µου. Έχω κοντά µου τους δικούς µου ανθρώπους, στους οποίους µπορώ να ανατρέξω ανά πάσα στιγµή. Επίσης, µια δύο µέρες µακριά από όλους και όλα, όταν αυτό είναι εφικτό, µε βοηθάει πολύ.

Τι σε κουράζει πιο πολύ σε µια προπόνηση;

Αυτό που µε κουράζει στην προπόνηση σωµατικά είναι το ίδιο που µε ξεκουράζει ψυχικά.

Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου σε δέκα χρόνια; Έχεις συγκεκριµένα σχέδια;

Σίγουρα δεν θα είναι αυτή η ζωή µου. Φαντάζοµαι πως θα βρίσκοµαι ακόµη στο χώρο του αθλητισµού αλλά από άλλο πόστο.

Φωτογραφία: Κωστάκης Μουσίης
Make up by Άντρη Πέτρου
Hairstyle by Pepe
Ευχαριστούµε την εταιρεία Paralimnitiκo για την παραχώρηση του χώρου.