URBAN.CULTURE.MAGAZINE

EduAct: Η εθελοντική ομάδα με τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία

EduAct: Η εθελοντική ομάδα με τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία

Συνέντευξη: Στέλλα Ρουσσοπούλου
Φωτογραφίες: Χριστίνα Καραδήμου

Η eduAct είναι από τους λίγους οργανισμούς που συνδυάζει δύο ζητήματα που παραμελούνται οικτρά από την σημερινή κοινωνία: την παιδεία και τον εθελοντισμό. Νέοι άνθρωποι, ειδικοί και επιστήμονες στο θέμα της παιδείας, με μεράκι και με όλη τους την ψυχή προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τη μάθηση και να τους μυήσουν σε αυτή με νέες εκπαιδευτικές μεθόδους. Μία από αυτές είναι η χρήση της ρομποτική για την εκμάθηση μαθημάτων, όπως η Φυσική και τα Μαθηματικά.

Συγχρόνως, οι δράσεις της eduAct δεν τελειώνουν ποτέ και συνεχώς ανανεώνονται. Έτσι, μία δράση, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων, είναι αυτή που αφορά το φετινό καλοκαίρι. Η eduAct προσφέρει, λοιπόν, 5 υποτροφίες για την κατασκήνωση Arctic Camp στη Νορβηγία. Ποιος μαθητής από 14 έως 17 χρονών δεν θα ήθελε να περάσει 8 ημέρες στα βόρεια του Αρκτικού κύκλου, όπου θα κληθεί να ανακλύψει τα φιορδ, τον ήλιο του Μεσονυκτίου και την ιστορία των Βικινγκς;

Ζητήσαμε από την Αντωνία Ψαλλίδα να μας περιγράψει τον θαυμαστό κόσμο της eduACT.

Πότε ξεκινά η ενεργός δράση για την  eduAct στα εκπαιδευτικά δρώμενα και πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας της;

H ενεργός δράση της eduACT ξεκινά δύο τουλάχιστον χρόνια πριν την ύπαρξή της με θεσμική μορφή σωματείου το 2013. Ξεκίνησε ουσιαστικά από τη διάθεση ανθρώπων που σχετίζονταν με την άτυπη εκπαίδευση και είχαν διάθεση να εμπνεύσουν και να δώσουν νέες διεξόδους σε παιδιά και νέους.

Ποιος ο αρχικός σκοπός των ιδρυτών της eduAct και σε ποιας ηλικίας μαθητές απευθύνεται;

Ο σκοπός ίδρυση της eduACT ήταν να βρούμε ανθρώπους με ταλέντο και να τους βοηθήσουμε να το καλλιεργήσουν, να συνδέσουμε μονάδες και να φτιάξουμε ομάδες. Να βρούμε νέους/ες με ηγετικές ικανότητες. Να βρούμε τους λόγους για τους οποίους μαθαίνουμε και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση. Συνεπώς δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες ούτε αποκλειστικά σε μαθητές/τριες.

Η ολοκλήρωση και παγίωση του γνωστικού οικοδομήματος κάθε ανθρώπου  είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Η eduAct πώς ακριβώς βοηθά τους μαθητές να φθάσουν σε αυτό το σημείο;

Η γνωστική διαδικασία πέρα από την πολυσύνθετη φύση της είναι και μια διαδικασία «διαρκώς σε κίνηση». Ειδικά, μάλιστα, στην περίπτωση των παιδιών που βρίσκονται στη φάση ανοικοδόμησης της προσωπικότητάς τους, η eduACT στοχεύει στην καλλιέργεια των ιδιαίτερων ικανοτήτων και δεξιοτήτων που εκφράζουν το κάθε παιδί και θα αποτελέσουν το μέσο για τη συνεχή του εξέλιξη μελλοντικά ως άτομο. Μάλλον, αυτό είναι το μόνο σημείο το οποίο μπορούμε να ορίσουμε σαν σημείο, στο οποίο θέλουμε να φτάσουν τα παιδιά, καθώς η γνωστική διαδικασία είναι μια διαδικασία που δε σταματά και συνεχώς εξελίσσεται.

Θέλουμε τα παιδιά να ανακαλύπτουν τα ίδια τη γνώση, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να εμπλέκονται σε ρόλους που σχετίζονται με τον πραγματικό κόσμο και να μαθαίνουν μέσα από την εμπειρία τους.

Κάνοντας ένα βήμα μπροστά, η eduAct πρότεινε την εκπαιδευτική ρομποτική. Πώς τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Μηχανική συνδέονται με τη ρομποτική; Τι κερδίζουν οι μαθητές μέσω αυτής της εκπαίδευσης;

Η χρήση των ρομπότ δεν αφορά μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά. Όπως τα μαθηματικά κι η φυσική βρίσκονται παντού γύρω μας, το ίδιο ισχύει πια και για τα ρομπότ! Τα παιδιά εμπειρικά, είναι σε θέση να χρησιμοποιούν ρομπότ από μικρές ηλικίες, από διάφορα παιχνίδια μέχρι το τάμπλετ, την τηλεόραση και τον Η/Υ. Η προσφορά πιο οργανωμένης γνώσης σχετικά με το ζήτημα και η σύνδεση των ρομπότ με τον πραγματικό κόσμο και την πραγματικότητα των ίδιων των παιδιών, συσπειρώνονται στην Εκπαιδευτική Ρομποτική για παιδιά. Η ιδέα του ρομπότ κεντρίζει εύκολα το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των παιδιών, δύο στοιχεία που είναι γνωστό, από παιδαγωγικής σκοπιάς, πως εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα, οδηγούν και σε εξαιρετικά γνωστικά αποτελέσματα.

Συγχρόνως, για το φετινό καλοκαίρι η eduAct έχει μεριμνήσει για τους μαθητές να ανακαλύψουν τη Νορβηγία μέσω της κατασκηνωτικής ζωής. Μιλήστε μας για την παροχή υποτροφιών για την κατασκήνωση Arctic Camp στον Μπόντο της Νορβηγίας.

Οι υποτροφίες για το Arctic Camp είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ανακαλύψουν τα παιδιά την ιστορία, τη ζωή, τη φύση και τη γεωλογία μιας περιοχής με πολύ ξεχωριστή φυσική ομορφιά κάνοντας ουσιαστικά διακοπές! Η δικτύωση με παιδιά άλλων χωρών και τα πολλαπλά ερεθίσματα έχουν να δώσουν στα παιδιά μια εμπειρία που θα θυμούνται για χρόνια.

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι μαθητές για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό;

Οι ενδιαφερόμενοι/ες στέλνουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση  [email protected] τα στοιχεία τους και τις ιδέες τους σε ένα σύντομο κείμενο (150 λέξεων) για το «πώς η επιστήμη και η τεχνολογία της καθημερινής μας ζωή μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το ελληνικό σχολείο».

Γιατί προτείνετε το Arctic camp στους μαθητές και τι πρόκειται να κερδίσουν από το 11ήμερο στα βόρεια του Αρκτικού κύκλου;

Προτείνουμε στους μαθητές/τριες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται για νέες εμπειρίες. Μέσα από την εξερεύνηση και την επιστήμη που κρύβουν οι διασκεδαστικές δραστηριότητες του Arctic Camp τα παιδιά διευρύνουν τη σκέψη και την αντίληψή τους.

Οι περισσότερες κατασκηνώσεις έχουν την πρόθεση να διατηρήσουν έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά συνήθως ικανοποιούν την ανάγκη των παιδιών για διασκέδαση. Στο Arctic camp έχει αναρτηθεί κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πρόκειται να τηρηθεί;

Τα  παιδιά χρειάζεται να διασκεδάζουν και να περνoύν όμορφα το χρόνο τους και ειδικά τον χρόνο των διακοπών τους, που έχει ιδιαίτερη αξία για τον καθένα μας! Όταν λοιπόν η διασκέδαση συνδυάζεται με δραστηριότητες που καλλιεργούν τη σκέψη και τα ερεθίσματα τους, τα ίδια τα παιδιά εκτιμούν περισσότερο το χρόνο που αφιερώνουν σε αυτές!

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του Arctic Camp μπορείτε να το βρείτε στο παρακάτω link : http://arctic-camp.com/program-2015

Πώς προέκυψε η συνεργασία της eduAct με το συγκεκριμένο camp;

Η eduACT προσπαθεί με κάθε τρόπο να προωθήσει μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες τη δικτύωση των ατόμων. Η γνωριμία του κ. Βασιλείου με τους ανθρώπους του αντίστοιχου εκπαιδευτικού οργανισμού της Νορβηγίας, ο οποίος και διοργανώνει το Arctic Camp και η κοινή διάθεση για ανταλλαγή ιδεών έφεραν τελικά τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Υπάρχουν κάποιες δραστηρίοτητες ή εκδηλώσεις της eduAct για το προσεχές χρονικό διάστημα που είναι ανακοινώσιμες;

Η μεγάλη μας καλοκαιρινή δράση είναι το Robotics Camp, το οποίο διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Χαλκιδική 17- 24 Αυγούστου και οι εγγραφές για τα παιδιά είναι ακόμα ανοιχτές. Ο κορυφαίος σχεδιαστής ρομποτικής Βασίλης Χρυσανθακόπουλος θα είναι μαζί μας για να εμπνεύσει τα παιδιά και να κάνει τη ρομποτική διασκεδαστική και κατανοητή σε όλους! Παιδιά που έχουν ασχοληθεί με τη ρομποτική και το διαγωνισμό FIRST  LEGO League και παιδιά που ψάχνουν την αφορμή να ξεκινήσουν την ενασχόλησή τους κατασκευάζοντας, προγραμματίζοντας και λύνοντας αποστολές, αλλά κυρίως περνώντας καλά!

Παράλληλα, ο διεθνής διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας FIRST  LEGO League, τον οποίο διοργανώνει η eduACT σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο με θέμα για το 2015-2016 “Trash Trek”, ο οποίος θα ανακοινωθεί επίσημα τέλη Αυγούστου και σίγουρα πολλές ακόμα ιδέες που θα γίνουν πράξη.

Τέλος, πώς φαντάζονται οι εμπνευστές της  eduAct το μελλοντικό ελληνικό σχολείο; Είναι πολλές οι αλλαγές που επιδέχεται;

Ένα σχολείο που να επιδέχεται αλλαγές, ώστε το κάθε παιδί να βρίσκει κίνητρο μέσα στο σχολείο να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του, να αναδείξει τις ηγετικές του ικανότητες και να  έχει τελικά την ευκαιρία να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση που το ίδιο επιθυμεί!