URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Διπολική Κοινωνία – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Διπολική Κοινωνία – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Ένα ευρωπαϊκό επιστημονικό εγχείρημα, ικανοποιήθηκε κατά κάποιο τρόπο το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Ασφαλώς, λόγος γίνεται για την ευρωπαϊκή αποστολή Rosseta και το κατόρθωμα που πραγματοποίησε, να αγγίξει έναν κομήτη. Το πρωί της Τετάρτης, το σκάφος της ευρωπαϊκής διαστημικής εταιρίας ESA, απελευθέρωσε το ρομπότ Philae και το σήμα επιβεβαίωσης της επιτυχημένης προσεδάφισης της συσκευής έφθασε 7 ώρες αργότερα.

Πανηγυρισμοί και δάκρυα χαράς ήταν η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας. Βέβαια, δεν άργησε να μεταδοθεί η πληροφορία και να “σπείρει” την ανησυχία, ότι το Philae απέτυχε να ενεργοποιήσει τα δύο άγκιστρα που το συγκρατούν σταθερό στην επιφάνεια. Παρόλα αυτά η μετάδοση εικόνων μέσω του μητρικού σκάφους Rosseta, έχει ήδη αρχίσει.

Την στιγμή λοιπόν, που στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον “δυτικό κόσμο”, η πολυπόθητη και ακατόρθωτη προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει το μυστήριο ενός κομήτη, φαίνεται να καρποφορεί…στρέφοντας το βλέμμα μας στο Ιράν, βλέπουμε να διαδραματίζεται μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Μια νεαρή γυναίκα, η Γοντσέχ Γαβαμί καταδικάζεται σε φυλάκιση ενός έτους, γιατί συμμετείχε σε διαμαρτυρία στην Τεχεράνη κατά της απαγόρευσης των αρχών να παρακολουθήσουν γυναίκες τον αγώνα βόλεϊ ανδρών του Ιράν με την Ιταλία.

Τα δύο γεγονότα που περιγράφονται παραπάνω, αποτελούν κάποιες από τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών, που έχουν απασχολήσει κατά κόρον τα μέσα και την κοινή γνώμη. Τα δύο αυτά γεγονότα, βέβαια, συναποτελούν και μια “διπολική κοινωνία”. Ο προβληματισμός που ανακύπτει είναι σφοδρός και αφορά τις άκρως διαφορετικές εκφάνσεις πολιτισμού που συναντά κανείς κατά τον 21ο αιώνα.

Η περίπτωση της ιρανοβρετανικής καταγωγής, Γαβαμί, αντικατοπτρίζει τον συντηρητικό και οπισθοδρομικό, σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα, κόσμο του Ιράν. Σε αντίθεση με αυτόν, στη Δύση το ζήτημα της θέσης της γυναίκας έχει λυθεί και έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι ολοφάνερο, από το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανησυχίες πλέον, όπως είναι το ακατανόητο Διάστημα. Έτσι, η γυναίκα έχει αναβαθμιστεί και έχει εξυψωθεί σε τέτοιο βαθμό, που η θέση της να μην διαφέρει και πολύ, από αυτή του άνδρα.

Γι’ αυτό, θεωρείται παράλογο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνιών του πλανήτη, αυτή τη στιγμή, χαρακτηρίζεται από μια ασφυκτικά γρήγορη τεχνολογική, πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη, να υπάρχουν περιοχές, όπου οι αρχές καταδικάζουν μια νεαρή γυναίκα, επειδή ήθελε να παρακολουθήσει ένα αθλητικό στιγμιότυπο. Τρόμο μου προκαλεί, η τιμωρία που θα λάβει μια γυναίκα σε εκείνη την κοινωνία αν προβεί σε κάποιο πραγματικά σοβαρό παράπτωμα.

Ειλικρινά, εύχομαι, ιδιαίτερα μετά την κίνηση της διεθνής Ομοσπονδίας Βόλεϊ (FIVB) που έστειλε επιστολή έκκλησης απελευθέρωσης της κοπέλας, η Γαβαμί να ελευθερωθεί στο άμεσα κοντινό μέλλον. Επίσης, η περίπτωση αυτή επιβάλλεται να προβληματίσει και να κινητοποιήσει την ευρύτερη διεθνή γνώμη για την υποβαθμισμένη θέση που έχουν οι γυναίκες ακόμη σε πολλές κοινωνίες. Τέλος, όλες εμείς οι γυναίκες που τυχαίνει να απολαμβάνουμε τόσες ελευθερίες και δικαιώματα, πρέπει να το εκτιμούμε και να μην είμαστε άπληστες, δείχνοντας συνεχώς και αδιαλείπτως τις ικανότητες και την αξία μας.

Ανδρικές και γυναικείες ομάδες βόλεϊ που δείχνουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην κρατούμενη Γαβαμί.

52abd61ce7d906ff9795892a269ba200_XL3848704bfdccca7ac705d57409ed29d4_XLÊÇÖÉÓÉÁ - ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ (VOLLEYLEAGUE 2014-2015)

ment-lamia-gavami

ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ (ÃÕÍÁÉÊÅÓ)

ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ (ÃÕÍÁÉÊÅÓ)

*Η Στέλλα Ρουσσοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

52abd61ce7d906ff9795892a269ba200_XL3848704bfdccca7ac705d57409ed29d4_XLÊÇÖÉÓÉÁ - ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ (VOLLEYLEAGUE 2014-2015)ment-lamia-gavamiÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ (ÃÕÍÁÉÊÅÓ)ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ (ÃÕÍÁÉÊÅÓ)