URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Δημιουργούν …στο σανίδι!

Η Θεατρική οµάδα «∆ηµιουργείν»

Δημιουργούν …στο σανίδι!

Η Θεατρική οµάδα «∆ηµιουργείν» µε αγάπη και όρεξη χαράζει µια δυναµική πορεία στο χώρο του θεάτρου.

Η Θεατρική οµάδα «∆ηµιουργείν» ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Αυγόρου τον Μάϊο του 2013 στον απόηχο των κοινωνικοοικονοµικών συνεπειών που είχε το κούρεµα των καταθέσεων στην Κύπρο. Στόχος ήταν να δηµιουργηθεί ένας υγιής πολιτιστικός χώρος που να φέρει κοντά νέους µε καλλιτεχνικές και κοινωνικές ανησυχίες, µε απώτερο σκοπό τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, των οποίων τα καθαρά έσοδα να διατίθενται σε φιλανθρωπικές δράσεις. Η οµάδα αυτή χάραξε µία νέα πορεία, κράτησε τους αρχικούς της στόχους µακριά από τις όποιες κοµµατικές πολιτικές σκοπιµότητες και συνεχίζει µέχρι σήµερα πιστή στους στόχους της.

dimiourgin4

Πέραν από τον βασικό σκοπό που αναφέρθηκε πιο πάνω, ο οµάδα φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία σε άτοµα της επαρχίας να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, σταθµούς του ελληνικού και παγκόσµιου θεάτρου. Όταν ξεκίνησαν το έργο τους ήταν πραγµατικά δύσκολο. Κανείς άλλωστε δεν µπορούσε να φανταστεί ότι στην ελεύθερη επαρχία Αµµοχώστου µια οµάδα θα ανέβαζε αρχαία τραγωδία και θα είχε τόσο µεγάλη ιαπήχηση στο κοινό. Σταδιακά, η οµάδα επέκτεινε τις δράσεις της µε νέες εκδηλώσεις. Ο πρώτος θερινός Κινηµατογράφος που πραγµατοποιήθηκε στην επαρχία ήταν έργο της θεατρικής τους οµάδας. Γίνεται µία επιµεληµένη προσπάθεια να επιλέγονται ταινίες τις οποίες ο κόσµος δεν είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στις µεγάλες οθόνες των κινηµατογραφικών αιθουσών της Κύπρου. Πέραν όµως από το χώρο του θεάµατος, η οµάδα διοργανώνει µουσικές βραδιές στο φιλανθρωπικό υπαίθριο καφενείο που κατά διαστήµατα ανοίγει σε αυλές αναπαλαιωµένων σπιτιών και µουσείων στο Αυγόρου. Σκοπός αυτού του εγχειρήµατος είναι και πάλι η φιλανθρωπία καθώς όλα τα καθαρά έσοδα προσφέρονται σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη εντός και εκτός επαρχίας ή σε κοινωνικά παντοπωλεία.

Η Οµάδα απευθύνεται σε όλους τους σκεπτόµενους πολίτες οι οποίοι έχουν όρεξη και µεράκι να δουλέψουν σκληρά για να βγει άρτιο αποτέλεσµα. Το κοινό ξέρει και περιµένει από την οµάδα κάθε φορά να γίνεται καλύτερη, προχωρώντας ένα βήµα παραπέρα. Σήµερα στην οµάδα δραστηριοποιούνται περίπου 50 άτοµα, αλλά και αξιόλογος αριθµός εξωτερικών συνεργατών, οι οποίοι στηρίζουν µε κάθε τρόπο τις δράσεις της.

dimiourgin2

Για την προετοιµασία µίας θεατρικής παράστασης απαιτούνται συνήθως γύρω στους 9 µήνες. Από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκινά η διασκευή του κειµένου εφόσον επιλεγεί το έργο από τον σκηνοθέτη της οµάδας, Ανδρέα Χρίστου. Έπειτα διεξάγεται ανοικτό κάλεσµα στο κοινό για ανέυρεση ατόµων τα οποία ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην οµάδα. Η θεατρική οµάδα «∆ηµιουργείν» παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε από το Αυγόρου, δεν ήταν ποτέ κλειστή. Πάντα έχει ανοικτές τις πόρτες της σε νέα µέλη όχι µόνο από την επαρχία Αµµοχώστου αλλά και από όλη την Κύπρο. Παράλληλα µε την επιλογή των ρόλων συντάσσεται και η µουσική – ερµηνευτική οµάδα, µε την πολύτιµη βοήθεια του Γιώργου Καλογήρου. Ο Γιώργος Καλογήρου έχει επενδύσει µουσικά και στιχουργικά όλες τις παραστάσεις. Έπειτα ξεκινούν οι πρόβες ενώ παράλληλα τρέχουν όλες οι οργανωτικές υποχρεώσεις, κλείσιµο ηµεροµηνιών και χώρων παραστάσεων, σχεδιασµός αφίσας, σκηνικών, κουστουµιών κ.ά.

Όλα τα έργα που ανέβασε η Θεατρική Οµάδα «∆ηµιουργείν» είναι αγαπηµένα και οι συντελεστές έχουν δεθεί µε αυτά. Μεταξύ άλλων ανέβασαν την τραγωδία «Φοίνισσαι» του Ευριπίδη, την κωµωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη, το αντιπολεµικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Μάνα Κουράγιο» και τους «Άθλιους» του Β. Ουγκώ. Αυτό όµως που θυµούνται µε ιδιαίτερη συγκίνηση είναι το πρώτο εγχείρηµα της οµάδας, το θεατρικό δρώµενο σε ποίηση Βασίλη Μιχαηλίδη «Η Ρωµιοσύνη εν φυλή συνότζαιρη του κόσµου». Ο Βασίλης Μιχαηλίδης και η ιστορία που κλήθηκε να παρουσιάσει αµέσως µετά το κούρεµα του 2013, ήταν τόσο σηµειολογική που ακόµη και σήµερα συγκινεί. Πέραν από αυτό, σήµανε την έναρξη µιας επιτυχηµένης πορείας της οµάδας.

dimiourgin3

Η Οµάδα µέχρι σήµερα έχει διακριθεί µε 8 βραβεία στον 6ο Πανελλήνιο ∆ιαγωνισµό Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο ∆ίστοµο µε το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Μάνα Κουράγιο», αποσπώντας τα εξής βραβεία: Α’ Γυναικείου ρόλου, Β΄Γυναικείου ρόλου, Β΄Ανδρικού, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης, Βραβείο Α΄ καλύτερης παράστασης από την κριτική επιτροπή, και δύο βραβεία καλύτερης παράστασης από τις δύο επιτροπές κοινού.

Τι είναι όµως αυτό που κάνει την οµάδα τους τόσο επιτυχηµένη; Η συνταγή της επιτυχίας είναι πολυσύνθετη. Η αγάπη προς την κοινωνία, ο σκοπός που παραµένει σταθερός, παρά τις όποιες δυσκολίες καλούνται να αντιµετωπίσουν, η εκτίµηση των µελών της οµάδας, οι άνθρωποι που είτε πέρασαν είτε είναι ακόµη ενεργά µέλη και προσφέρουν την βοήθειά τους στηρίζοντας την οµάδα σε κάθε της βήµα.

Στην επιτυχία συµβάλλουν όµως τα µέγιστα και δύο από τους σηµαντικότερους συντελεστές της οµάδας: ο σκηνοθέτης Ανδρέας Χρίστου ο οποίος µε όραµα και υποµονή εργάζεται µε τον κάθε ηθοποιό ξεχωριστά, θυσιάζοντας πολύτιµο χρόνο αλλά και ο Γιώργος Καλογήρου από τη θέση του µουσικού της παράστασης.

dimiourgin4dimiourgin3dimiourgin2