URBAN.CULTURE.MAGAZINE

«Δεν θέλω να φορέσω τη ζωή κάποιου άλλου»

Οι απαντήσεις της Καλομοίρας Κέλη

«Δεν θέλω να φορέσω τη ζωή κάποιου άλλου»

Η Καλοµοίρα Κέλη από το Παραλίµνι δίνει τις δικές της απαντήσεις στο πιο πολυσυζητηµένο ερωτηµατολόγιο, το ερωτηµατολόγιο του Προύστ.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισµα του χαρακτήρα σας;
Θορυβώδης και αθυρόστοµη. Ένας εκρηκτικός συνδυασµός που σίγουρα κάποιους κάποτε τους ενοχλεί, αλλά τι να κάνουµε δεν µπορούµε να αρέσουµε σε όλους! Το σίγουρο είναι ότι δεν µπορείς να µε χάσεις τόσο από τη φωνή µου όσο και από το γέλιο µου…είναι πολλά τα decibel!

Τι εκτιµάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Εκτιµώ το ότι µε εκτιµούν, µε αγαπούν και µου το δείχνουν. Επενδύω στην αληθινή φιλία και µου αρέσει οι σχέσεις µου µε τους φίλους µου να είναι αµφίδροµες.

Το βασικό σας ελάττωµα;
∆ύσκολο να διαλέξω, αλλά αφού το θέτεις έτσι θα έλεγα ότι είµαι ένα ευέξαπτο, ανυπόµονο, αγχώδης, τελειοµανή ανθρώπινο ον…έχω και προτερήµατα ξέρεις!

Τι είναι για σας ευτυχία;
Η οικογένειά µου είναι µεγάλη ευλογία και ευχαριστώ το Θεό γι’ αυτό. Πέραν τούτου όµως νιώθω ευτυχισµένη, όταν βλέπω το χαµόγελο και την ευτυχία ενός παιδιού κάποιου άλλου ίσως κατώτερου Θεού, όταν πηγαίνω για καφέ µε καλή παρέα αλλά και τα κουπέπια της µαµάς µου.

Τι είναι για σας δυστυχία;
Ο θάνατος. Ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, που ενώ γι’ αυτούς που φεύγουν ίσως και να αποτελεί λύτρωση, δεν παύει να αφήνει πίσω του πονεµένες ψυχές και ανεξίτηλα σηµάδια. Υιοθετώντας τα λόγια της αγαπηµένης γιαγιάς Καλοµοίρας: “Η Ζωή εν γλυτζιά κόρη µου…”, οφείλω να οµολογήσω ότι η ζωή είναι πραγµατικά πολύ σύντοµη και πολύ γλυκιά, για να την αναλώνουµε µε µικρότητες και κακίες.

Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να ήσασταν;
Ο εαυτός µου! Γιατί να θέλω να είµαι κάποιος άλλος; Αυτός που επιθυµεί να “φοράει τη ζωή” κάποιου άλλου είναι γιατί δεν έχει αποδεχθεί και δεν έχει αντιληφθεί τη µοναδικότητά του. Όλοι δηµιουργηθήκαµε για κάποιο σκοπό κι αν δεν µάθουµε να αγαπάµε τον εαυτό µας το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταφέρουµε ποτέ να αγαπήσουµε τους γύρω µας.

Ποιος θα ήταν για σας ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Το Παραλίµνι. Το αγαπώ και δεν το αλλάζω µε τίποτα, αν και ορισµένες φορές µε εκνευρίζει η νοοτροπία όλων µας, που τείνει να είναι µικροαστική µε αυξηµένη δόση εγωκεντρισµού, αφού η κακόβουλη κριτική αποτελεί το “τοπικό µας σπορ”. Το Παραλίµνι µας όµως είναι ένας τόπος ευλογηµένος, όµορφος που έχει αξιόλογους ανθρώπους και πολύ υποσχόµενους νέους.

Το αγαπηµένο σας λουλούδι;
Τα lilies και η µυρωδιά του γιασεµιού. Με χαλαρώνει και µου ξυπνά πάντοτε όµορφες αναµνήσεις από την παιδική µου ηλικία.

Οι αγαπηµένοι σας συγγραφείς;
Υπάρχει πληθώρα αξιόλογων και διακεκριµένων συγγραφέων, οι οποίοι έχουν κάνει την τέχνη τους επάγγελµα και αντιστρόφως. ∆εν είναι του χαρακτήρα µου να αναφέρω επιγραµµατικά κάποιους για χάρη της περίστασης ή ακόµη και για σκοπούς εντύπωσης. Συνήθως όµως προτιµώ βιβλία και άρθρα πολιτικού ή κοινωνικού περιεχοµένου.

Οι αγαπηµένες σας ηρωίδες από τη λογοτεχνία;
Η Μάγισσα του Πορτοµπέλο. Πρόκειται για µια γυναίκα-αερικό που προηγείται κατά πολύ της εποχής της και δεν αφήνει τα όνειρά της για αργότερα, δεν παραπονιέται για τις µη ιδανικές συνθήκες, δεν ανησυχεί συνεχώς για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι, παρά µόνο αγωνίζεται για την ελευθερία του πνεύµατος χωρίς συµβιβασµούς µέχρι τελικής πτώσεως..

Οι ήρωες σας από την πραγµατική ζωή;
Οι γονείς µου! Με έναν µοναδικό και αλτρουιστικό τρόπο έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν, όπως κάθε γονιός, τα πάντα και το “είναι” τους για τα παιδιά τους. Πέραν τούτου, αντιλαµβάνοµαι ότι οι ήρωες της καθηµερινότητας είναι οι άνθρωποι που ζουν ανάµεσά µας µε τη µορφή των εθελοντών, αυτών που θυσιάστηκαν για κάποιο σκοπό και για κάποια ιδανικά, οι χαροκαµένοι γονείς που ζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους µε την απώλεια, τα ορφανά, οι πρόσφυγες και οι άνθρωποι που προσεύχονται για τη σωτηρία των συνανθρώπων τους.

Ποιες ιστορικές προσωπικότητες αντιπαθείτε περισσότερο;
Όσους προκάλεσαν τον πόνο και τη µαζική καταστροφή αλλά κυρίως αυτούς που ευθύνονται για το διχασµό της πατρίδας µας, οι οποίοι είναι πολλοί….

Οι αγαπηµένες σας ηρωίδες από την παγκόσµια ιστορία;
Η Μπουµπουλίνα καθότι στο πρόσωπό της αντικατοπτρίζονται ο δυναµισµός, η αυτοθυσία, το µεγαλείο της γυναικείας φύσης και η βαθιά προσήλωση στη φύλαξη των Θερµοπυλών.

Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισµένη;
Υποµονή…µε το πέρας του χρόνου, εν σοφία, προσήλωση και “υποµονή”, θα το αποκτήσω και αυτό.

Σε ποια λάθη δείχνετε τη µεγαλύτερη επιείκεια;
Στα συνήθη και καθηµερινά, τα οποία πρέπει να προσπερνούµε για να είµαστε πρώτα εµείς καλά. ∆εν µπορώ όµως να αποδεχθώ τις κακόβουλες ενέργειες, που γίνονται σκόπιµα για να βλάψουν είτε εµένα ή τον οποιονδήποτε.

Το αγαπηµένο σας “motto”;
Βασικά είναι δύο και περιστρέφονται γύρω από τον ίδιο άξονα…την θετική αλλαγή. Αντί να µεµψιµοιρούµε για το κάθε τι, καλό θα ήταν να “γίνουµε εµείς η αλλαγή που θέλουµε να δούµε στον κόσµο” αφού «ένα µικρό βήµα για τον άνθρωπο, είναι ένα µεγάλο άλµα για την ανθρωπότητα».