URBAN.CULTURE.MAGAZINE

DEEP BLUE SEA – ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

10 Must τοποθεσίες για κατάδυση

DEEP BLUE SEA – ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος στράφηκε στον υποβρύχιο κόσµο. Η ιδέα της πρώτης αναπνευστικής συσκευής υποβρυχίως -µια χύτρα ανεστραµµένη πάνω από την κεφαλή του δύτη, ώστε να συγκρατεί τον αέρα, ανήκει στον Aριστοτέλη.

Φηµισµένοι µηχανικοί του Μεσαίωνα όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, σχεδίασαν, κατασκεύασαν και έθεσαν σε εφαρµογή µηχανισµούς, που θα µπορούσαν να παρατείνουν την παραµονή του δύτη στο νερό, κυρίως για κατασκευαστικούς ή πολεµικούς λόγους. Σήµερα ο καταδυτικός εκοπλισµός είναι υπερβολικά ανεπτυγµένος έτσι ώστε να απολαµβάνουµε µε άνεση τον υποβρύχιο κόσµο. Ζήστε λοιπόν τη συγκίνηση του βυθού της Κύπρου, βουτήξτε στα κρυστάλλινα νερά της επαρχίας Αµµοχώστου και ζήστε µια συγκλονιστική εµπειρία µε οδηγό το Vantage.

Ως καταδυτικός παράδεισος έχει χαρακτηριστεί η χώρα µας και κυρίως η επαρχία Αµµοχώστου από χιλιάδες τουρίστες. Χιλιάδες δύτες απ’ όλο τον κόσµο καταφθάνουν σε Αγία Νάπα και Πρωταρά θέλοντας να χαρούν τον βυθό των θαλασσών µας, ενώ πολλοί παίρνουν τα πρώτα τους µαθήµατα κατάδυσης στη χώρα µας. Η καθαρότητα, η διαύγεια και η θερµοκρασία των νερών µας, η ποιότητα των παρεχοµένων καταδυτικών υπηρεσιών από τα Καταδυτικά Κέντρα και των υπηρεσιών διαµονής και εστίασης καθώς επίσης τα φυσικά καταδυτικά σηµεία που υπάρχουν στην ελεύθερη Κύπρο, έχουν καταστήσει την Κύπρο ένα σηµαντικό καταδυτικό προορισµό στη Μεσόγειο.

Εµείς ως Αµµοχωστιανοί θα έπρεπε να θεωρούµε τους εαυτούς µας διπλά ευλογηµένους που µπορούµε να απολαµβάνουµε όχι µόνο µερικές από τις καλύτερες παραλίες του κόσµου αλλά και τον πιο καθαρό βυθό της Μεσογείου. Επωφεληθείτε λοιπόν από το θαυµάσιο καιρό όπου οι συνθήκες για καταδύσεις είναι κατάλληλες σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και κάντε µια βουτιά στα γαλάζια νερά.

Το σώµα, απαλλαγµένο από την αίσθηση της βαρύτητας, µοιάζει να αιωρείται ελεύθερο σ’ αυτό το µυστηριώδες υδάτινο σύµπαν. Οι µαγευτικοί ιριδισµοί του ηλιακού φωτός, όπως διαθλάται στα διάφανα νερά, δίνουν µια αίσθηση γαλήνης και αιωνιότητας.

Οι καθαρές θάλασσες και τα ζεστά νερά καθιστούν την Κύπρο ιδανική για καταδύσεις. Η θερµοκρασία της θάλασσας κυµαίνεται από 27 µέχρι 16 βαθµούς κελσίου, γεγονός που την βοηθάει να έχει τη µεγαλύτερη περίοδο για καταδύσεις στη Μεσόγειο, ενώ η απουσία του πλαγκτόν προσφέρει εξαιρετική ορατότητα. Την απόλυτη γαλήνη ταράζει µια «θαλάσσια κιβωτός» από ασηµένια κοπάδια ψαριών· «ντροπαλά» χταπόδια παιχνιδιάρικα δελφίνια και νωχελικές χελώνες, που δίνουν ζωή στα συγκλονιστικά υποβρύχια τοπία.

Αν δεν έχετε κάνει κατάδυση ποτέ προηγουµένως, αποταθείτε σε σχολές που θα σας βοηθήσουν να νοιώσετε τη συγκίνηση της πρώτης επαφής σας µε τον υποβρύχιο κόσµο και θα σας ξεναγήσουν σε µερικά από τα καλύτερα καταδυτικά σηµεία. Σε συνθήκες ασφάλειας και κάτω από επαγγελµατική καθοδήγηση µπορείτε να µάθετε τα στοιχειώδη σχετικά µε το πώς να αναπνέετε κάτω από το νερό, να επισκεφθείτε ερείπια αρχαιολογικών χώρων και να εξερευνήσετε βραχώδεις κήπους εγκλωβισµένους σε σφουγγάρια.

Όποια περιοχή κι αν επιλέξετε για κατάδυση, το σίγουρο είναι πως θα αποζηµιωθείτε και µε το παραπάνω. Όµως, κάποιοι προορισµοί είναι εξαιρετικά δηµοφιλείς και τόποι συνάντησης των αυτοδυτών, που µοιράζονται το πάθος τους για εξερεύνηση των βυθών, υποβρύχια φωτογραφία και υποβρύχιο ψάρεµα. Παραπάνω έχουµε επιλέξει για εσάς δέκα σηµεία στην ελεύθερη επαρχία Αµµοχώστου που πρέπει οπωσδήποτε να ρίξετε µια βουτιά.

10 MUST ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑ∆ΥΣΗ

Αγία Θέκλα στην Αγία Νάπα
Ναύαγιο Liberty στον Πρωταρά
Υφαλός Kermia στην Αγία Νάπα
Αγίοι Ανάργυροι στο Κάβο Γκρέκο
Σπηλιές Κάβο Γκρέκο στην Αγία Νάπα
Κόλπος του Κόννου στον Πρωταρά
Η σπηλιά του Κύκλωπα στον Πρωταρά
Κόλπος Green Bay στον Πρωταρά
Ναύαγιο Nemesis III στον Πρωταρά
Ναυάγιο Κερύνεια στην Αγία Νάπα