URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Cinque Terre: Ταξίδι στα “στεριανά νησιά” της Ιταλίας

της Μαριάννας Λαζάρου

Cinque Terre: Ταξίδι στα “στεριανά νησιά” της Ιταλίας

Πολύχρωμα σπίτια σκαρφαλωμένα σε απότομους βράχους. Πλακόστρωτα μονοπάτια που σε οδηγούν σε ανοιχτές, λουσμένες στον ήλιο πλατείες, όπου τα παιδιά κλοτσούν την μπάλα τους έχοντας για συντροφιά το άρωμα από τις πασχαλιές. Κι αν χαμηλώσεις το βλέμμα, μένει μόνο η θάλασσα. Όχι, δε βρέθηκα σε κάποιο νησί, αλλά στο Cinque Terre, μία σειρά από πέντε ψαροχώρια στη Βόρεια Ιταλία που ενθουσιάζουν με τη μεσαιωνική απλότητά τους, αλλά και την ευκολία στην πρόσβαση.

Με αφετηρία τη Γένοβα, η πρώτη στάση με το τρένο είναι το Riomaggiore. Όπως και όλα τα χωριά του Cinque Terre, έτσι και αυτό αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Λίγο έξω από το σταθμό βρίσκεται η κεντρική οδός του χωριού, η Via del Amore. Ακολουθώντας την ανακαλύπτουμε το καλύτερο σημείο για εντυπωσιακές φωτογραφίες με φόντο το πέλαγος, καθώς και μία μικρή γέφυρα, όπου τα ερωτευμένα ζευγάρια αφήνουν κλειδαριές στο πλάι της. Η πρότασή μου είναι η εξής: αντί να επιβαρύνουμε τις γέφυρες με σκουριασμένα μέταλλα, καλύτερα να ενδώσουμε στις τοπικές σπεσιαλιτέ που σερβίρουν τα μαγαζιά της Via del Amore και κυρίως, στο εξαιρετικά αρωματικό λευκό κρασί που παράγεται από αμπέλια της περιοχής, το Sciacchetrà!

riomaggiore

Με το ίδιο εισιτήριο τρένου φτάνουμε σε λιγότερο από 5 λεπτά στη σαφώς πιο κοσμοπολίτισσα Manarola. Το σκηνικό είναι παρόμοιο. Πολύχρωμα σπίτια δείχνουν να αιωρούνται πάνω από τη θάλασσα, όπου κάποιοι πιο τολμηροί κάνουν τις βουτιές τους κι ας είναι τέλη Απρίλη. Μία σύντομη ανηφορική διαδρομή οδηγεί στην κορυφή του λόφου Punta Bonfiglio, όπου η θέα κόβει την ανάσα. Οι “αναθυμιάσεις” από το χταπόδι και το καλαμάρι που μαγειρεύονται στα κάρβουνα δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο!

Αν και όλα τα χωριά που αποτελούν το Cinque Terre απαιτούν αντοχή στο περπάτημα και την ανάβαση για να τα εξερευνήσουμε, η Corniglia θέτει τη μεγαλύτερη πρόκληση λόγω του πιο ατίθασου και πρωτόγονου χαρακτήρα της. Αφήνοντας πίσω την αποβάθρα, σκαρφαλώνουμε περίπου 100 μέτρα για να φτάσουμε στην κορυφή του βράχου, όπου απλώνεται ο μεσαιωνικός οικισμός. Εδώ οι τόνοι πέφτουν αισθητά. Η κεντρική πλατεία έχει ελάχιστα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, ενώ οι δρόμοι με τα πέτρινα σπίτια είναι ήσυχοι και πάντα ανηφορικοί. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και οι επισκέπτες επηρεάζονται από τη γαλήνη του τοπίου και μιλούν χαμηλόφωνα μεταξύ τους. Αυτή η αυθεντικότητα του τοπίου και η αίσθηση της αντίστασης στην τουριστική εκμετάλλευση είναι που κάνουν την Corniglia γοητευτική.

Αργά το μεσημέρι φτάνουμε στο πιο διάσημο, ίσως, χωριό του Cinque Terre, την πολυφωτογραφημένη Vernazza. Όχι άδικα. Τα νερά του λιμανιού βάφονται πολύχρωμα από τις αντανακλάσεις των σπιτιών που υψώνονται αμφιθεατρικά από πίσω, ενώ και τα έντονα χρώματα των ψαροκάικων δίνουν τη δική τους θετική νότα στους περιπάτους. Ανεβαίνοντας ψηλότερα απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα από τα κάστρα και τις ταράτσες που έχουν διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα καφέ κι εστιατόρια.

Τελευταίος σταθμός είναι το Monterosso. Περισσότερο μία παραλία παρά κυριολεκτικά ένα χωριό, το Monterosso είναι το μόνο που διαθέτει αρκετά πλατιά αμμουδιά για να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό λουόμενων το καλοκαίρι, αλλά ουσιαστικά τίποτα άλλο πέρα από αυτό.

Εάν ένα ταξίδι στην Ιταλία βρίσκεται στα σχέδιά σας, το Cinque Terre πρέπει οπωσδήποτε να αποτελέσει μέρος του! Μέσα σε μία ημέρα μπορεί κανείς να επισκεφθεί και τα πέντε αυτά χωριά και να απολαύσει με άνεση όλες τις ομορφιές που προσφέρουν. Υπάρχει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, ενώ η μετακίνηση από το ένα χωριό στο άλλο γίνεται με ένα εισιτήριο και σε πολύ χαμηλή τιμή. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Μαριάννα Λαζάρου είναι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

riomaggiorevernaza2