URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Χειροποίητα κοσμήματα από την Ελλάδα ταξιδεύουν στην Κύπρο και την υπόλοιπη Ευρώπη!

του Ευθύμιου Σαββάκη

Χειροποίητα κοσμήματα από την Ελλάδα ταξιδεύουν στην Κύπρο και την υπόλοιπη Ευρώπη!

Η ιστορία της Μόσχας Σπυροπούλου και του Χρήστου Σεφτελή από το Κόσμημα Gallery.

Βράδυ Σαββάτου και ο δημιουργικός πανικός στο εργαστήριο φανερώνει ότι ακόμα μία παραγγελία για το εξωτερικό ολοκληρώνεται. Προορισμός αυτή τη φορά η Λεμεσός, η τρίτη αποστολή στην Κύπρο τον τελευταίο μήνα. Η Μόσχα με τον Χρήστο επιμελούνται με προσοχή τις συσκευασίες, την ώρα που ο Ζάχος στήνει τη φωτογραφική του μηχανή για το πρώτο πορτρέτο. Η συζήτησή μας ξεκινά.

«Όλα ξεκίνησαν πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν ο πατέρας μου διατηρούσε ένα από τα πιο παλιά εργαστήρια χρυσοχοΐας στην Ελλάδα. Μεγάλωσα μέσα στα κοσμήματα, τα λάτρεψα από μικρή και αποφάσισα ότι εκεί θα ήθελα να αφιερωθώ κι εγώ. Το κόσμημα, άλλωστε, αλλάζει την ψυχολογία του ανθρώπου. Τον κάνει να αισθάνεται όμορφα και του φέρνει στο μυαλό ωραίες αναμνήσεις. Πολύ προσωπικές στιγμές, κάποια επέτειο, αγαπημένες διακοπές σε κάποιο νησί και πολλά άλλα», τονίζει η Μόσχα και στέκεται στην αξία του χειροποίητου.

Φωτογραφία: Ζάχος Χασιώτης

«Η αξία του μέσα στην τυποποιημένη καθημερινότητά μας είναι τεράστια. Πρόκειται για ένα προϊόν που φτιάχνεται με τα χέρια, μέσα σε όλα αυτά τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν. Είναι κάτι μοναδικό, αποκλειστικά για σένα, που κουβαλάει πάνω του προσωπική δουλειά, μεράκι και αγάπη».

Δίπλα της ο Χρήστος αναλύει πώς μία επιχείρηση μπορεί να επιβιώσει στην Ελλάδα του σήμερα και που έχει προσανατολιστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον της αγοράς.

«Αναμφισβήτητα, ο κλάδος μας έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια, μέσα σε ένα πλαίσιο κρίσης και αβεβαιότητας. Έτσι, για να επιβιώσει μία επιχείρηση στην Ελλάδα του 2016 χρειάζεται αυθεντική αγάπη για τη δουλειά που επιλέγεις, πολλές ώρες εργασίας, προσφορά του κάτι παραπάνω σε υπηρεσίες και άφθονη τύχη. Σε άλλες περιόδους, με αυτές τις παραμέτρους, μία επιχείρηση θα είχε εκτοξευτεί σε πωλήσεις, αλλά πλέον, στην εποχή μας, το σημαντικότερο είναι να επιβιώνεις.

Πλέον, πρέπει να τονίσουμε, ότι μέσα στο νέο πλαίσιο της αγοράς, παρατηρούμε την πώληση είτε πολύ ακριβών κοσμημάτων, είτε πολλών ελαφρύτερων κοσμημάτων για λαϊκή κατανάλωση. Για παράδειγμα, έχουν εμφανιστεί ξανά κοσμήματα 9 καρατίων ή ακόμα και κούφια, τα οποία είχε να δει η αγορά από την εποχή της πετρελαϊκής κρίσης του ’70. Στο άμεσο μέλλον, θεωρώ ότι η αγορά θα κινηθεί με δύο (αντίστροφους) τρόπους. Με μεγάλα κοσμήματα από προσιτά υλικά, κατασκευασμένα στην Ασία, τα οποία θα κατακλύσουν την Ευρώπη, αλλά και με ακριβά κοσμήματα από ευρωπαϊκούς ή αμερικάνικους οίκους για τις αγορές της Ασίας!», αναφέρει.

zak_29-1dior

Φωτογραφία: Ζάχος Χασιώτης

Το ζευγάρι από την Πτολεμαΐδα διαθέτει επίγειο κατάστημα, e-shop, καθώς και ένα πρότυπο εργαστήριο, ανοικτό σε όλους τους πελάτες.

«Στο e-shop μας μπορεί να βρει κανείς ασημένια και χρυσά κοσμήματα (δική μας παραγωγής, αλλά και από επιλεγμένα εργαστήρια), στέφανα γάμου, βέρες, σταυρούς βαφτιστικούς, χειροποίητες δημιουργίες, αλλά και όλες τις σύγχρονες τάσεις της μόδας.

Στο εργαστήριο, ξεκινάμε από το λιώσιμο και την παραγωγή φύλλων χρυσού ή ασημιού, συνεχίζουμε με την κατασκευή καλουπιών και τελειώνουμε με τα καρφώματα των πετρών και τις επιμεταλλώσεις. Διαθέτουμε μία πλήρη εγκατάσταση παραγωγής κοσμημάτων βιομηχανικού τύπου, αλλά σε μικρογραφία. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε ό,τι θέλει ο πελάτης, χωρίς να πάμε σε παραγωγές 200 τεμαχίων στο σχέδιο, όπως θα έκανε ένα εργοστάσιο. Επίσης, κάνουμε επισκευές και ανακατασκευές κοσμημάτων, λειτουργώντας σαν μία πλήρης μονάδα παραγωγής που δίνει στον πελάτη τη δυνατότητα να φτιάξει μοναδικές δημιουργίες με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον ίδιο.

Φωτογραφία: Ζάχος Χασιώτης

Οι δημιουργίες μας ξεχωρίζουν και στην πρώτη ματιά, αλλά και στη διάρκεια του χρόνου. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών (όταν, για παράδειγμα, αναφερόμαστε σε ασήμι 925° είναι όντως 925°). Δε δίνουμε το κόσμημα στον πελάτη αν δεν αρέσει πρώτα σε εμάς. Και επίσης, ο σχεδιασμός που προέρχεται από τις ιδέες που μας δίνουν οι πελάτες μας, κάνει το κόσμημα ξεχωριστό. Όπως ξεχωριστός είναι ο κάθε ένας από εμάς!», θα συμπληρώσει ο Χρήστος.

Σταδιακά, οι δυο τους βλέπουν την επιχείρησή τους να σπάει τα στενά εθνικά σύνορα και να εξάγει τις δημιουργίες της στις αγορές του εξωτερικού.

«Όλα ξεκίνησαν όταν κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας και πελάτες μας μετανάστευσαν σε πόλεις της Ευρώπης για δουλειά ή ένα καλύτερο ακαδημαϊκά αύριο. Έτσι, παρουσιάζοντας τα κοσμήματά μας στους εκεί συναδέλφους, συνεργάτες, συμφοιτητές κτλ δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτες παραγγελίες, οι οποίες πύκνωσαν, σχηματίζοντας μία σταθερή συνεργασία και με πολλές βιοτεχνίες το τελευταίο διάστημα. Γερμανία, Ολλανδία, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, αλλά και Αμερική. Ο χάρτης της δραστηριότητάς μας μεγαλώνει και χαιρόμαστε που δημιουργίες μας ταξιδεύουν και κάνουν ευτυχισμένους ανθρώπους που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ από κοντά.

Φωτογραφία: Ζάχος Χασιώτης

Σίγουρα, οι απαιτήσεις αυτής της πρόκλησης είναι τεράστιες, καθώς πρέπει να είσαι έτοιμος 110% (σε υλικά, προμήθειες, χρόνο κτλ) για να ικανοποιήσεις τις παραγγελίες μίας παγκόσμιας αγοράς που αναζητεί διαρκώς καινούρια πράγματα. Το ξένο κοινό εκτιμά πολύ τις χειροποίητες δημιουργίες και γυρίζει την πλάτη στη βιομηχανοποιημένη φύση της εποχής, που παράγει απρόσωπα και μαζικά.

Αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας, άλλωστε, η προσωπική επαφή με τον πελάτη, η οποία θα εξασφαλίσει ότι η προσωπική δημιουργία που επιθυμεί θα είναι αυτή που ονειρεύεται (ή ακόμα και καλύτερη από τις προσδοκίες του). Έτσι, όταν κάποιος ζητά μία χειροποίητη, μοναδική κατασκευή που συμβολίζει κάτι ιδιαίτερο για αυτόν, κανονίζουμε μία συνάντηση – συνέντευξη, όπου προσπαθούμε να μπούμε μέσα στην ιστορία, να αντιληφθούμε όλη την ατμόσφαιρα και να προτείνουμε τα σχέδια αυτά που θα μετατρέψουν την αφήγηση σε κόσμημα.

Επιδιώκοντας, μάλιστα, να έχουμε αυτή την επαφή και με τους ξένους πελάτες μας, δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουμε skype (ακόμα και τις πιο ασυνήθιστες ώρες), ακούγοντας προσεκτικά τις ανάγκες του πελάτη και τη σημασία που θα έχει για αυτόν η συγκεκριμένη δημιουργία. Και στη συνέχεια, με τις συσκέψεις της ομάδας, καταλήγουμε στα προτεινόμενα σχέδια και στη δομή της υλοποίησης. Πάνω σε αυτά τα «καλούπια» επιθυμούμε να κινηθούν και τα μελλοντικά μας επιχειρηματικά σχέδια. Κάνοντας χαρούμενους με τις δημιουργίες μας ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο!», καταλήγει η Μόσχα.

Το eshop του Gallery: http://www.kosmima-gallery.gr/
Η σελίδα του Gallery στο Facebook
Φωτογραφίες: Ζάχος Χασιώτης

Φωτογραφία: Ζάχος Χασιώτης

*Info: Ο Ευθύμιος Σαββάκης είναι Έλληνας δημοσιογράφος και Υποψ. Διδάκτωρ του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Στην Ελλάδα εργάζεται για το συγκρότημα της LIFO, τη βρετανική εταιρεία bet365 καθώς και για άλλα sites, πρότζεκτ, free press και εταιρείες, ενώ, τα τελευταία χρόνια, δημοσιογραφική δράση έχει αναπτύξει και εκτός συνόρων (Κύπρο, Αγγλία, Ασία και Αμερική). Το πρώτο του διήγημα, «Ο λύκος και οι καραμέλες», περιλαμβάνεται στη συλλογή αστυνομικών ιστοριών «Ο Φόβος του Ξένου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

zak_29-1dior