URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Χασίσι μυρωδάτο – του Χρίστου Κυριάκου

Χασίσι μυρωδάτο – του Χρίστου Κυριάκου

Μόλις πάτησε το πόδι του, στο λιμάνι της Λάρνακας, άρχισε να μοιράζει χαιρετούρες. Ήταν πασίγνωστος στην πιάτσα. Όσοι είχαν σχέση με λιμάνια και θάλασσες, τον γνώριζαν. Όχι με το όνομα του, Νικόλαος Ξανθόπουλος, αλλά ως “κάπτεν Νικ”. Μόλις τέλειωσε με αυτά, πήγε στο πιο κοντινό καφενείο. Είχε ανάγκη ένα καφέ.     

Παρέμεινε για λίγο στο καφενείο. Προτού φύγει, ήρθε ένας τύπος και κάθισε κοντά του. Γνωριστήκανε και αμέσως άρχισε να του μιλάει για διάφορα θέματα που είχαν σχέση με τη δουλειά του. Σε κάποια φάση ο τύπος μπήκε στο ψητό. “Το φορτίο θα έρθει από την Περσία. Θα κάνει στάση στον Λίβανο. Εσύ το μόνο που θα κάνεις είναι να το μεταφέρεις στην Αμβέρσα ή στον Ρότερνταμ, θα δούμε…” του λέει με ένα μάγκικο ύφος. “Ενδιαφέρεσαι κάπτεν;”. Ο κάπτεν Νικ του έγνεψε θετικά. Μιλήσανε λίγο ακόμα και μετά ο τύπος έφυγε. Δώσανε ραντεβού στις 7 του Γενάρη (1977).

download (1)

Την προηγούμενη νύχτα, που θα γινόταν το κόλπο, είχε αυπνίες. Σηκώθηκε απ’ το κρεβάτι και πήγε να πιεί ένα ποτήρι νερό. Του προκαλούσε άγχος το συγκεκριμένο γεγονός. Όχι πως  ήταν πρωτάρης σ’ αυτά, αλλά ζοριζόταν όταν έφθανε η ώρα. Κάπνισε ένα τσιγάρο και πήγε και πάλι για ύπνο. Δυσκολευόταν να κοιμηθεί και πάλι. Άρχισε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να μην πετύχει το σχέδιο. Τα ίδια βέβαια σκεφτόταν πάντοτε. Μετέπειτα τον πήρε ο ύπνος.

Το πρωί, μπήκε στο πλοιάριο, ονόματι Μ/S Γκλόρια (Gloria), που έπλεε υπό Κυπριακή σημαία και σάλπαρε για το λιμάνι Τζουνίχ (Jounieh) του Λιβάνου. Εκεί συνάντησε δυο Λιβανέζους. Του είπαν να σαλπάρει σε ένα διπλανό παραθαλάσσιο χωρίο. Θα το ανάμεναν δυο άτομα όπου θα φόρτωναν το φορτίο στο πλοιάριο. Μετά από δυο ώρες σάλπαρε προς τις Κάτω χώρες όπου θα αποβίβαζε το φορτίο στην Αμβέρσα ή το Ρότερνταμ. Μαζί του επιβιβάστηκαν και δυο Τούρκοι όπου θα πρόσεχαν το φορτίο. Θα του έλεγαν στον δρόμο που ακριβώς θα αγκυροβολούσε.

Vasilis_Tsitsanis

Στην πορεία το πλοιάριο θα βρει φουρτούνα έτσι τον αναγκάζει να πλεύσει προς τα Ίσθμια της Κορίνθου. “Παντελώς ξαφνικά” εμφανίζεται ένα καράβι του Υ.Ε.Ν (Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου) όπου ζητά να κάνει ένα τυπικό έλεγχο. Οι Τούρκοι αρχίσαν να τα χάνουν και να κινούνται περίεργα. Δεν περίμεναν καθόλου τέτοια εξέλιξη. Χλόμιασαν και έτρεξαν να κρυφθούν. Οι υπεύθυνοι του Υ.Ε.Ν. άμεσα ανέβηκαν στο πλοίο και ζήτησαν να ξεσκεπάσουν το φορτίο. Όταν είδαν τι περιείχε το φορτίο αμέσως συνέλαβαν τον κάπτεν Νικ και του δύο Τούρκους. Κανείς δεν γλύτωσε. Βρήκαν 11 τόνους χασίς.

Μετά την σύλληψη τους ο  κάπτεν Νικ μυστηριωδώς θα αφεθεί ελεύθερος. Βέβαια το γεγονός ότι αφέθηκε, μόνο τυχαίο δεν ήταν. Ο Νικόλας Ξανθόπουλος ή κάπτεν Νικ, ήταν χρόνια συνεργάτης της Αμερικάνικης υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών D.E.A. (Drug Enforcement Administration) και στην καριέρα του έχει καταδώσει πάρα πολλά άτομα με τέτοιο τρόπο. Συνήθιζε μάλιστα να τα κάνει τόσο αληθοφανή που κανείς δεν έπαιρνε μυρωδιά ποιος ήταν εν τέλει. Η συγκεκριμένη “παράδοση” ήταν η μεγαλύτερη που έχει κάνει.

Μήνες αργότερα ο Βασίλης Τσιτσάνης συγγράφει το τραγούδι “το βαπόρι απ’ την Περσία” εμπνευσμένος από την εν λόγω σύλληψη και κάνει πάταγο. Βέβαια το τραγούδι δέχθηκε σκληρή κριτική αλλά εν τέλει το αποδέχθηκαν. Όπως το είπε και ο Τσιτσάνης η υπόθεση ήταν “προμελετημένη καρφωτή και λαδωμένη”.

Vasilis_Tsitsanisdownload (1)