URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Μπήκαμε στο εξωκκλήσι του Άγιου Επιφανίου

Βρίσκεται στην Αγία Νάπα, έχει πανοραµική θέα και µια βαθιά ιστορία.

Μπήκαμε στο εξωκκλήσι του Άγιου Επιφανίου

Φεύγοντας από την Αγία Νάπα µε κατεύθυνση προς το Κάβο Γκρέκο, σ’ ένα ύψωµα προβάλλει εµβληµατικά ένας µεγάλος ξύλινος σταυρός, ο οποίος υποδεικνύει και επιδεικνύει την πανέµορφη εκκλησία του Αγίου Επιφανίου που βρίσκεται εκεί. Μια εκκλησία κόσµηµα που συνδυάζει την πανοραµική θέα ολόκληρης της Αγίας Νάπας και το απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου, µαγνητίζοντας το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών και διερχοµένων της περιοχής. Γι’ αυτό άλλωστε και αποτελεί την κατ’ εξοχήν επιλογή όχι µόνο των ντόπιων αλλά και των τουριστών για την τέλεση των γάµων τους και των βαπτίσεων των παιδιών τους.

DSC_0012

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες που µας παρείχε ο πατήρ Βασίλειος, εφηµέριος ιερέας της Αγίας Νάπας, στο συγκεκριµένο χώρο υπήρχε µια ετοιµόρροπη εκκλησία του Αγίου Επιφανίου. Επειδή όµως ήταν κτισµένη µε µπλοκ, αποφασίσθηκε το 2006 να κτιστεί πλησίον της παλαιάς, µια νέα εκκλησία, η οποία ανεγέρθηκε σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Κατόπιν κρίθηκε απαραίτητη η αναπαλαίωση της παλαιάς εκκλησίας, κατά τις εργασίες της οποίας ανευρέθηκε το θαυµατουργό αγίασµα και το καντήλι του Αγίου Επιφανίου, η ύπαρξη των οποίων αγνοείτο µέχρι τότε. Αργότερα, βρέθηκαν και τα θεµέλια της εκκλησία που υπήρχε την εποχή του Αγίου Επιφανίου και το ιερό µε την µορφή του πετάλου, όπως ακριβώς κτίζονταν οι εκκλησίες την εποχή εκείνη. Από το 2011, χρονολογία κατά την οποία περατώθηκαν οι παραπάνω εργασίες, κατέστη επισκέψιµη και η αρχαία εκκλησία, η αναπαλαίωση της οποίας συνδυάστηκε µε την τοποθέτηση µιας περίτεχνης και πρωτοποριακής κατασκευής στο δάπεδο η οποία αναδεικνύει µε µοναδικό τρόπο τα πολύτιµα αρχαιολογικά ευρήµατα.
Η ιστορία του ιερού αυτού χώρου στον οποίο βρίσκονται σήµερα οι δύο πιο πάνω ναοί είναι σύµφυτη µε την βιογραφία του Αγίου Επιφανίου.

Ο Άγιος Επιφάνιος ήταν ένας ιερέας ευλαβής, ο οποίος κατέφθασε και παρέµεινε στην Κύπρο όταν το πλοίο στο οποίο επέβαινε, λόγω τρικυµίας, αγκυροβόλησε στο νησί µας. Η φήµη του και οι αρετές του δεν άργησαν να διαδοθούν ευρέως µεταξύ των Χριστιανών της Κύπρου και κατά λογική ακολουθία αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Από την θέση αυτή, ο Άγιος Επιφάνιος ξεκίνησε το ποιµαντικό του έργο στο νησί αγωνιζόµενος µε ιδιαίτερο ζήλο για την διατήρηση και ενίσχυση των ορθόδοξων δογµάτων, σε µια εποχή, τον 4ο αιώνα, όπου αναδύθηκαν πολλές αιρετικές δοξασίες και πλάνες. Προς περιφρούρηση του ποιµνίου από τις παρεκκλίσεις αυτές, ο Άγιος συνέγραψε πλήθος αντιαιρετικών πραγµατειών κάνοντας συνεχή χρήση χωρίων της Αγίας Γραφής, αποβλέποντας στην διασφάλιση της ανόθευτης χριστιανικής πίστης. Εκεί που ανεγέρθηκε σήµερα η εκκλησία του Αγίου Επιφανίου, βρισκόταν σύµφωνα µε την ισχύουσα παράδοση και τα αρχαιολογικά ευρήµατα το ησυχαστήριο του Αγίου Επιφανίου, όπου κατέφευγε ο Άγιος για να συγγράψει τις επιστολές και τα έργα αυτά. Αξιοσηµείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο Άγιος Επιφάνιος είχε συγγράψει Θεία Λειτουργία, όπως έκαναν οι σύγχρονοί του, Μέγας Βασίλειος και Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστοµος.

DSC_0019

Ο Άγιος Επιφάνιος απεβίωσε στις 12 Μαΐου το 403 µ.Χ. επιστρέφοντας στην Κύπρο από την Κωνσταντινούπολη όπου είχε µεταβεί για να διευθετήσει τις τρέχουσες εκκλησιαστικές υποθέσεις, µετά από αρχιεροσύνη 36 χρόνων. Όπως αναφέρεται, κατά την διάρκεια του θανάτου του Αγίου και ενώ ήταν µέσα Μαΐου ο ουρανός σκοτείνιασε.

Η εκκλησία του Αγίου Επιφανίου κτίστηκε µε εισφορές πλήθους πιστών της περιοχής και όχι µόνο. Σήµερα, η συγκεκριµένη τοποθεσία είναι χώρος καταφυγής και προσευχής για πάρα πολλούς πιστούς γεγονός που αποδίδεται στην ιερότητα που απολαµβάνει διαχρονικά στην συνείδηση των πιστών ο χώρος αυτός.

DSC_0019DSC_0012