URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Μπήκαμε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο…

Και θαυμάσαμε τα εξαιρετικά του εκθέματα

Μπήκαμε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο…

Και είδαµε να αποκαλύπτεται µπροστά µας η ηρωική και αγωνιστική πορεία για ελευθερία και εθνική δικαίωση του νεότερου Ελληνισµού και ειδικότερα του Κυπριακού Ελληνισµού
Στην oδό Γιάννη Ρίτσoυ 11, στην Aγία Νάπα και σε απόσταση αναπνοής από την τουριστική νυκτερινή ζωή βρίσκεται το Εθνικό Ιστορικό Μoυσείο. Το µoυσείο ξεκίνησε τη λειτουργία τoυ πριν ένα χρόνo υπό την πρωτοβουλία του Σέργιoυ Γεωργίου Σεργίoυ Κερκoυλλά. O Σέργιος Σεργίου, πλοίαρχος εµπορικού ναυτικού, κατάφερε να µαζέψει από τα ταξίδια που έκανε ένα θησαυρό ανεκτίµητης πολιτιστικής κληρoνoµιάς. Τα περισσότερα αντικείµενα είναι ελληνικά, από την Αθήνα και γενικότερα από όλη την Ελλάδα, και αναφέρονται στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, στους οποίους πάντοτε η παρουσία των Κυπρίων στα πεδία των µαχών ήταν εθελοντική, πολυπληθής και σε κάποιες µάχες καθοριστική, όπως ήταν η µάχη του Βελεστίνου κατά τον ατυχή πόλεµο του 1897. Στη µάχη αυτή ο συνταγµατάρχης Κωνσταντίνος Σµολένσκης ανέκοψε την προέλαση του τούρκικού στρατού. Στο σύνταγµα του Σµολένσκη συµµετείχαν αρκετοί Κύπριοι. Στο µουσείο σώζονται και δυο όπλα λάφυρα από τη µάχη εκείνη. Επίσης, στη µάχη της Κρήτης πάρα πολλοί Κύπριοι, µετά την κατάρρευση του µετώπου στην κυρίως Ελλάδα, κατέφευγαν στην Κρήτη στην πορεία τους προς την Αίγυπτο, όπως και οι υπόλοιποι Βρετανοί στρατιώτες, όµως στη µάχη της Κρήτης γίνεται αναφορά σε Βρετανούς, Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς. ∆εν αναφέρονται οι Κύπριοι στρατιώτες. Αυτό, αν κάποιος µελετήσει την πολεµική ιστορία, θα το εντοπίσει σε πάρα πολλές µάχες και γεγονότα, όπου η παρουσία των Κυπρίων ήταν καθοριστική για την έκβαση της µάχης.

Όταν η συλλογή αυξήθηκε και εµπλουτίστηκε µε αντικείµενα πολύτιµα, σπάνια και µεγάλης ιστορικής αξίας θεώρησε πως η δηµιουργία του Μουσείου ήταν απαραίτητη, ώστε να µπορέσει να τα δει και να τα θαυµάσει και ο υπόλοιπος κόσµος. Κυρίως όµως η όλη προσπάθεια αποτελεί ένδειξη σεβασµού και τιµής προς τις προηγούµενες γενιές των Κύπριων, που αγωνιστηκαν εθελοντικά σε όλους τους αγώνες και πολέµους µαζί µε τους υπόλοιπους Έλληνες, και για να γίνει γνώστη η πρόσφορα αυτή στο Έθνος στις νεότερες γενιές των Κύπριων.

Σε µια µεγάλη, άνετη αίθoυσα, εκτίθενται χωριστά σε ενότητες µε µοναδικό τρόπο µερικά από τα αντικείµενα που έχει περισυλλέξει τόσα χρόνια. Μπαίνοντας θα δούµε να ξετυλίγεται µπροστά µας η ιστορική διαδροµή και πορεία της Κύπρου. Μπροστά µας βλέπουµε πήλινα αγγεία, χάλκινα και ξύλινα χρηστικά αντικείµενα της καθηµερινής ζωής των προηγούµενων αιώνων. Επίσης θα δούµε διάφορα γεωργικά εργαλεία όπως ξυλάλετρο, βουκάνη, ζυγός και πολλά άλλα.

DSC_0933 (1)

Σε µια βιτρίνα βλέπουµε πολύ όµορφα ρωσικά σαµοβάρια, παραδοσιακό και απαραίτητο αντικείµενο σε κάθε ρωσικό σπίτι. Κατά τη διάρκεια του πολέµου το 1940, πολλοί Ρώσοι έκρυβαν αυτά τα σαµοβάρια για να µην πέσουν στα χέρια των Γερµανών. Πολλά έχουν ξεχαστεί και σήµερα όταν τα βρίσκουν είναι γι’ αυτούς ένας µεγάλος θησαυρός.

Προχωρώντας στο εσωτερικό, ο επισκέπτης µέσα από όπλα, κειµήλια, σπαθιά, έργα τέχνης, χάρτες, ενδυµασίες, εικόνες και πολλά άλλα, παρακολουθεί την πορεία του Κυπριακού Ελληνισµού κατά τη Φραγκοκρατία, Ενετοκρατία, Βυζαντινή περίοδο, Τουρκοκρατία, Ελληνική επανάσταση του 1821, τον ατυχή πόλεµο του 1897,τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέµους, τους δυο Παγκόσµιους πολέµους µέχρι και τον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59.

Και όπως µας ξεναγεί ο κύριος Σεργίου, µετά την ενότητα µε τα αντικείµενα της καθηµερινής κυπριακής ζωής, ακολουθεί η µεσαιωνική περίοδος µε τη Λατινοκρατία (Φραγκοκρατία, Ενετοκρατία). Εδώ βλέπουµε διάφορα µεσαιωνικά όπλα (µηχανισµός πυροδοτήσεως µε φυτίλι) και σπαθιά της περιόδου εκείνης, που χρησιµοποιήθηκαν εναντίον των Τούρκων κατά την πρώτη εισβολή στην Κύπρο το 1570-71. Ακολούθως, βλέπουµε τα Βυζαντινά εκθέµατα µε εντυπωσιακές ξυλόγλυπτες εικόνες. Ακολούθουν τα εκθέµατα της επαναστάσεως του 1821,τα οποία καλύπτουν ένα µεγάλο µέρος του µουσείου. Κυπριακές ενδυµασίες της εποχής καθώς και της κυρίως Ελλάδος, χρυσοκέντητα γιλέκα, παλάσκες, σπαθιά, σηµαίες, µαχαίρια, µαλαµοκαπνισµένες πιστόλες και ασηµένια σκαλιστά καριοφίλια, όπλα-εργα τέχνης που είχαν στην κατοχή τους µόνο πλούσιοι, οπλαρχηγοί και καπετάνιοι. Επίσης, µοναδικά παραδοσιακά ασηµένια κοσµήµατα, ζώνες, πόρπες, σταυροί, βραχιόλια και ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο µε τον Αλί πασά στη λίµνη των Ιωαννίνων είναι µόνο µερικά από τα αντικείµενα που θα δούµε από εκείνη την ένδοξη περίοδο.

Μετά το 1821 ακολουθούν όπλα και αντικείµενα των νεότερων πολέµων. Ο ατυχής πόλεµος του 1897, οι νικηφόροι Βαλκανικοί πόλεµοι 1912-13 και οι Α’ και Β’ Παγκόσµιοι πόλεµοι. Εδώ βλέπουµε όπλα, σπαθιά, σέλλες, στολές, χλαίνες, κράνη που χρησιµοποιούσαν σε κάθε πόλεµο, ο κάθε στρατός σε κάθε εποχή. Μια βρετανική µοτοσικλέτα, η περίφηµη B.S.A. model M.20, που έγινε κατά παραγγελία για τον Βρετανικό στρατό το 1936, αλεξίπτωτα, ξύλινος έλιξ αεροπλάνου, µετάλλια, παράσηµα κ.λ.π.

DSC_0951 (1)

Τελειώνουµε µε τoν απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 µε λίγα αλλά χαρακτηριστικά αντικείµενα όπως ένας πολυγράφος και µια γραφοµηχανή, βασικά εργαλεία του αγώνος, αστυνοµικά ρόπαλα, κράνη, µαχαίρια, ζώνες, όπλα τα οποία χρησιµοποίησε ο βρετανικός στρατός µαζί µε τους Τούρκους που επάνδρωναν το επικουρικό σώµα της αποικιοκρατικής Βρετανικής αστυνοµίας για να τροµοκρατήσουν και να καθυποτάξουν τον Κυπριακό Ελληνισµό, το φρόνηµά του και την αγωνιστικότητά του για ελευθερία και Εθνική δικαίωση.

Στoν χώρο τoυ µoυσείου υπάρχει επίσης µια ρώσικη άµαξα, ένα βασιλικό σαλόνι, ένας αναγεννησιακός πίνακας της Μαρίας της Μαγδαληνής αλλά και η πρoσωπική ναυτική συλλογή τoυ κυρίoυ Σεργίου που αποτελείται από εξάντες, πυξίδες, δροµόµετρα, ναυτικά κιάλια, φανάρια, ναυτικά όπλα, πιστόλια φωτοβολίδων, βαρόµετρα, βαρογράφοι, ένας εντυπωσιακός φάρος σουηδικής κατασκευής και η συλλογή δεν έχει τέλος.

Υπάρχει επίσης µια βιτρίνα µε διάφορα παλιά µεταλλικά παιχνίδια, κυρίως ρωσικά σοβιετικής περιόδου, των δεκαετιών 1950-70 καθώς και αρκετές φωτογραφικές µηχανές. Τελειώνοντας την περιήγησή µας θα βρούµε να εκτίθενται διάφορα µουσικά όργανα απ’ όλον τον κόσµο όπως τσέλο, άρπα, ποντιακές λύρες, κιθάρες, βιολιά, ακορντεόν, τζούκ µποξ, σαξόφωνο, ζουρνάδες, ούτι, σάζι, µια λατέρνα κ.α. που κρύβουν πίσω τους µεγάλες ιστορίες.
Το µουσείο προσπαθεί µε τον δικό του τρόπο να συµβάλει στην άνοδο του πολιτιστικού επίπεδου της περιοχής µας, στην καλύτερη γνώση της ιστορίας µας και να αναδείξει και στους πολυπληθείς επισκέπτες του νησιού µας µια άγνωστη σχετικά σελίδα της ιστορίας µας. Όπως µας αναφέρει ο κύριος Σεργίου: «Πολεµήσαµε και στους δυο παγκόσµιους πολέµους από κοινού και για τα ίδια ιδανικά µε τους συµµάχους, αλλά παρ’ όλες τις υποσχέσεις τους και τα κολακευτικά τους σχόλια κατά τη διάρκεια του πολέµου, στο τέλος µας ξέχασαν. ∆ικαιούµαστε γι’ αυτό να απαιτούµε ελευθερία, εθνική δικαίωση και ειρήνη στη µαρτυρική µας πατρίδα».

Κλείνοντας σηµαντικό να γνωρίζουµε πως υπάρχουν πολλά εκθέµατα ακόµα, που απλώς είναι θέµα χρόνου και συντήρησης για να εκτεθούν.

DSC_0933 (1)DSC_0951 (1)