URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ας τελειώσουμε με το AIDS – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Ας τελειώσουμε με το AIDS – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Στα πλαίσια μιας φρενίτιδας πάθους και απροκάλυπτου έρωτα πριν από πολλά χρόνια, μια ανακοίνωση της Αμερικανικής κυβέρνησης στις 5 Ιουνίου του 1981, ήρθε για να συνταράξει την διεθνή κοινότητα. Αναφορά γινόταν σε μια “παράξενη ασθένεια”, που παρατηρήθηκε σε ομοφυλόφιλους άνδρες στο Λος Αντζελες. Πολύ γρήγορα όμως, νέες μελέτες αναδείκνυαν την μετάδοση αυτής της “παράξενης ασθένειας” και με την ετεροφυλική ερωτική επαφή.

Για ποια άλλη “παράξενη ασθένεια”, που έφερε τα πάνω κάτω σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφερόμαστε, πέρα από τον ιό HIV, γνωστό σε όλους μας AIDS;

Το AIDS αποτελεί μία από τις σημαντικότερες “πληγές” της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν είναι γνωστό πότε πρωτοεμφανίστηκε, αλλά είναι πασίγνωστο, ότι έλαβε τη μορφή επιδημίας στην Κεντρική Αφρική, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Η λάβα του ηφαιστείου που εξερράγη στην Αφρική, εξαπλώθηκε με αργούς ρυθμούς στην Ευρώπη, την Αϊτή και τις Η.Π.Α, κατά τη δεκαετία του ’90.

Η ταραχή που προκάλεσε η μετάδοση της νόσου, πυροδότησε την επιστημονική κοινότητα να προβεί στη διαδικασία ανεύρεσης σωτήριων εμβολίων. Από τα πρώτα τους δείγματα, το 2001, οι επιστήμονες είναι για πρώτη φορά αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί λύση στη μάστιγα. Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα το AIDS, αποτέλεσε την κύρια αιτία θανάτου, παγκοσμίως.

Καθώς τα χρόνια περνούν και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ασθενείς του HIV, ανάμεσά τους και πλήθος παιδιών, πολλοί από αυτούς πεθαίνουν, ενώ άλλοι παλεύουν μέχρι και την τελευταία τους πνοή, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει κάνει τεράστια βήματα, αλλά η ενημέρωση, η πρόληψη και η προφύλαξη, έχουν αλλάξει δραματικά το τοπίο.

Και κάπως έτσι , φθάσαμε στην 1η Δεκεμβρίου 2014, να την αφιερώνουμε για ακόμη μία φορά στην εκστρατεία κατά του AIDS, ενώ στο πρώτο δεκάμηνο του ίδιου έτους καταγράφηκε πραγματική πτώση των περιστατικών λοίμωξης από τον ιό. Αυτά τα ελπιδοφόρα δεδομένα, έδωσαν και το έναυσμα στην Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών για το AIDS, να θέσει τολμηρούς στόχους για το 2015. Κάποιοι από αυτούς είναι η μείωση στο μισό της σεξουαλικής μετάδοσης του ιού HIV και παροχή θεραπείας για 15 εκατομμύρια ανθρώπους. Όλα αυτά προϋποθέτουν την χορήγηση 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αποτελέσματα θα αντισταθμίσουν τις δαπάνες σε λιγότερο από μια γενιά.

Για την πλήρη κατάρριψη του μύθου και τον συνακόλουθο μηδενισμό της μάστιγας, που ονομάζεται AIDS, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί και πλήρη ένωση της κοινωνίας και να προσφέρουμε μια αγκαλιά σε ασθενείς και φορείς του ιού, γιατί είναι άνθρωποι που ζουν δίπλα μας.

Αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Σύλλογος οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”, ενώνοντας τη φωνή του με πάνω από 300 εθελοντές σε 25 πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο, με σκοπό να στείλει ένα δυνατό μήνυμα ζωής: “ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ HIV/AIDS”.

Επιχειρεί την διάδοση αυτού του μηνύματος με εκδηλώσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης και διανομής προφυλακτικών, τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα την 1η Δεκέμβρη.

1η Δεκεμβρίου λοιπόν, και δεν ξεχνάμε εκτός από το να ευχήθουμε σαφώς, “Καλό Μήνα” και να καλοδεχθούμε τον μήνα των πιο όμορφων γιορτών, ότι είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης, πρόληψης, εξέτασης και προφύλαξης από αυτόν τον θανατηφόρο ιό.

Στέλλα Ρουσσοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.