URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Απώλεια βάρους και πλαστική χειρουργική – Του Δρ Δημήτρη Σταύρου

Απώλεια βάρους και πλαστική χειρουργική – Του Δρ Δημήτρη Σταύρου

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει καταλάβει διαστάσεις επιδημίας. Εκτός από τα γνωστά προβλήματα στη σωματική υγεία που προκαλεί η επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του παχύσαρκου ατόμου είναι ίσως και η πιο οδυνηρή. Τα οφέλη λοιπόν από την απώλεια βάρους, είτε αυτή επιτυγχάνετε με προγράμματα άσκησης και διατροφής, είτε με χειρουργικές μεθόδους, είναι πολλά και σωτήρια για τη ζωή.

Παρόλο που τα πλεονεκτήματα της απώλειας βάρους είναι σημαντικά, πολλές φορές το σώμα μας αδυνατεί να επανέλθει στην προηγούμενη του μορφή. Η άσκηση και η σωστή διατροφή θα βοηθήσουν στο να διατηρήσουμε το επιθυμητό σωματικό βάρος αλλά το επιπλέον δέρμα ή και η γενικότερη χαλάρωση των ιστών θα παραμείνουν αναλλοίωτα. Μας προκαλούν δυσαρέσκεια για την εμφάνισή μας, ανικανότητα να αθλούμαστε, προβλήματα με δερματικά νοσήματα και τελικά μια αρνητική αντίληψη για την εξωτερική μας εμφάνιση και προβλήματα με την αυτοπεποίθησή μας.

Η εμπειρία μου σε μεγάλα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού λέει πως τα παχύσαρκα άτομα αλλά και γενικότερα κάθε άτομο που αναζητεί λύσεις μέσα από την πλαστική χειρουργική, πρέπει να αξιολογούνται τόσο για τα εμφανισιακά όσο και για τα ψυχολογικά τους προβλήματα. Αυτό γίνεται πιο επιτακτικό εάν αναλογιστούμε ότι τα αποτελέσματα από μία αισθητική επέμβαση που θα διαρκέσει λίγες ώρες θα είναι μακροχρόνια, θα προσδώσουν νεανικότητα, αναζωογόνηση και την αναγκαία ευεξία για να βελτιώσουμε την αυτοεκτίμηση, την κοινωνικότητα και τη ψυχική μας υγεία.

Η πλαστική χειρουργική μπορεί να ικανοποιήσει όλες αυτές τις ανάγκες. Μέσα από τις σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να επαναφέρει και να ενισχύσει τα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου. Ειδικά τα άτομα μετά από εξεσημασμένη απώλεια βάρους, χρειάζονται αντιμετώπιση με εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές από κατάλληλα εκπαιδευμένους πλαστικούς χειρουργούς. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και τις προσδοκίες του ασθενούς επιλέγονται και οι καταλληλότερες επεμβάσεις. Για παράδειγμα η περίσσεια ιστών στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κλασσική κοιλιοπλαστική αλλά μπορεί να χρειαστεί και πιο εκτεταμένες επεμβάσεις που συνδυάζουν την πλαστική κοιλίας, την ανόρθωση των γλουτών και των μηρών σε ένα μόνο χειρουργείο, το γνωστό και ως “lower body lift”. Το ίδιο και προβλήματα στο άνω μέρος του σώματος που μπορεί να αντιμετωπιστούν με απλή ανόρθωση/μειωτική του στήθους ή βραχιονοπλαστική ή και συνδυασμό των δύο, το γνωστό και ως “upper body lift”.

Το σημαντικό δεν είναι αν μπορεί να μεταμορφωθεί ο ασθενής σε μία μόνο επέμβαση. Τα πλεονεκτήματα του μειωμένου κόστους και της λιγότερης “ταλαιπωρίας”  του ασθενούς υποσκελίζονται από τις πιθανές επιπλοκές ενός μεγαλύτερου χειρουργείου με απώλεια αίματος και υγρών που προκαλούν σημαντικό στρες στον οργανισμό. Στο τέλος εναπόκειται στην κρίση του πλαστικού χειρουργού, την κατάσταση της υγείας αλλά και στις επιθυμίες του ασθενούς πιο είδος χειρουργικής αντιμετώπισης θα αποφασιστεί.

Η σύγχρονη ιατρική πρακτική επιβάλλει την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασθενούς στο πλαίσιο μίας ομάδας επιστημόνων που ο καθένας εξειδικεύεται στο δικό του τομέα. Εγώ προσωπικά συνεργάζομαι με κλινικό διαιτολόγο, γυμναστή και ψυχολόγο και εάν χρειαστεί διαμορφώνουμε μαζί το πακέτο θεραπείας του ασθενούς. Μεγάλες μελέτες στο εξωτερικό έδειξαν ότι αυτή η τακτική επιφέρει καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα και υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από την πλευρά του ασθενούς.

 

Τελικά η αισθητική χειρουργική είναι συνώνυμη της ματαιοδοξίας;

Η αισθητική χειρουργική είναι και για απλούς ανθρώπους με προβλήματα. Μπορεί να φταίει μία στραβή μύτη, ένα μικρό στήθος ή ένα ρυτιδιασμένο πρόσωπο που σε κάνει ενώ νιώθεις νέος και ωραίος να δείχνεις ηλικιωμένος και καταθλιπτικός. Μπορεί να φταίει το χαλαρωμένο δέρμα που υπάρχει εκεί για να σου θυμίζει το πρόβλημα βάρους που είχες πριν. Οποιαδήποτε κι αν  είναι η αιτία, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, όχι τόσο για το πώς σε κάνει να δείχνεις αλλά για το πώς σε κάνει να νιώθεις. Ευτυχώς η αισθητική χειρουργική με τις σύγχρονες τεχνικές και τα καινούργια υλικά που έχει να επιδείξει, δεν είναι καθόλου ματαιόδοξη αλλά αντίθετα είναι αποτελεσματική και ευεργετική. Γιατί πάνω από όλα στόχο έχει την επαναφορά της αυτοεκτίμησης και της αξιοπρέπειας του καθενός.

Δρ Δημήτρης Σταύρου

Πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός

Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μετεκπαίδευση στην πλαστική χειρουργική στο Chaim Sheba Medical Center at Tel-Hashomer, Tel-Aviv, Israel.

Fellowship in Advanced Aesthetic Surgery στο Melbourne Institute of Plastic Surgery – Monash University – Australia

www.drstavrou.com