URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Από τις ουσίες, στις σπουδές και στο δικό του κέντρο απεξάρτησης!

Από τις ουσίες, στις σπουδές και στο δικό του κέντρο απεξάρτησης!

Ο Γιώργος Μπακάλης μας περιγράφει την ιστορία της δικής του “Μετάβασης”.

Πώς θα συστηνόταν ο Γιώργος Μπακάλης σε κάποιον που τον γνωρίζει σήμερα;

Δεν το κρύβω πως νιώθω μέσα μου ευλογημένος, που μπόρεσα με επιμονή, υπομονή και με λίγο δανεική πίστη στην αρχή, σήμερα να βιώνω το δώρο της ανάρρωσης από τον εθισμό. Αν συστηνόμουν σήμερα σε κάποιον θα συστηνόμουν σαν Γιώργος. Όσο για το ποιος είναι ο Γιώργος σήμερα θα του επέτρεπα να με γνωρίσει και να σχηματίσει τη δική του άποψη για μένα. Είναι ένα από τα δώρα κι αυτό, να επιτρέπω στους ανθρώπους να με γνωρίσουν, κάτι που στο παρελθόν, στη χρήση, το απέφευγα.

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με τις ουσίες; Τι εικόνες, αναμνήσεις και γεύσεις έχεις από εκείνη την περίοδο;

Η πρώτη μου επαφή με τις ουσίες είναι ακόμη, μετά από όλα αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει, μια πολύ ξεκάθαρη ανάμνηση, γιατί από εκείνη τη νύχτα η ζωή μου άλλαξε κατεύθυνση. Μετά από εκείνη τη νύχτα θυμάμαι τον εαυτό μου να βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση της ουσίας, δίνοντας μια συνεχή μάχη με όλους αυτούς που θα μπορούσαν να μου στερήσουν την ψευδαίσθηση της ευχαρίστησης που μου έδινε. Απομακρύνθηκα από ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με τη χρήση, αποστασιοποιήθηκα συναισθηματικά από την οικογένεια μου και άρχισα να κτίζω τα τείχη όπου θα προστάτευα τη χρήση μου. Μου αφήνει μια γεύση θλίψης εκείνη η εποχή για μένα, αλλά και για αυτούς που ξεκινήσαμε μαζί και χάθηκαν στην πορεία χωρίς να έχουν την ευκαιρία που είχα εγώ να μείνω καθαρός.

Γιατί μπλέκει κάποιος με ουσίες; Είναι θέμα κοινωνικό ή περισσότερο γενετικό;

Ως ένα βαθμό οι άνθρωποι επιλέγουν τις ουσίες γιατί τους κάνουν να νιώθουν ποιο άνετα με το κοινωνικό τους περιβάλλον. Και ανάλογα με το περιβάλλον γύρω τους, ανακαλύπτουν το όφελος μιας ορισμένης ουσίας που τους προσφέρει κοινωνικές, ψυχολογικές, ή βιολογικές ανταμοιβές, κάνοντας έτσι τη χρήση ελκυστική. Από μελέτες που έχουν γίνει, οι ειδικοί που ασχολούνται με την έρευνα υποστηρίζουν πως υπάρχει γενετική προδιάθεση στην εξάρτηση αλλά σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο το κοινωνικό περιβάλλον και η προσωπικότητα του ατόμου.

Ποια ήταν η αιτία που οδήγησε εσένα στον δρόμο του εθισμού;

Φαινομενικά μεγάλωσα σε ένα πολύ καλό περιβάλλον χωρίς ιδιαίτερα εξωτερικά προβλήματα στη ζωή μου. Αλλά αυτό που βίωνα μέσα μου ήταν μια αίσθηση κενού, ότι κάτι δεν είναι εντάξει, έψαχνα να βρω κάτι να με γεμίσει, να δώσει νόημα στην ύπαρξη μου. Αυτό που, σήμερα, έχω ανακαλύψει πως ονομάζεται πνευματικό κενό.

Πώς συντελέστηκε η «Mετάβαση» από το σκοτάδι στο φως;

Όταν παραδέχτηκα στον εαυτό μου ότι πλέον αυτό που ψάχνω να πάρω από τις ουσίες είναι ουτοπικό και ότι αυτό-εγκλωβίστηκα σε έναν φαύλο κύκλο αυτοκαταστροφής, που δεν έχει τέλος, παρά μόνο τον θάνατο, που τα τελευταία χρόνια της χρήσης γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρος. Πήρα την απόφαση με την υποστήριξη και παρότρυνση δικών μου ανθρώπων να δοκιμάσω να σταματήσω τα ναρκωτικά.

Πόσο καιρό είσαι καθαρός και πώς αντιμετωπίζεις πλέον τους προσωπικούς σου «δαίμονες»;

Είμαι δέκα χρόνια καθαρός σήμερα και πιστεύω πως αν μου το έλεγε κάποιος πριν δέκα χρόνια θα τον έλεγα τρελό. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος που βιώνει τον εγκλωβισμό της χρήσης να πιστέψει στον εαυτό του και να τον φανταστεί καθαρό δέκα χρόνια μετά. Αλλά γίνεται! Χρειάζεται θέληση, υπομονή και ανθρώπους να σε βοηθήσουν. Προσπαθώ να αποδεχτώ τους προσωπικούς μου δαίμονες και να σταματήσω να μάχομαι μαζί τους, από τη στιγμή που τους αναγνωρίζω έχω πλέον την επιλογή στο αν θα ορίζουν τη ζωή μου η όχι.

Ποια ανάγκη σε οδήγησε να δημιουργήσεις το κέντρο της «Μετάβασης»;

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σε αυτό το δώρο που λέγεται ζωή, είτε είναι εξαρτημένος, είτε όχι. Δημιούργησα τη “Μετάβαση” για αυτούς τους ανθρώπους σαν και έμενα, που ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου, ώστε να μπορούν και αυτοί να έχουν την ευκαιρία που δόθηκε και σε μένα πριν δέκα χρόνια.

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε ενήλικα εξαρτημένα άτομα, άντρες ή γυναίκες, που έχουν τη θέληση να σταματήσουν το αλκοόλ, και τα ναρκωτικά και να μπορέσουν να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους, έχοντας τα απαραίτητα εφόδια και ελεύθεροι από την εξάρτηση.

Τι περιλαμβάνει μία τυπική θεραπεία;

Η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, ώστε να μπορεί το άτομο να αρχίσει να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να μπορεί να το αντιμετωπίσει, αποκτώντας τα απαραίτητα εργαλεία. Παράλληλα, γίνονται πολλές ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες ενίσχυσης κινήτρου του εξαρτημένου, ώστε να αρχίσει να βρίσκει κίνητρα και να βάζει στόχους την καθημερινότητα, που θα τον βοηθήσουν να έχει μια σταθερή βάση. Όπως, επίσης, και έντυπο υλικό που θα μπορεί μέσα από εργασίες να εποπτεύει και να διαχειρίζεται με ένα πιο λειτουργικό τρόπο σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές.

Τι μπορεί να πετύχει κάποιος εθισμένος στη «Μετάβαση»;

Αυτό που μπορεί να πετύχει ένα εξαρτημένο άτομο στη “Μετάβαση” είναι να μπορέσει να κάνει τη μετάβαση σε μια καινούργια αρχή στη ζωή του. Μέσα σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον αναγνωρίζει, χαρτογραφεί και επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του και τη ζωή του, ώστε να μπορέσει να αναλάβει την ευθύνη της ζωής και της ανάρρωσής του. Συνήθως η ερώτηση είναι αν είναι εύκολο για έναν χρηστή να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του. Η απάντηση μου είναι πως όχι δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα είναι πιο εύκολο από το να ζεις στη χρήση.

Ποιο είναι το συχνότερο προφίλ αυτών των ανθρώπων;

Έχω δει κατά καιρούς άτομα να μην μπορούν να μείνουν καθαροί με την πρώτη προσπάθεια που θα κάνουν, με αποτέλεσμα να διακόπτουν τη θεραπεία τους για να συνεχίζουν τη χρήση. Σε αυτό που δίνουμε έμφαση είναι να βοηθήσουμε τον χρηστή να κατανοήσει ότι όσο δύσκολο κι αν πιστεύει ότι είναι μπορεί να καταφέρει να μείνει καθαρός. Τις περισσότερες φορές μετά από κάποιο διάστημα επιστρέφουν περισσότερο έτοιμοι από την πρώτη φορά. Συνήθως σε αυτά τα άτομα υπάρχει ριζωμένη μια βαθιά πεποίθηση ότι μπορούν μονοί τους να τα καταφέρουν. Δίνουμε έμφαση σε αυτό, ώστε να μπορέσει το άτομο να δεχτεί βοήθεια και να μπορέσει να απεγκλωβιστεί από αυτή την δυσλειτουργική πεποίθηση.

Ποια είναι η μεγαλύτερη «παγίδα» που μπορεί να πέσει κάποιος που βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης;

Μια από της μεγαλύτερες παγίδες που μπορεί να πέσει κάποιος που είναι στην ανάρρωση είναι η πεποίθηση ότι τώρα που έχω κάποιο διάστημα σε αποχή μπορώ να διαχειριστώ κάποια ουσία χωρίς να έχω συνέπειες. Από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια, έχω δει πως αυτό το σκεπτικό έχει οδηγήσει αρκετούς χρήστες σε υποτροπή, καταλήγοντας ξανά στη χρήση.

Πόσο έχει αλλάξει ο «Γιώργος» μέσα σε αυτή τη διαδρομή;

Είναι τεράστια η αλλαγή που παρατηρώ στον εαυτό μου, σε σχέση με τον άνθρωπο που ήμουν πριν δέκα χρόνια. Άνθρωποι που με γνώριζαν πριν και είναι κοντά μου σε αυτή μου τη διαδρομή είναι αυτοί που μου το λένε συνεχώς, για τη ριζική αλλαγή μου και το παρατηρώ κι εγώ ο ίδιος. Μου αρέσει που βλέπω σε μένα σήμερα όλη αυτή την αλλαγή, όσο για τον άνθρωπο που ήμουν στο παρελθόν, είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου και το αντιμετωπίζω με σεβασμό. Το ζητούμενο είναι ότι όλοι δικαιούμαστε τη “Μετάβαση” από το σκοτάδι στο φως. Γιατί όλοι δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε τον ήλιο.

Info:
Το site της “Μετάβασης”: http://www.e-metavasi.gr/
Επικοινωνία: (30) 23920 32703, Φόρμα Επικοινωνίας
Φωτογραφίες: Έλια Πατάγου
*Ευχαριστούμε το Estrella για την παραχώρηση του χώρου.