URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Η Αντωνία και ο Γιάννης δημιούργησαν την πρώτη εικονική δίκη στα ελληνικά!

Κείμενο: Μαριάννα Λαζάρου / Φωτογραφίες: Χριστίνα Καραδήμου

Η Αντωνία και ο Γιάννης δημιούργησαν την πρώτη εικονική δίκη στα ελληνικά!

«Φέτος, στόχος μας είναι να μην υπάρχει φοιτητής Νομικής που να μη γνωρίζει τον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης (ΕΔΕΔ)», δηλώνουν με έμφαση η Αντωνία Μαρκοβίτη και ο Γιάννης Πετράς, οι οποίοι μαζί με τον  Στέργιο Αϊδινλή ίδρυσαν την πρώτη εικονική δίκη στα ελληνικά.

Γοητευμένοι και οι δύο από την αμεσότητα της νομικής επιστήμης και με όραμα να εφαρμόσουν καινοτόμες πρακτικές στην άσκηση της δικηγορίας, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και τοπικούς φορείς, για να δώσουν σάρκα και οστά στο αίτημα πολλών Eλλήνων φοιτητών Νομικής για την οργάνωση μίας προσομοίωσης δίκης στα ελληνικά.

Η Αντωνία Μαρκοβίτη, φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Πετράς, απόφοιτος πλέον, της ίδιας σχολής μιλούν παρακάτω, για τη διαδρομή από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι τις σημερινές προετοιμασίες για τον Τρίτο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης. Επίσης, εξηγούν για ποιο λόγο η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών (ELSA) έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξή τους και σχολιάζουν τον βαθμό εμπιστοσύνης που απολαμβάνει σήμερα το διεθνές σύστημα δικαιοσύνης.

Κατ’ αρχάς, τι σας κέρδισε στη νομική επιστήμη;

ΓΠ: Η απλότητά της! Ξέρεις, υπάρχει αυτή η εντύπωση σε όλους για την πολυπλοκότητα της νομικής επιστήμης, ή μάλλον τέχνης θα έλεγα καλύτερα. Αυτό που θαυμάζω σε καθηγητές μου και πολλούς νομικούς είναι η ικανότητα να βρίσκουν απλές, δίκαιες και πρακτικές λύσεις σε μερικά από τα πιο σύνθετα και δύσκολα προβλήματα. Από την άλλη, δεν μπορείς παρά να αγαπήσεις κάτι, που όταν το διδάσκεσαι, όχι μόνο σου οξύνει τη σκέψη και την αντιληπτική ικανότητα, αλλά σε βοηθά να κατανοήσεις τον περίπλοκο σημερινό μας κόσμο.

ΑΜ: Κάτι συναφές με την απάντηση του Γιάννη: η “αμεσότητα” της επιστήμης αυτής στην καθημερινότητά μας. Απευθύνεται στον καθένα μας ανεξαρτήτως κριτηρίων. Διότι ακόμη και ένα έγγραφο να υποβάλεις σε μια υπηρεσία, μια νομική δραστηριότητα εμπλέκεται. Τι χρειαζόμαστε, λοιπόν, από αυτήν την επιστήμη η οποία διαρκώς εξελίσσεται και φέρνει νέες θεωρίες και διχογνωμίες; Νομικούς που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας με αποτελεσματικές λύσεις υπέρ της ισονομίας και δε θα αναπαράγουν τις ίδιες ατελέσφορες πρακτικές.

Το 2015 ξεκινήσατε τον πρώτο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης. Ποια ήταν τα κίνητρα που σας ώθησαν στην ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας;

ΓΠ: Το Μάιο του 2ο15 ο ΕΔΕΔ ήταν πραγματικότητα. Οι συζητήσεις βέβαια με την Αντωνία και το Στέργιο Αϊδινλή, συνιδρυτή και διδακτορικό φοιτητή στην Οξφόρδη, ξεκίνησαν προς τα τέλη του 2013. Ακούγοντας διαρκώς το παράπονο φοιτητών και καθηγητών πως δεν υπάρχει οργανωμένη προσομοίωση δίκης στα ελληνικά και σε εθνικό επίπεδο, αποφασίσαμε να το υλοποιήσουμε εμείς. Και ασφαλώς θεωρήσαμε πως η καλύτερη πλατφόρμα φιλοξενίας ενός τέτοιου πρότζεκτ θα ήταν η ELSA Greece, με τα μέλη της και με τη βοήθεια ασφαλώς των Νομικών Σχολών.

ΑΜ: Οπότε σίγουρα δεν εμπνέεσαι μια τέτοια ιδέα από το μηδέν, αλλά στην ουσία παίρνεις την πρωτοβουλία και θέτεις τα θεμέλια του δημοφιλούς σήμερα ΕΔΕΔ. Κάτι που απαίτησε αρκετό χρόνο, ιδίως στην αρχή όπου για παράδειγμα, σε έναν καφέ το θέμα συζήτησης μπορεί να ήταν αν το ακρωνύμιο ΕΔΕΔ είναι εύηχο, περιεκτικό και καλύτερο από άλλες ιδέες!

Ποιες προκλήσεις συναντήσατε στην πορεία σας και πώς κατορθώσατε να τις υπερβείτε;

ΓΠ: Σε ένα πρώτο επίπεδο πριν τη δημοσιοποίηση του ΕΔΕΔ πρόκληση ήταν η άγνοια για την ύπαρξη του θεσμού αυτού και η αμφιβολία για το εάν το εγχείρημά μας θα τύχει στήριξης. Δεν σας κρύβω ότι είδαμε να κλείνουν μερικές πόρτες στην αρχική αναζήτησή μας. Όμως, πολύ γρήγορα η ιδέα μας αυτή αγκαλιάστηκε από όλους, από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τη Νομική Σχολή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και πολλούς άλλους φορείς. Κομβικής σημασίας αποτέλεσε και η συνδρομή του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και ιδίως του Προέδρου Εφετών κ. Ηλία Κοντοζαμάνη, καθώς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις των οποίων έχει πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός τα τελευταία δύο χρόνια.

Έπειτα τεράστιο ζήτημα προς επίλυση αποτελούσε η πολυπλοκότητα της υπόθεσης της δίκης και της εν γένει διαδικασίας, καθώς ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους. Εδώ τον γόρδιο δεσμό έλυσε ο έτερος συνιδρυτής, Στέργιος Αϊδινλής με την δημιουργία μιας εξαιρετικής υπόθεσης πάνω στη θεματική των βασανιστηρίων. Η εμπλοκή του Στέργιου – τότε μεταπτυχιακού φοιτητή του Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ – στο ακαδημαϊκό κομμάτι του Διαγωνισμού σε συνδυασμό με την εποπτεία και τη συμβολή καθηγητών μας αποτέλεσε μια εγγύηση για την ακαδημαϊκή ποιότητα του ΕΔΕΔ. Μάλιστα, το γεγονός ότι αγγίξαμε αυτή την ευαίσθητη θεματική μας έφερε σε συνεργασία με φορείς όπως τη Διεθνή Αμνηστία, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη ΜΚΟ ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, καθώς και τον Συνήγορο του Παιδιού.

Έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δύο εικονικές δίκες. Ποια ήταν η ανταπόκριση από τους Έλληνες φοιτητές νομικής;

ΑΜ: Είναι μια πρωτοβουλία που φαίνεται πως επιζητούσαν οι συμφοιτητές μας στη χώρα. Οι προσομοιώσεις θεσμών και οργάνων είναι γενικά μια δημοφιλής ενασχόληση και όχι μόνο για τους φοιτητές νομικής. Ο ΕΔΕΔ μπορεί να περιόρισε μεν το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι περισσότερες προσομοιώσεις, αλλά κυριάρχησε το στοιχείο της χρήσης ελληνικών και της εφαρμογής ενός ρόλου που θα κληθούν οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – φοιτητές νομικής να υπερασπισθούν στην πραγματικότητα μετά τις σπουδές τους: της συμμετοχής σε δίκη.

Οπότε μετά από δυο πολύ πετυχημένους διαγωνισμούς με το δεύτερο να βρίσκεται υπό την επιμέλεια του Τάσου Καλέργη και της Σοφίας Παπασπυροπούλου, τη σκυτάλη φέτος παίρνουν οι Δέσποινα Ζιάνα και Σταύρος Κουρμπέτης. Έχει ήδη εμπλακεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών νομικής, ενώ φέτος στόχος είναι να μην υπάρχει φοιτητής νομικής που να μη γνωρίζει τον ΕΔΕΔ!

Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη φετινή εικονική δίκη. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη φετινή διοργάνωση; Έχει αποφασιστεί ποια υπόθεση θα προσομοιωθεί;

ΓΠ: Κάθε χρόνο στοχεύουμε να πάμε το διαγωνισμό ένα βήμα παραπέρα, τόσο από ακαδημαϊκής όσο και από οργανωτικής απόψεως. Φέτος ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί και πάλι στη Θεσσαλονίκη, αν και υπάρχει η σκέψη κάποια στιγμή ένα στάδιο του διαγωνισμού να πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα -σίγουρα πάντως όχι φέτος. Τη φετινή υπόθεση επιμελείται ο Σταύρος Κουρμπέτης, Director for Moot Court Competitions της ELSA Greece. Η απόφαση θα κινείται στο χώρο του εμπορικού δικαίου, αλλά δεν θα αποκαλύψουμε ακόμη το ακριβές θέμα – ας υπάρχει λίγη αγωνία! Την έχω διαβάσει όμως και μπορώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και αυτό που έχει ετοιμάσει ο Σταύρος θα ενθουσιάσει τους fans του Εμπορικού Δικαίου. Η Ακαδημαϊκή Επιτροπή του διαγωνισμού δουλεύει εντατικά για να ετοιμάσει όλο το υλικό, ενώ ο επικεφαλής της Γιώργος Σιδηρόπουλος μας έχει αναφέρει ότι ο φετινός διαγωνισμός επιφυλάσσει ορισμένες νέες εκπλήξεις προς τις ομάδες!

Τι προετοιμασία πρέπει να ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες, ώστε να έχουν μία επιτυχή παρουσία στον εθνικό διαγωνισμό εικονικής δίκης;

ΑΜ: Ένα ακόμη θετικό του ΕΔΕΔ είναι πως δε συμμετέχει μόνο μια ομάδα ανά Νομική Σχολή, αλλά τρεις. Στόχος είναι να προωθηθεί η άμιλλα και οι ομάδες να μην είναι ανταγωνιστικές προκειμένου να χαρίσουν τη νίκη στο πανεπιστήμιό τους, καθώς είναι πιθανό να συναγωνισθούν με συμφοιτητές τους από την ίδια σχολή στα τελικά στάδια. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν να επιδιώξουν οι ομάδες είναι ο ακριβέστερος νομικός συλλογισμός που όχι μόνο θα πείσει τους κριτές/δικαστές, αλλά θα τις βοηθήσει να επιλέξουν τα δυνατότερα επιχειρήματα για την εκάστοτε θέση που προσομοιώνουν και να απαντήσουν στον αντίλογο των άλλων ομάδων. Επίσης είναι πολύ σημαντικό τα μέλη των ομάδων να είναι σε στενή συνεργασία με τους προπονητές τους και να πραγματοποιήσουν ένα σημαντικό αριθμό συναντήσεων για πρόβες σε συνδυασμό με την προσωπική εργασία που θα καταβάλλουν.

Διαβάζοντας πληροφορίες στην ιστοσελίδα της εικονικής δίκης, μαθαίνουμε ότι ένας λόγος που σας ώθησε στην εν λόγω πρωτοβουλία είναι η έλλειψη πρακτικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια των σπουδών στις Νομικές σχολές. Σχολιάστε μου αυτή τη δήλωση.

ΑΜ: Το μόνο σίγουρο είναι πως δε θέλουμε να προωθήσουμε μόνο τη μάχιμη δικηγορία! Η θεωρία των μαθημάτων είναι πολλή και οι πρακτικές εφαρμογές της περιορισμένες ως μηδαμινές. Εφόσον, λοιπόν, το πρόγραμμα είναι κατά τέτοιο τρόπο προσαρμοσμένο που δεν συμπεριλαμβάνει αλλά ούτε ενθαρρύνει την πρακτική άσκηση στα πλαίσια των προπτυχιακών σπουδών, μόνο τέτοιες “παραακαδημαϊκές δραστηριότητες” μπορούν να ωφελήσουν έστω ένα μικρό μέρος φοιτητών. Και δε γίνεται λόγος φυσικά μόνο για την άσκηση του δημόσιου λόγου ή για άλλες χρήσιμες δεξιότητες, αλλά κυρίως για την αποτελεσματικότερη κατανόηση κάποιων από τις δεκάδες έννοιες που αποστηθίζουμε στις δικονομίες, αφιερώνοντας πολύ χρόνο και πολλές φορές συγκρατώντας μηχανικά.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας καταλάβατε υψηλές θέσεις στην ELSA Θεσσαλονίκης, ενώ εσύ Αντωνία, ήσουν και η πρώτη ελληνίδα που εκλέχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ELSA International. Τι σας προσέφεραν αυτές οι εμπειρίες; Για ποιους λόγους αξίζει να εμπλακεί ένας φοιτητής σε αυτόν τον ευρωπαϊκό οργανισμό;

ΓΠ: Η ELSA ήταν και συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα της καθημερινότητας μου. Έχω γνωρίσει τόσους αγαπημένους φίλους μέσα από αυτό τον οργανισμό, ενώ έχω δει δεκάδες άτομα να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους, τη δημιουργικότητα τους και τις ιδέες τους μέσα από την ELSA. Στην ELSA Thessaloniki έχουμε εκατοντάδες μέλη, όπως και στην Αθήνα και την Κομοτηνή, και σε κάθε εκδήλωση και δράση μας λαμβάνεις απίστευτη ενέργεια από τον ενθουσιασμό και την όρεξη για δουλειά όλων. Σε εθνικό επίπεδο πλέον, στην ELSA Greece τα πράγματα αλλάζουν ελαφρώς. Ως Διοικητικό Συμβούλιο είμαστε υπεύθυνοι για τον συντονισμό και τη συνδρομή των τοπικών σωματείων, έτσι ώστε αυτά να πραγματοποιούν το πλήθος των δράσεων τους (ημερίδες, ομάδες νομικής έρευνας, Summer Schools), ενώ τα τελευταία χρόνια ως Εθνικό σωματείο υλοποιούμε και σε εθνικό επίπεδο ορισμένες δράσεις, όπως είναι βέβαια ο ΕΔΕΔ αλλά και το Summer Law School on Maritime Law που πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο στην Αθήνα, μεταξύ άλλων.

ΑΜ: Νομίζω πως ο Γιάννης εξέφρασε άψογα τι μου έδωσε και μένα η συμμετοχή στην ELSA Thessaloniki και ELSA Greece, αλλά για να συμπληρώσω το προηγούμενο ερώτημα θα αναφέρω κάποια από όσα αποκόμισα εγώ και ο Έκτορας Τσάμης, ως οι πρώτοι Έλληνες που εκλέχθηκαν στο Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο της ELSA. Πρόκειται για έναν οργανισμό που ήδη από το 1981 φρόντισε να χτίσει ένα καλό όνομα ενεργοποιώντας φοιτητές νομικής σε 43 χώρες και αποκτώντας ως συνεργάτες και σπόνσορες τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς, δικηγορικές εταιρίες και αρκετά πανεπιστήμια.

Τι κάναμε λοιπόν έναν χρόνο στις Βρυξέλλες; Όπως λέω και σε φίλους, όταν με ρωτάνε, κάναμε ένα δωρεάν bachelor στο management οργανισμών. Ακούω στα μαθήματα που παρακολουθώ τώρα για χρηματοδότηση οργανισμών και μπορώ με κρίση να βρω την απάντηση, γιατί καταρτίσαμε και ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό της ELSA. Μπορούμε πλέον να διοργανώσουμε ακόμη καλύτερα ό,τι αποφασίσουμε, γιατί ασχοληθήκαμε με marketing, χειρισμό ανθρώπινου δυναμικού, δημόσιες σχέσεις. Όσο απλό και αν ακούγεται, ξέρουμε να γράφουμε ένα email που να εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το στόχο μας. Και το λέω γιατί λαμβάναμε emails από χρόνια μεγαλύτερους που δεν μπορούσαν να διατυπώσουν ούτε την εισαγωγή.

Συνεπώς, η ELSA από οποιοδήποτε στάδιο (τοπικό, εθνικό, διεθνές) δίνει αυτή τη δυνατότητα να μάθεις να κινείσαι σε πολλές πτυχές πολλών επαγγελμάτων, αλλά ταυτόχρονα μας δείχνει πόσο ωφέλιμη θα ήταν και μια πρακτική σε κάτι αμιγώς νομικό.

Ποια χαρακτηριστικά καθιστούν ένα σύστημα δικαιοσύνης επιτυχημένο;

ΑΜ: Υπάρχει μια εικόνα που δείχνει τρεις ανθρώπους διαφορετικού ύψους να προσπαθούν να δουν πίσω από ένα ψηλό φράχτη. Ο πρώτος και ψηλός μπορεί, οι άλλοι δυο όχι. Δίνουν και στους τρεις από ένα κιβώτιο ίδιου μεγέθους. Ο δεύτερος τώρα μπορεί να δει, ο τρίτος και πιο κοντός ακόμη δε δύναται. Αυτήν την παροχή την εξισώνει με την ισότητα (equality). Οπότε στην επόμενη εικόνα παίρνουν το κιβώτιο από τον ψηλότερο και το δίνουν στον πιο κοντό ώστε να έχει δύο. Αυτό το ονομάζει δικαιοσύνη (equity). Θεωρώ λοιπόν πως με αυτήν την αρχή κατά νου πρέπει να κινείται ο κάθε ειδικός που ασχολείται με νόμους – σε οποιοδήποτε στάδιο.

Λόγω των διεθνών κρίσεων που βιώνουμε σήμερα (οικονομική, προσφυγική) πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και αμφιβάλουν ότι λειτουργεί αποτελεσματικά η δικαιοσύνη. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό;

ΓΠ: Είναι αλήθεια ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας αμφιβάλει – εύλογα κατά την γνώμη μου – για το κατά πόσον η λειτουργία των πολιτειακών θεσμών δρα προς τα συμφέροντα της. Το πιο λυπηρό είναι ότι αυτή η αμφισβήτηση έχει επεκταθεί και στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Και είναι ιδιαίτερα λυπηρό γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών είναι πρόσωπα ακέραια που επιτελούν ένα λειτούργημα κάτω από δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες. Εντούτοις είναι πλέον φανερό – ειδικά στα χρόνια της κρίσης – ότι ορισμένες ομάδες συμφερόντων απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας, ενώ η υπόλοιπη κοινωνία αντιμετωπίζεται με σφοδρότητα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και της ενότητας της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε όλοι καθήκον και υποχρέωση να δράσουμε για την αποκατάσταση αυτής της γενικευμένης αδικίας.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

ΓΠ: Αυτή η περίοδος αποτελεί ένα μεταβατικό διάστημα για εμένα. Μόλις αποφοίτησα από τη Νομική ΑΠΘ και έπειτα από 5 συναρπαστικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη κατεβαίνω ξανά στην πόλη μου, στο Πέραμα του Πειραιά. Φέτος θα αφοσιωθώ στη διοίκηση της ELSA, στην πρακτική μου ως ασκούμενος δικηγόρος και στο μεταπτυχιακό Ναυτικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών, του οποίου η ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα καθηγητών και διδασκαλίας με έχει ενθουσιάσει. Έχω πολλά σχέδια, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό, όμως επειδή το μέλλον είναι πάντα απρόβλεπτο και ευμετάβλητο -ειδικά στις μέρες μας – προτιμώ να μην ονειροπολώ αλλά να επικεντρώνομαι στα πράγματα που κάνω τώρα.

ΑΜ: Προς το παρόν διανύω το δρόμο για το πτυχίο. Το ευρωπαϊκό και πτυχές του διεθνούς δικαίου μου τραβούν εδώ και χρόνια την προσοχή και ελπίζω πως θα με βρουν κάπου στο εξωτερικό να τα ασκώ επαγγελματικά. Επειδή, ωστόσο, δεν αποκλείεται τίποτα και εδώ, μακάρι να βρίσκομαι και να ασχολούμαι με αυτούς τους τομείς. Με μια ιδιαίτερη προτίμηση στις θεσμικές, αλλά και αποτελεσματικές θέσεις.

Σύντομα Βιογραφικά:

Η Αντωνία Μαρκοβίτη κατάγεται από τη Νάουσα της Ημαθίας και είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που εκλέχθηκε στο Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο της ELSA International και κατείχε τη θέση της Αντιπροέδρου Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών Θεσσαλονίκης (ELSA Thessaloniki)και Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών Ελλάδος (ELSA Greece). Είναι συνιδρύτρια του Πρώτου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης (ΕΔΕΔ) στα ελληνικά. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πληθώρα διεθνών συναντήσεων της ELSA και έχει συντονίσει πολλά άλλα νομικά πρότζεκτ.

Ο Γιάννης Πετράς κατάγεται από το Πέραμα του Πειραιά. Αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών στην κατεύθυνση του Ναυτικού Δικαίου. Είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών Ελλάδος (ELSA Greece), ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών Θεσσαλονίκης (ELSA Thessaloniki). Είναι συνιδρυτής του Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης (ΕΔΕΔ). Έχει υπάρξει επικεφαλής διοργάνωσης σε αρκετά συνέδρια, ενώ έχει διατελέσει Γραμματέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής.

Μαριάννα Λαζάρου είναι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

both1