URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Άνθρωποι μόνοι… δεν ψάχνουν! – της Βέρας Κοσμά

Άνθρωποι μόνοι… δεν ψάχνουν! – της Βέρας Κοσμά

Το καλοκαιράκι πλησιάζει σιγά – σιγά… και µαζί µε αυτό και οι πρώτες µας σκέψεις για το τι θα κανονίσουµε για εξόδους και διακοπές. «Πού θα πάµε; Πότε ακριβώς θα πάµε; Με ποιους θα πάµε;», είναι µερικά από τα ερωτήµατά µας. Όλοι µας έχουµε συνδυάσει τις διακοπές µας, µε το άλλο µας µισό, µε τον φίλο ή τη φίλη µας, µε µια µεγάλη παρέα ίσως ακόµα και µε κάποιο group, αλλά όχι σαν solo travellers. Γι΄αυτό και πολλοί από εµάς, αν όχι όλοι, κάποια στιγµή στη ζωή µας, ενώ υπήρχε όλη η διάθεση, ο χρόνος και η άνεση να πραγµατοποιηθεί κάποιο ταξίδι, δεν είχαµε παρέα και όλα αυτά τα όνειρα έµεναν απλά όνειρα!

Αυτό µε κάνει να αναρωτιέµαι… Είναι αλήθεια τόσο παράξενοι αυτοί που ταξιδεύουν µόνοι τους ή ακόµα και αυτοί που βγαίνουν µόνοι τους; Είναι όντως losers και κοινωνικά απροσάρµοστοι που δεν µπορούν να βρουν έναν άνθρωπο να είναι δίπλα τους; Γιατί δηλαδή να µην είναι αυτοί, που πολύ απλά προτιµάνε να είναι µόνοι τους, παρά µε ανθρώπους που δε βρίσκουν αρκετά κοινά ενδιαφέροντα; Γιατί να καταλήγουν να µένουν στο σπίτι µε τον φόβο τι θα σκεφτούν οι άλλοι;

Αν είσαι άντρας και ανακοινώσεις ότι σκοπεύεις να πας µόνος σε µια ξένη χώρα µπορεί ο περίγυρος να το δεχτεί αλλά και πάλι δεν είναι 100% απόλυτο. Κάποιοι θα πουν: «Καλά κάνει το παιδί, πάει να ξεσκάσει» και κάποιοι άλλοι: «Αυτός δεν τα έχει τερακόσια». Το να κυκλοφοράς µόνος σου ως άντρας δεν είναι φυσιολογικό, αποδεκτό όµως ως ένα σηµείο, φτάνει να µη σου γίνει συνήθεια. Τα πράγµατα είναι πιο περίπλοκα όµως, όταν είσαι γυναίκα ακόµα και στην πιο απλή έξοδο. Πρώτον, οι γυναίκες θέλουν οργάνωση πριν βγουν από το σπίτι. Θέλουν µια κολλητή, µε την οποία θα συνεννοηθούν τι ρούχα θα βάλουν, αν θα ντυθούν casual ή αν θα κυκλοφορήσουν ως λατέρνες. ∆εύτερον, πριν παν οπουδήποτε θέλουν µια τελική επιβεβαίωση από τις φίλες τους ότι είναι κουκλάρες και τρίτον οι γυναίκες δεν πάνε ποτέ µα ποτέ µόνες τους στην τουαλέτα.

Εποµένως, το να βγαίνεις µόνος/η στην Κύπρο είναι σενάριο επιστηµονικής φαντασίας, πόσο µάλλον αν αποφασίσεις να γίνεις solo traveler. ∆ε λέω καλή η συντοφιά, όταν έχεις τους κολλητούς σου, αλλά από την άλλη θυµήσου την τελευταία φορά που “φυλακίστηκες” σε ένα καφέ ή σε ένα µπαρ µε τον πιο κουραστικό, φλύαρο, χωρίς ενδιαφέροντα άνθρωπο που ξέρεις. Ή απλά σκέψου πόσες φορές κλείστηκες στο σπίτι επειδή δεν είχες παρέα.

Όσοι δεν το έχουν επιχειρήσει ποτέ, ίσως τους µοιάζει κάπως περίεργο αλλά και τροµακτικό συγχρόνως. Αυτοί όµως που το έχουν δοκιµάσει, αναφέρονται στα solo ταξίδια τους σαν εµπειρίες ζωής. Για µερικούς µάλιστα τέτοιου είδους ταξίδια αποτελεί την πρώτη τους επιλογή. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάποιος µπορεί να θέλει να ταξιδέψει µόνος και να ζήσει την εµπειρία ενός ταξιδιού χωρίς κάποια συντροφιά.

Το να πηγαίνεις σε εστιατόρια, σε µπαρ, σε ταινίες ή ακόµη και σε ταξίδια χωρίς παρέα δεν είναι τόσο καταθλιπτικό όσο πιστεύεις. Στην πραγµατικότητα οι ερευνητές λένε ότι αν βγαίνεις µόνος σου, σου αρέσει. Αυτό το αποφάσισαν, αφού ρώτησαν τους ανθρώπους αν επιθυµούν να συµµετέχουν σε ορισµένες δραστηριότητες µόνοι ή µε παρέα και στη συνέχεια εξέτασαν τις αντιδράσεις τους όταν πήγαν µόνοι ή µε µια οµάδα σε µια γκαλερί τέχνης.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι δεν περίµεναν να ευχαριστιούνται τόσο πολύ τις µοναχικές εξόδους τους, αλλά στην πραγµατικότητα τις ευχαριστήθηκαν τόσο όσο αν είχαν παρέα.

Όταν µένεις µόνος σου, θα δεις ότι µε την έλλειψη κάποιας παρέας απέναντι σου, θα ανοίξεις για πρώτη φορά τα µάτια σου στο ζωντανό σύστηµα των ανθρώπων τριγύρω σου. Θες δε θες, θα αρχίσεις να παρατηρείς τους ανθρώπους περισσότερο, θα γίνουν για σένα κάτι το ενδιαφέρον. Θα αναγνωρίσεις πάνω τους πρότυπα συµπεριφοράς, θα καταλάβεις κάποιες εκφράσεις της γλώσσας του σώµατος – θα αρχίσεις να µαθαίνεις περισσότερα και για τον εαυτό σου.
Και το κυριότερο όταν βγαίνεις ή ταξιδεύεις µόνος, εσύ είσαι το αφεντικό! Μπορείς να περάσεις ολόκληρη µέρα σε µια καφετέρια ή σε κάποια παραλία, να επισκεφτείς όσα αξιοθέατα θέλεις µέσα σε µία ηµέρα, χωρίς να σου πει κανείς τίποτα.. να φας την ώρα που θέλεις και όπου το θέλεις. Είναι µια εµπειρία απόλυτης ελευθερίας, όπου µπορείς να ικανοποιήσεις κάθε επιθυµία σου, χωρίς να χρειαστεί να συµβιβαστείς.

Το θέµα είναι να το αποδεχτείς εσύ ο ίδιος ότι περνάς καλά και µε τον εαυτό σου, γιατί αν νιώθεις εξ’ αρχής άβολα µε αυτό, τότε και οι άλλοι όντως θα σε κοιτάνε περίεργα!