URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Αυθεντικός χαρακτήρας

Επιμέλεια: Βέρα Κοσμά

Αυθεντικός χαρακτήρας

Ιδιαίτερα δραστήριος, αλλά και παραγωγικός είναι ο 33χρονος Λούκας Πολυκάρπου, ∆ηµοτικός Σύµβουλος του ∆ήµου ∆ερύνειας. Είναι απόφοιτος του University of Leicester της Αγγλίας, όπου απέκτησε πτυχίο Management Studies µε εξειδίκευση στο Marketing. Τα τελευταία έξι συνεχή χρόνια εκτελεί χρέη διευθυντή στο Play4All Βowling and Εntertainment Centre. Στα 28 του έχει εκλεγεί δηµοτικός σύµβουλος στον ∆ήµο ∆ερύνειας και υπηρετεί αυτόν τον χώρο για τέσσερα συνεχή χρόνια µε πολύ µεράκι και ενθουσιασµό. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισµού του ∆ήµου ∆ερύνειας.

Η εµπλοκή του µε τα πολιτιστικά δρώµενα υπήρξε ιδιαίτερα εµφανής από νεαρή ηλικία. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που πολλοί φίλοι, συγγενείς και συνδηµότες τον παρέτρυναν να ασχοληθεί µε τα κοινά από τη θέση του ∆ηµοτικού Σύµβουλου. Σύµφωνα µε τον Λούκα: “∆ηµοτικός σύµβουλος σηµαίνει να θέλεις να βοηθήσεις την κοινωνία που σε περιβάλλει, τη γειτοvιά σου και να διευκολύνεις την καθηµερινότητα των ανθρώπων. Η ενασχόληση µε τα κοινά σηµαίνει ότι δεν κοιτάς µόνο τον εαυτό σου. Κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί ιερό καθήκον όλων! Αυτό το καθήκον είναι που ασπάζοµαι και κατανοώ, και αυτό είναι που µε ώθησε, εν µέρη, να ασχοληθώ µε την πολιτική”.

Οι λόγοι που έκαναν τον Λούκα να κερδίσει είναι η αυθεντικότητα και η απλότητα του χαρακτήρα του, αλλά και το ότι υπερασπίζεται, αµερόληπτα, το δίκαιο και το σωστό χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος. Οι αγνές του προθέσεις, οι οποίες δεν έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν κανένα προσωπικό και πολιτικό συµφέρον, φαίνονται κυρίως µέσα από τις πράξεις του. Από την ηµέρα εκλογής του κάθε αντιµισθία που λαµβάνει ως δηµοτικός σύµβουλος, διατίθεται εξολοκλήρου σε άπορες οικογένειες και σε µη κερδοσκοπικά φιλανθρωπικά σύνολα. Μας εξηγεί, επίσης, πως καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταποκρίνεται στο κάλεσµα των συνδηµοτών του, εισακούει τις εισηγήσεις τους, αλλά και αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τους προβληµατισµούς τους, προσπαθώντας πάντα να βοηθά µε κάθε τρόπο. Ο Λούκας επίσης επιτέλεσε σηµαντικό έργο µέσω του θεσµού του Sensation Beach Party, ένα από τα µεγαλύτερα φιλανθρωπικά γεγονότα, το οποίο έχει αποφέρει έσοδα πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ σε τοπικά µη κερδοσκοπικά φιλανθρωπικά ιδρύµατα.

Στην ερώτησή µας αν έχει κάνει λάθη στην προσωπική, επαγγελµατική ή πολιτική του πορεία απαντά µε ειλικρίνεια: «Ας µην κρυβόµαστε, τα λάθη είναι ανθρώπινα και δεν γίνονται µόνο στην καθηµερινότητα και στον επαγγελµατικό µας χώρο, αλλά και στην πολιτική. Πολλές φορές υπάρχει πιθανότητα να βρεθούµε αντιµέτωποι µε πολιτικά διλήµµατα ή προσωπικές αδυναµίες. Γενικότερα όµως, ο αυτοέλεγχος και η σταθερότητα του χαρακτήρα µου µε βοηθούν να µην πέφτω σε επιζήµια λάθη εν ώρα πίεσης».

Ο Λούκας είναι ευγνώµων για όλα όσα του δόθηκαν µέχρι σήµερα, καθώς και για όλες τις ευκαιρίες που είχε. «Το γεγονός ότι αποπεράτωσα τις σπουδές µου στο εξωτερικό, το θεωρώ µεγάλο προσόν, και ευχαριστώ τους γονείς µου, που µε στήριξαν σε αυτό. Νιώθω ευλογηµένος, που σαν νέος άνθρωπος δηµιούργησα τη δική µου επιχείρηση έχοντας βεβαίως και την οικογενειακή στήριξη. Συνάµα είµαι ευχαριστηµένος που έχω βοηθήσει αρκετό κόσµο που το είχε πραγµατικά ανάγκη. Ταυτόχρονα, πιστεύω πως είναι µεγάλη πρόκληση να καταφέρνεις κάτω από τις σηµερινές αντίξοες συνθήκες, να κρατάς την επιχείρησή σου ανταγωνιστική, αλλά ακόµα και να την εξελίσσεις».

Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να πηγαίνει στο γυµναστήριο. “Εξάλλου το να είσαι τυπικός σε αυτά που κάνεις δείχνει σταθερότητα χαρακτήρα. Η εκγύµναση του σώµατος καλλιεργεί τον αυτοέλεγχο, την αυτοσυγκράτηση, και την ψυχική δύναµη. Θεωρώ πως όσο σηµαντική είναι η εκγύµναση του µυαλού, τόσο είναι και η εκγύµναση του σώµατος. Είµαι πεπεισµένος πως όταν ο άνθρωπος παραµελεί το σώµα και την υγεία του, δεν µπορεί να έχει υψηλή απόδοση ούτε στους υπόλοιπους τοµείς της ζωής του”. Ο Λούκας αγαπά παράλληλα και το ποδόσφαιρο, και στηρίζει την οµάδα του, την Ανόρθωση, και φυσικά προσπαθεί να µην χάνει κανένα ποδοσφαιρικό της αγώνα εντός και εκτός Κύπρου. Τέλος, τον ενθουσιάζουν τα ταξίδια, τα οποία θεωρεί ότι διευρύνουν τους ορίζοντες, και µέσα απ’ αυτά αποκοµίζει εµπειρίες και βιώµατα από διαφορετικές κουλτούρες. Παρόλ’ αυτά, οι υποχρεώσεις του δεν του επιτρέπουν να ταξιδεύει τόσο συχνά όσο θα ήθελε.

“Αν και πιστεύω πως πρέπει να είµαστε ευχαριστηµένοι µε καθετί, µικρό ή µεγάλο, που κατορθώνουµε, εντούτοις δεν πρέπει να εφησυχαζόµαστε ποτέ, αλλά να θέτουµε νέους στόχους και να τους υλοποιούµε. Το να είµαι παραγωγικός και δραστήριος είναι κάτι που το έχω ανάγκη και νιώθω ότι έχω ακόµα πολλά να προσφέρω στην κοινωνία µας κατά τη θητεία µου ως δηµοτικός σύµβουλος, αλλά και µέσα από τη δουλειά µου.”

Στόχος του Λούκα είναι να βοηθήσει στο να επέλθει αλλαγή και να συµµετάσχει στην αναδιαµόρφωση του ∆ήµου προς το καλύτερο. Στόχος του να βοηθήσει µε τον δικό του τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συµπολιτών του. «∆εν θέλω να απογοητεύσω τους ανθρώπους που µε επέλεξαν και µε στήριξαν και προσπαθώ να βοηθώ όλους τους συνδηµότες µου ανεξαιρέτως». Σε προσωπικό επίπεδο, θεωρεί χρέος του το να διατηρήσει την επιχείρησή του ανταγωνιστική, καθώς επίσης στόχος του είναι να επεκτείνει την επιχειρηµατική του δραστηριότητα. «Βεβαίως, για να ολοκληρωθώ ως άνθρωπος, µια από τις πιο σηµαντικές µου προτεραιότητες είναι να δηµιουργήσω µια όµορφη οικογένεια, κάτι που θα δώσει ακόµα περισσότερο νόηµα στη ζωή µου».