URBAN.CULTURE.MAGAZINE

5+1 πράγματα που κράτησα από το TEDx Thessaloniki 2016 – του Ευθύμιου Σαββάκη

Ανταπόκριση από Θεσσαλονίκη

5+1 πράγματα που κράτησα από το TEDx Thessaloniki 2016 – του Ευθύμιου Σαββάκη

Ιδέες, φωτεινά πρόσωπα, παρέες με ζεστό καφέ στα χέρια και πολύχρωμες τσάντες στην πλάτη. Ακόμα ένα TEDx Thessaloniki πέρασε στην ιστορία!

  1. Η επιλογή του Foggy Μεγάρου και ο… ήλιος των εθελοντών

Κατηφορίζοντας από τη Βασιλίσσης Όλγας προς την παραλία και το Μέγαρο το πρώτο πράγμα που αντίκριζες το πρωί του Σαββάτου ήταν ένα πολύχρωμο πλήθος να ξεχωρίζει μέσα στο μουντό και ομιχλώδες σκηνικό του καιρού. Η επιλογή της αίθουσας Μ2 ήταν ιδανική για τη φετινή διοργάνωση, καθώς παρά τη δεδομένη απουσία του ήλιου (τις τελευταίες ημέρες η Θεσσαλονίκη μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε Μόρντορ και Γκόθαμ Σίτι), η αρχιτεκτονική του κτιρίου με τις τεράστιες τζαμαρίες αποκάλυπτε μία θέα που προσέλκυσε βλέμματα και οθόνες. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς την άρτια οργάνωση και τα χαμόγελα των πάντα πρόθυμων εθελοντών (που αποτελούν, άλλωστε, και την ψυχή τέτοιων εγχειρημάτων) κατανοεί ότι η μουντάδα ξεχάστηκε πιο γρήγορα κι από το Sold Out της διοργάνωσης.

  1. Ρομποτικό μέλος υπέρ της ανθρωπότητας!

Άνετος, χαμογελαστός και με ένα προσθετικό μέλος στη σκηνή! Ο Μηνάς Λιαροκάπης έκλεψε τις εντυπώσεις στο πρώτο session, παρουσιάζοντας την OpenBionics, που δημιουργεί εξελιγμένα προσθετικά μέλη, έως και 600% φτηνότερα από αυτά της αγοράς, αλλάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη και κάνοντας προσιτή την είσοδο στην κανονικότητα. Στο site μάλιστα της εταιρείας υπάρχουν ακόμα και οδηγίες για να δημιουργήσει κάποιος ένα τεχνητό μέλος σε 3D printer. Ο ίδιος, εντός του κόκκινου κύκλου, δήλωνε μέσα σε αποθέωση: «Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού μας έκανε να καταλάβουμε ότι η καινοτομία δε βρίσκεται μόνο στα εργαστήρια και στα πανεπιστήμια, μπορεί να την παράγει ο καθένας. Κι επειδή ο καθένας μπορεί να είναι πηγή καινοτομίας, δοκιμάστε το και βοηθήστε πρωτοβουλίες όπως η OpenBionics».

  1. Ένας… αυτοδίδακτος ερασιτέχνης κυνηγός Supernova!

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε και η παρουσιάστρια Άννα Μπουσδούκου (η οποία ήταν εξαιρετική στον ρόλο της και ιδιαίτερα επικοινωνιακή με το κοινό), ο καθένας σε αυτό τον κόσμο κάτι κυνηγάει. Καριέρα, χρήματα, το λεωφορείο. Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη είναι ιδιαίτερη, καθώς ο αυτοδίδακτος ερασιτέχνης αστρονόμος κυνηγάει Supernova! «Όλοι μας αποτελούμαστε κυριολεκτικά από αστερόσκονη. Είμαστε το ζωντανό μέρος του σύμπαντος. Έχουμε συνείδηση. Αν δεν είχαν προηγηθεί οι τρομερές εκρήξεις των υπερκαινοφανών στο παρελθόν, δεν θα βρισκόμασταν εδώ να ανταλλάζουμε ιδέες», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ λίγες στιγμές αργότερα αφηγούνταν σε ένα εκστασιασμένο κοινό την επιτυχία της ομάδας του να ανακαλύψει τον Ιούλιο του 2015 ένα Supernova που συνέβη πριν από 280 εκ. έτη φωτός! «Αν μπορώ να πω κάτι από τα βάθη της ψυχής μου είναι πως γεννηθήκαμε για να ταξιδεύουμε», ήταν τα τελευταία λόγια του, που δεν κατάφεραν να καλύψουν το χειροκρότημα που ακολούθησε την έξοδό του από τη σκηνή.

  1. Ποια είναι μία καλή κοινωνία;

Η πρώτη απάντηση δόθηκε από τον Αριστοτέλη, ο οποίος σκέφτηκε ότι μία καλή κοινωνία είναι αυτή που δημιουργεί συνθήκες ευδαιμονίας. Ο Michael Green πήγε τη συγκεκριμένη ερμηνεία ένα βήμα παραπάνω στην ομιλία του, παρουσιάζοντας έναν τρόπο που δημιούργησαν αυτός και οι συνάδελφοί του για να μετρήσουν τον δείκτη ευδαιμονίας μίας κοινωνίας, σε μία κλίμακα από το 1 έως το 100. Ποια ήταν τα αποτελέσματα για τη χώρα μας; Πρωταθλήτρια ανακηρύχτηκε η Κρήτη, ενώ στο «βάθρο» βρέθηκαν τόσο το Βόρειο Αιγαίο, όσο και η Κεντρική Μακεδονία, αφήνοντας πίσω τους την Αττική ή τη Δυτική Μακεδονία. Σε εθνικό επίπεδο και στην παγκόσμια κατάταξη, η Νορβηγία βρίσκεται στην 1η θέση με σκορ 88/100, την ώρα που η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία γεύεται τη χαρά του… πάτου με σκορ που αγγίζει μόλις το 31/100. Πόσο είναι το σκορ της Ελλάδας;  74/100 παρακαλώ, με τον δείκτη πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση να είναι ιδιαίτερα υψηλός, την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά σε τομείς όπως η εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και τους θεσμούς, οι διακρίσεις και η φυλετική ισότητα δεν ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, καταγράφοντας χαμηλές πτήσεις. «Ο κόσμος μας είναι σε κίνηση. Το πού κατευθύνεται είναι δική μας απόφαση. Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου μας δείχνει ότι το ΑΕΠ και η οικονομία δεν καθορίζουν τα πάντα. Ας φροντίσουμε να τον κάνουμε ένα καλύτερο μέρος, όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για την ευδαιμονία», κατέληξε ο ίδιος.

  1. Ένας δάσκαλος… εκτός ύλης!

Ήταν ο τελευταίος ομιλητής της βραδιάς και έκλεισε τη βραδιά με μία εμπνευσμένη ομιλία. Ο λόγος για τον δάσκαλο Στέργιο Παρίζα, ο οποίος βρέθηκε στη Ρόδο ως υπεύθυνος για μία τάξη υποδοχής με μαθητές που έχουν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. «Αν ήμουν μαθητής σε μια άλλη χώρα, θα ήθελα να μαθαίνω και για τη δική μου χώρα, και γι’ αυτό πρότεινα στα παιδιά να μάθουν όχι μόνο τα ελληνικά, αλλά και τη δική τους γλώσσα. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν βιώνουν κάτι, το διασκεδάζουν. Επειδή έχω γνώσεις μουσικής, έγραψα ελληνικούς στίχους, με λέξεις από τη γλώσσα των παιδιών, και δανειστήκαμε τη μουσική από ένα παλιό βαλς του Σοστακόβιτς. Το προβάραμε με τα παιδιά, το ηχογραφήσαμε και παίζουν μουσική. Είναι το ταξίδι των αστεριών, που ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο. Ήθελα να δείξω στα παιδιά ότι όταν μιλάμε για γλώσσες, ιστορίες και πολιτισμούς, δε βάζουμε το σύμβολο του μεγαλύτερου και του μικρότερου», επισήμανε. Όταν, μάλιστα, εξιστόρησε την ιστορία του Μιχάλη, παρουσιάζοντας το τραγούδι που έγραψε για όσα του μάθαινε ο συγκεκριμένος μαθητής, προκάλεσε το παρατεταμένο χειροκρότημα ενός βουρκωμένου κοινού!

5+1. Τι γίνεται αν απαντήσεις σε ένα spam mail;

Αποτέλεσε την πιο αστεία στιγμή της ημέρας, δικαιολογώντας τα εκατομμύρια των views που έχει μαζέψει το συγκεκριμένο βίντεο. Περί τίνος πρόκειται; Μα φυσικά για τον περιβόητο James Veitch από το TEDGlobal Geneva, ο οποίος ανέλυσε τι μπορεί να συμβεί αν απαντήσεις σε ένα spam mail. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Πάρτε μία γεύση:

*Όλες οι φωτογραφίες είναι από το http://www.tedxthessaloniki.com/

Info: Ο Ευθύμιος Σαββάκης είναι Έλληνας δημοσιογράφος και Υποψ. Διδάκτωρ του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Στην Ελλάδα εργάζεται για το συγκρότημα της LIFO, τη βρετανική εταιρεία bet365 καθώς και για άλλα sites, πρότζεκτ, free press και εταιρείες, ενώ, τα τελευταία χρόνια, δημοσιογραφική δράση έχει αναπτύξει και εκτός συνόρων (Κύπρο, Αγγλία, Ασία και Αμερική). Το πρώτο του διήγημα, «Ο λύκος και οι καραμέλες», περιλαμβάνεται στη συλλογή αστυνομικών ιστοριών «Ο Φόβος του Ξένου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.