URBAN.CULTURE.MAGAZINE

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση μιας νόσου που με το πέρας των χρόνων, αποτελεί πλέον μια μάστιγα. Μια ασθένεια που σίγουρα κάποιος από το οικογενειακό ή συγγενικό μας περιβάλλον έχει ταλαιπωρηθεί από αυτήν και είτε βγήκε νικητής είτε ηττήθηκε άδικα!

Φυσικά και λόγος γίνεται για τον “καρκίνο”, που φόβο προκαλεί μόνο με το άκουσμα της λέξης.Ο καρκίνος, αποτελεί αιτία θανάτου εκατομμυρίων ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες και οι μορφές του είναι πάρα πολλές και συνεχώς πολλαπλασιάζονται Στην Ευρώπη αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιακά νοσήματα. Αυτή η κατάσταση που διαμορφώθηκε, οδήγησε τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου(UICC), η οποία εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου, στον καθορισμό της 4ης Φλέβαρη ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Λόγω όξυνσης των κρουσμάτων διαφόρων μορφών της ασθένειας το 2014, μέσω της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εξέδωσε για το 2015 οδηγία προς τα κράτη για αύξηση του παλμού των δράσεών τους για την καταπολέμηση του καρκίνου και εφαρμογή νέων στρατηγικών πρόληψης. “Όχι πέρα από εμάς”, είναι το ελπιδοφόρο και πολύ αισιόδοξο μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας. Με αυτό το σύνθημα, υπερτονίζεται ότι πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει ιατρική λύση για αυτή την ασθένεια, αλλά η λύση κρύβεται μέσα μας, αρκεί να το πιστέψουμε.

Κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί, ότι συγκεκριμένα, για το έτος 2015, η εκστρατεία του κατά του καρκίνου, εστιάζει σε τέσσερις βασικούς τομείς. Οι τομείς αυτοί είναι: η επιλογή υγιούς ζωής, η έγκαιρη διάγνωση, η πρόσβαση στη θεραπεία για όλους και τέλος η ποιότητα ζωής. Όλοι αυτοί οι παράμετροι στοχεύουν στο να μειώσουν τις πιθανότητες έκθεσης κάποιου σε μια μορφή καρκίνου, αλλά και να βοηθήσουν τους ήδη καρκινοπαθείς.

Για την αποφυγή μιας οποιαδήποτε ασθένειας, αυτό που προτείνεται είναι η πρόληψη, οι συχνές ιατρικές εξετάσεις, καθώς και η καλή ποιότητα ζωής. Όλα αυτά, όμως, δεν αρκούν για τις περιπτώσεις καρκίνου. Ο καρκίνος είναι μια ύπουλη ασθένεια, που δεν διακρίνει τον ηλικιωμένο από τον ανήλικο, τον πλούσιο από τον φτωχό, τον άσχημο από τον όμορφο, τον άσπρο από τον μαύρο, τον ψηλό από τον κοντό, τον εύσωμο από τον αδύνατο. Ο καρκίνος χτύπα αδίστακτα και αβίαστα όποιον βρει. Χτυπά ανελέητα τα θύματά του, μέχρι αυτά να παραδοθούν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, μέχρι να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.

Βέβαια, υπάρχουν λίγες μορφές καρκίνου, όπως είναι του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του λάρυγγα, που μπορούν να προληφθούν μέσω ειδικών εξετάσεων. Σε τέτοιες εξετάσεις, οφείλουμε να είμαστε τυπικοί ετησίως ή εξαμηνιαίως. Επιβάλλεται, να προσέχουμε τον εαυτό μας, τηρώντας βασικές οδηγίες για εξασφάλιση της υγείας που μπορεί να απομακρύνουν τον καρκίνο, όπως το να μην καπνίζουμε, να μην καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά, να τρώμε σωστά και να αθλούμαστε. Ασφαλώς, ακρογωνιαίος λίθος πολλών μορφών καρκίνου, είναι η κληρονομικότητα, όπου, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, φυσικά, δεν μπορούμε να παρέμβουμε.

Ο “κακός” σε ένα “παιχνίδι” καρκίνου, είναι όσο και αν μας κάνει εντύπωση, ο φόβος. Ο φόβος μπορεί να επιδράσει πολύ αρνητικά στην εξέλιξη ενός καρκίνου, αυτό έχουν δηλώσει όλοι οι καρκινοπαθείς που βγήκαν νικητές από την αρρώστια. Η καλή ψυχολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την καταπολέμηση κάθε μορφής της νόσου. Κάθε άνθρωπος που εγκλωβίζεται στον “κλοιό” του καρκίνου, επιβάλλεται, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό να έχει την “ψυχολογία του νικητή” και να προσπαθεί συνεχώς. Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και η καταλυτικής σημασίας συμπεριφορά του κοινωνικού περίγυρου κάθε ασθενούς. Ο καρκινοπαθής, όπως και κάθε ασθενής, πρέπει να περιβάλλεται από ανθρώπους ευχάριστους και αισιόδοξους, χωρίς να μεμψιμοιρούν.

Τέλος, βασικός πυλώνας στην μάχη κατά του καρκίνου, είναι και ο καθορισμός αυτής της μέρας, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατηφόρου νόσου. Αυτή η μέρα μας υπενθυμίζει την πρόληψη και σίγουρα τις ευθύνες που έχουμε απέναντι στις κακές καθημερινές μας συνήθειες σε βάρος της υγείας μας. Η 4η Φλεβάρη είναι απλά μία από τις υπόλοιπες 363 μέρες του χρόνου, που έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε όλα τα παραπάνω. Ο καθένας από εμάς μπορεί, πλέον, να νοσήσει από τον καρκίνο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς, μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε, γιατί η λύση δεν βρίσκεται “πέρα από εμάς”, αλλά μέσα μας!

*Η Στέλλα Ρουσσοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.