URBAN.CULTURE.MAGAZINE

1ο Comic Con στη Θεσσαλονίκη! – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

1ο Comic Con στη Θεσσαλονίκη! – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

Τα περισσότερα πρωινά των Σαββατοκύριακων της παιδικής μας ηλικίας τα έχουμε περάσει μπροστά στην τηλεόραση, παρακολουθώντας τα αγαπημένα μας κινούμενα σχέδια. Και μόλις οι τίτλοι του τέλους έπεφταν, ταξιδεύαμε στη neverland του αγαπημένου μας ήρωα και πλάθαμε δικές μας ιστορίες.

Αν θέλεις να νιώσεις και πάλι παιδί, αν έχεις παιδί, ή αν απλώς λατρεύεις τα comics επιβάλλεται να παρευρεθείς στο 1ο Comic Con (Comic Convention) στη Θεσσαλονίκη από τις 8 έως τις 10 Μαΐου, στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί ο καθένας μας θα μπορέσει να ανακαλύψει ό,τι αφορά τα κόμικς, από περιοδικά και ταινίες, μέχρι είδη ένδυσης και παιχνίδια. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι θα παρευρίσκονται σε αυτή τη γιορτή των κινούμενων σχεδίων, κορυφαίοι σχεδιαστές, από διαφορετικές σχολές κόμικς. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχει στο 1ο Comic Con ο Τζόρτζιο Καβατσάνο, ο σημαντικότερος εν ζωή σχεδιαστής της Disney, ο Γουίλ Σίμσον storyboard artist για την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones και πολλοί άλλοι αγαπημένοι συντελεστές των κόμικς, ανάμεσά τους και πολλά ελληνικά ταλέντα. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση θα έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Ένας από τους διοργανωτές, ο Λεόντιος Παπαδόπουλος είναι ο αρμόδιος για να μας ενημερώσει πληρέστερα για 1o Comic Con στη Θεσσαλονίκη.

1ο Comic Con στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Πώς το διεκδίκησε η Θεσσαλονίκη; Κάποιος δημοτικός φορέας συνέβαλε σε αυτό;

Κάνοντας μία γρήγορη αναζήτηση στο internet, θα διαπιστώσετε ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο εκατοντάδες conventions. Η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό της. Μια ομάδα νέων ανθρώπων που αγαπά τα κόμικς και ασχολείται χρόνια με αυτά, αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι ανάλογο και στη Θεσσαλονίκη. Βρήκε τους διάσημους ξένους καλλιτέχνες, προσκάλεσε cosplayers, μίλησε με Έλληνες σχεδιαστές, επικοινώνησε με καταστήματα του είδους και έστησε αυτή τη μεγάλη γιορτή.

Δυστυχώς στην προσπάθεια αυτή, οι φορείς ήταν απόντες. Ίσως δεν κατάλαβαν πόσο μεγάλη και πόσο σημαντική είναι αυτή η διοργάνωση για την πόλη. Ίσως να ευθύνεται η κακή οικονομική συγκυρία. Ελπίζουμε να τους έχουμε μαζί μας στην επόμενη διοργάνωση. Λαμπρή εξαίρεση αποτελεί το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης “Ο Άγιος Στυλιανός” που κατάλαβε αμέσως τι είναι αυτό που πάμε να κάνουμε, μας στηρίζει και το στηρίζουμε. Απέδειξε ότι εκτός από κοινωνικό έργο κάνει και πολιτιστικό.

Πώς καταφέρατε να πείσετε τους διάσημους δημιουργούς να έρθουν στη Θεσσαλονίκη;

Κάναμε μία πολύ πρωτοποριακή κίνηση: Μιλήσαμε μαζί τους! Τους εξηγήσαμε τι θέλουμε να κάνουμε. Συμφώνησαν και θα τους δείτε στη Θεσσαλονίκη. Τόσο απλά. Δεν ήταν όμως όλα θετικά. Πολλοί καλλιτέχνες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματός. Δεν πειράζει. Κάποιους θα τους έχουμε κοντά μας του χρόνου.

Τι άλλο θα υπάρχει στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των comic lovers και θα τους συνεπάρει;

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι φυσικά τα κόμικς. Για αυτά γίνεται η διοργάνωση και γι’ αυτό θα έρθει ο κόσμος. Οι διάσημοι σχεδιαστές θα μιλήσουν με το κοινό, θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του και θα αποκαλύψουν μυστικά της δουλειάς τους. Αυτό βέβαια που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους είναι οι cosplayers. Θα φωτογραφηθούν μαζί τους και θα μάθουν τον τρόπο με τον οποίον εργάζονται. Φυσικά θα υπάρχουν και πολλά παιχνίδια για τα παιδιά. Επίσης, εξειδικευμένες μακιγιέζ θα βαφουν τους μικρούς μας φίλους με τη μορφή σούπερ ηρώων.

Πιστεύετε ότι τα comics απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη ηλικία;

Τα κόμικς απευθύνονται σε “παιδιά” όλων των ηλικιών. Είναι λανθασμένη η άποψη που επικρατεί ότι οι μόνοι που διαβάζουν κόμικς είναι οι πιτσιρικάδες. Θα συναντήσεις 50άρηδες και 60άρηδες που ξέρουν πράγματα για τους αγαπημένους ήρωες που δεν μπορείς να τα φανταστείς. Για να μην σας πω ότι αυτοί είναι οι πιο συνεπείς αγοραστές τευχών.

Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τη δημιουργία comics; Προβήκατε σε αναζήτηση αυτών για χάρη του Comic Con;

Φυσικά και υπάρχουν. Μάλιστα σχεδιάζουν και με διαφορετική τεχνοτροπία. Δεν χρειάστηκε να τους ψάξουμε ιδιαίτερα αφού το έργο τους μιλάει από μόνο του. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς έχουν βγάλει κόμικς και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουνε διάσημοι Έλληνες σχεδιαστές. Στον convention θα υπάρχουν περίπου 40 Έλληνες σχεδιαστές, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες.

Μετά την ανακοίνωση της διοργάνωσης του 1ου Comic Con στην Ελλάδα, ήρθαν σε επικοινωνία μαζί σας, άνθρωποι που το επάγγελμά τους σχετίζεται με τον χώρο των comics;

Δεν θέλουμε να παινέψουμε τα γένια μας αλλά είχαμε προνοήσει να επικοινωνήσουμε σχέδον με όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Φυσικά και κάναμε λάθη. Τα αναγνωρίζουμε προτού ακόμη αρχίσει η διοργάνωση. Ευελπιστούμε όμως ότι του χρόνου θα τα πάμε ακόμη καλύτερα.

Είμαι σίγουρη ότι όλοι θα ήθελαν να έρθουν σ’ αυτό το ταξίδι στις αγαπημένες μας neverlands και πολύ περισσότερο αν μάθουν για τον φιλανθρωπικό σκοπό του. Μιλήστε μας για αυτό.

Tο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης “ο Άγιος Στυλιανός” μας στηρίζει και το στηρίζουμε. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών του. Το ίδρυμα επιτελεί πάρα πολύ σημαντικό έργο και δίνει αγώνα καθημερινά. Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να το βοηθήσουμε οικονομικά.

Είναι δυνατό μία τέτοια εκδήλωση να γίνει θεσμός και να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη;

Αυτός είναι ο σκοπός. Δεν θέλουμε να κάνουμε μία διοργάνωση για μία χρονιά και μετά να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Θέλουμε να γίνει θεσμός. Και γι’ αυτό εργαζόμαστε σκληρά. Έχουμε ήδη αρχίσει να σχεδιάζουμε την επόμενη διοργάνωση αλλά είναι νωρίς για να αποκαλύψουμε τις σκέψεις μας. Έχουμε καιρό. Το μυαλό μας είναι στο πως αυτό το πρώτο ταξίδι στον κόσμο των κόμικς είναι ονειρικό.

Τέλος, θα ήθελα να χρησιμοποιήσετε μία πρόταση για να παροτρύνετε μικρούς και μεγάλους να έρθουν στο 1ο Comic Con.

Στους μεγαλύτερους ηλικιακά θα έλεγα: ξανακάντε το ταξίδι στην παιδική σας ηλικία. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μικρούς αρκεί η προτροπή να γνωρίσουν έναν νέο υπέροχο κόσμο

INFO
The Comic Con- Thessaloniki Comic Convention
8-10 Μαΐου, Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι
Ώρες λειτουργίας 10:00-21:00

ΕΙΣΟΔΟΣ

5 ευρώ εισιτήριο ημέρας ενηλίκων/ 4 ευρώ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, cosplayers)
10 ευρώ εισιτήριο τριημέρου ενηλίκων/ 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, cosplayers)
3 ευρώ εισιτήριο ημέρας παιδικό- έως 12 ετών (για σχολεία και συλλόγους)

Για συνεχή ενημέρωση:
www.thecomiccon.gr
facebook event

*Η Στέλλα Ρουσσοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.