URBAN.CULTURE.MAGAZINE

10 πράγματα που κράτησα από το TEDxThessaloniki 2015 – του Ευθύμιου Σαββάκη

10 πράγματα που κράτησα από το TEDxThessaloniki 2015 – του Ευθύμιου Σαββάκη

Φτιάχτηκαν για να κοινωνούν ιδέες. Για να δίνουν το βήμα σε ανθρώπους να μεταδίδουν νοήματα, εμπειρίες και φιλοσοφίες ζωής μέσα σε 18 λεπτά. Κάπου τόσα χρειάστηκα για να φτάσω, περπατώντας, από το σπίτι μου στο Βασιλικό Θέατρο. Η ουρά που έφτανε μέχρι τα γρασίδια προμήνυε πως ακόμα ένα TEDxThessaloniki ήταν έτοιμο να ξεκινήσει.

Από όλες τις εικόνες, μυρωδιές και λέξεις που μοιράστηκαν απλόχερα σε ένα καλοκαιρινό Σάββατο, κράτησα 10 πράγματα που μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση.

1. Οι εθελοντές: Τέτοιες διοργανώσεις οφείλουν την ύπαρξη και την επιτυχημένη λειτουργία τους στους εθελοντές. Το TEDxThessaloniki είχε την ευλογία να διαθέτει χαμογελαστά πρόσωπα, διατεθειμένα να λύσουν στο δευτερόλεπτο κάθε σου πρόβλημα.

2. Η ομιλία της ηθοποιού, Πηνελόπης Σταυροπούλου: Ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τον “χορό” των ομιλιών και η πρώτη που έκανε το κοινό να χειροκροτήσει παρατεταμένα. Η ιστορία μίας αλκοολικής φιγούρας που από την πλήρη απαξίωση του ίδιου της του εαυτού κατόρθωσε να σταθεί επάξια απέναντι στον καθρέφτη. Μεγάλο πράγμα. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε σε όλους και η αναφορά της στα λόγια που της είχε απευθύνει η μικρή της κόρη στην περίοδο της κατάχρησης: “Μυρίζεις μαμά!”.

3. Η ομιλία της Αναστασίας Τσουκαλά: Η αυθαίρετη αστυνομική βία αποτελεί ένα πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών, με την ειδικό να αναφέρεται αναλυτικά, ρεαλιστικά και με παραδείγματα στο πως και γιατί πρέπει να αντιδράει ο πολίτης. “Δώστε εσείς ζωή στη δημοκρατία. Μη θεωρήσετε ότι δεν σας αφορά το ζήτημα επειδή εσείς είσαστε φιλήσυχοι πολίτες”.

4. H ομιλία της Κασσάνδρας Σταύρου, η οποία βρίσκεται πίσω από την Propercorn που πουλάει 3 εκατομμύρια πακέτα ποπ κορν κάθε μήνα! Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη σκηνή “Κάθε προϊόν ξεκινάει με μια ιδέα, όμως πρέπει να έχεις πάθος για αυτή την ιδέα και να την πιστεύεις πραγματικά”.

5. Την ατάκα του Harry Cliff, ο οποίος δανείστηκε μία διαπίστωση του φυσικού Richard Feynman: “physics is like sex, sure you may get some practical results, but that’s not why we do it”.

6. “Αν θέλουμε σαν κοινωνία να βγούμε από την κρίση πρέπει να επενδύσουμε στους νέους. Και αν δεν θέλουμε να ξαναμπούμε πρέπει να επενδύσουμε στα παιδιά”, ανέφερε ο Θεοδόσης Σαπουνίδης και καταχειροκροτήθηκε στην ομιλία του.

7. Τα σοκαριστικά ποσοστά που ξέθαψε ο Νίκος Δεδές: “Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 40.000.000 άνθρωποι λόγω HIV, σχεδόν όσοι σκοτώθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

8. Μια πολύ αληθινή φράση από τον Αλέξη Πανταζή: “Diversity fosters creativity and innovation”.

9. Τη ρητορική ερώτηση της τελευταίας ομιλήτριας, Melissa Fleming: “Can we all strive for a world where human life matters?”. Μπορούμε;

11261818_10150513401579944_4219698306502741379_n

10. Θα μπορούσα να γράψω ξεχωριστό άρθρο για αυτόν, αλλά θα περιοριστώ σε 73 λέξεις. Ο Jerome Kaluta ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της χθεσινής διοργάνωσης, ξεσηκώνοντας (θα το ξαναγράψω: ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΣ) κοινό και οργανωτική επιτροπή. Δεν το λες και λίγο πράγμα 500 άνθρωποι να χορεύουν όρθιοι, ενώ αυτός κάνει “τρενάκι” πάνω στη σκηνή με τους ομιλητές. Πριν, μάλιστα, ξεκινήσει το σόου του ανέφερε:”Είσαι από κάπου, ζεις κάπου αλλού, μοιάζεις με κάτι άλλο αλλά χωράς παντού!” Μοναδικός.

*Ο Ευθύμιος Σαββάκης είναι Έλληνας δημοσιογράφος και Υποψ. Διδάκτωρ του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Στην Ελλάδα εργάζεται για το συγκρότημα της LIFO, τη βρετανική εταιρεία bet365 καθώς και άλλα sites, πρότζεκτ και free press σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

11261818_10150513401579944_4219698306502741379_n