URBAN.CULTURE.MAGAZINE

32ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας

Ακόμα ένα πολιτιστικό ραντεβού

32ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας είναι αναμφιβόλως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας μας, αφού στην μακρόχρονη πορεία του φιλοξενεί καλλιτέχνες και συγκροτήματα διεθνούς εμβέλειας που άφησαν το στίγμα τους στη μνήμη των χιλιάδων θεατών του, ντόπιων και ξένων τουριστών, πλούσια γκάμα εκθέσεων και δραστηριοτήτων που προβάλλουν τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Αξιόλογες εκδηλώσεις περιλαμβάνει και το φετινό πρόγραμμα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 22-25 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία του Μοναστηριού, με εξαίρεση τη πρώτη μέρα, οι εκδηλώσεις της οποίας θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Μουσείου ‘’Θάλασσα’’.

Την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα αρχίζει στις 7.00μ.μ με τις φιλαρμονικές Δήμων της Κύπρου, οι οποίες θα παρουσιάσουν μουσικές και τραγούδια από όλο τον κόσμο. Ακολουθεί η παράσταση ‘’Θέλω Μπορώ….. τα παλιά τα Ανιστορώ με μουσική Τραγούδι και Χορό’’ την οποία ετοίμασε και παρουσιάζει το πρόγραμμα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) ΑΓΟ Αμμοχώστου σε συνεργασία με τις ομάδες τρίτης ηλικίας του προγράμματος, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΑΝΑΔΥΣΗ Παραλιμνίου, τη χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου και της Μητρόπολης Κωνσταντίας Αμμοχώστου ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ, το Χορευτικό Συγκρότημα ‘’IBERIA’’ από την αδελφοποιημένη πόλη IVANOVO Ρωσίας, το Λαογραφικό Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου ‘’ΑΡΚΑΔΙ’’, το Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου, το Χορευτικό ΄Ομιλο Δήμου Αγίας Νάπας και τους Λαϊκούς Ποιητές.

Τη δεύτερη μέρα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στις 8.00μ.μ, στο χώρα της πλατείας του Μοναστηριού, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού ‘’Γενιά Κεμιτζιήδων – Γενεαλογικό Δέντρο Ανδρέα Χατζηνικόλα’’. Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας. Στη συνέχεια, ο Χορευτικός ΄Ομιλος του Δήμου Αγίας Νάπας και ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος ‘’ΑΡΚΑΔΙ’’ από το Δήμο Ρεθύμνου θα παρουσιάσουν μία δίωρη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο ‘’Κύπρος – Κρήτη μια Θάλασσα’’.

Τη μεγάλη συναυλία του γνωστού ΄Ελληνα δημιουργού Σταμάτη Σπανουδάκη που τιτλοφορείται ‘’Ηλιοποτισμένη’’ φιλοξενεί το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας του Φεστιβάλ, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου. Η συναυλία περιλαμβάνει αγαπημένες συνθέσεις του καταξιωμένου συνθέτη και όπως επισημαίνει ο ίδιος σε σημείωμά του είναι αφιερωμένη στην ‘’ελεύθερη ψυχή’’, την ‘’ευλογημένη χώρα’’, την Ελλάδα. Τον μεγάλο ΄Ελληνα συνθέτη θα πλαισιώνουν στη σκηνή η 14μελής ορχήστρα εγχόρδων ‘’ΤΑΜΑΛΟ’’, το μουσικό σχήμα ‘’ΑΝΕΜΟΣ’’ και η Μικτή Χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού με μαέστρο τον Σόλωνα Κλαδά.

Έναρξη στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος της τέταρτης και τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου που αρχίζει στις 8.00μ.μ θα κάνει το γνωστό Γεωργιανό Λαογραφικό Χορευτικό Συγκρότημα ‘’ΙΒΕRIA’’ από την αδελφοποιημένη πόλη IVANOVO Ρωσίας.

Ακολουθεί στις 9.00μ.μ η παγκοσμίου φήμης, κρατική Ορχήστρα Βιρτουόζων Ακορτεών Αγίας Πετρούπολης PAVEL SMIRNOV. Οι βιρτουόζοι σολίστες θα παρουσιάσουν κλασική, παραδοσιακή και ρόκ μουσική.

Του καλλιτεχνικού προγράμματος θα προηγηθεί στις 5.00μ.μ, κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου η κατάρριψη από το Δήμο του ρεκόρ Γκίνες στον παραδοσιακό χορό ‘’Σούστα’’. Την προσπάθεια του Δήμου για ένα νέο ρεκόρ θα ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους μεγάλος αριθμός συγκροτημάτων από όλη την Κύπρο. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη.

*Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.